Digitale Transformatie Waterschappen op koers?

door Arne Keuning op

Digitale Transformatie Waterschappen op koers?

Hoe ver zijn waterschappen in het proces van digitale transformatie? Oftewel wat was de koers van de digitale transformatie van de waterschappen en waar staan ze nu? Marco Derksen blikt terug én vooruit.

digitale transformatie waterschappen
Digitale transformatie van Waterschappen op koers?

Digitale ambities van Waterschappen

De interesse van Marco in de digitale ambities van de Waterschappen begon in 2018, toen hij werd gevraagd door Waterschap Aa en Maas om zijn visie op leiderschap bij digitale transformatie te delen. Dit leidde tot zijn betrokkenheid bij de ontwikkeling van een leerlijn digitale transformatie voor bestuurders, managers en medewerkers.

Hoewel Marco nu niet meer actief betrokken is bij deze ontwikkelingen, blijft hij nieuwsgierig naar de voortgang van de waterschappen. Vooral na ruim vijf jaar sinds het promotieonderzoek van Hanneke Gieske, dat destijds diende als een soort nulmeting voor de digitale transformatie van de waterschappen. Hij dook daarom in de huidige stand van zaken.

‘Vaarkaart’ voor digitale transformatie

Ondanks dat er op dit gebied al ruime tijd ontwikkelingen lopen is er pas recentelijk een gezamenlijke visie geformuleerd. De leden van de Unie van Waterschappen stemden in met de ‘Vaarkaart, digitaal op koers’, een document dat de gezamenlijke ambities van de 21 waterschappen op het gebied van digitale ontwikkelingen vastlegt.

Deze ‘Vaarkaart, digitaal op koers’ is een belangrijk strategisch document dat de koers voor digitale transformatie binnen de waterschappen uitzet. Het benadrukt de noodzaak van een sectorbrede aanpak, datagedreven werken en het ontwikkelen van een adaptieve organisatiecultuur die innovatie ondersteunt.

De vaarkaart bevat ook specifieke ambities en actiepunten voor de toekomst, gericht op het realiseren van een duurzame en efficiënte waterbeheersector die klaar is voor de uitdagingen van de toekomst.

Digital Maturity?

Vrijwel alle waterschappen hebben al stappen gezet op het gebied van digitale transformatie. Misschien is het tijd om aan de hand van het digitale transformatie maturity model te bekijken waar de waterschappen momenteel staan. Waar denk jij dat de Waterschappen staan met digitale transformatie?

Bekijk de geraadpleegde bronnen, de vaartkaart en de originele blog (met enkele recente aanvullingen) op de persoonlijke blog van Marco Derksen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arne Keuning is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (102)
Contact