Arne Keuning - Adviseur - Upstream Arne Keuning Product Owner Digitaal & Digitale Dienstverlening

Wat is digitale transformatie? Wat is digitaal transformeren? Omdat de term digitale transformatie  nogal eens voor verwarring zorgt, geven we graag een voorzet voor een definitie, een korte uitleg, de betekenis en schetsen we de impact van digitale technologieën en de toenemende digitalisering van bedrijfsprocessen op mens, bedrijf en maatschappij.

Definitie digitale transformatie

Digitale transformatie is het proces van organisaties (en van de mensen in deze organisaties) om de kansen, verwachtingen en mogelijkheden van de toenemende digitalisering in te zetten om de stap te maken naar een (meer) digitaal georiënteerde en wendbare organisatie, waar de klant centraal staat gedurende de gehele customer journey en waardoor de organisatie een (duurzame) bijdrage kan leveren aan mens en maatschappij.

Wat is digitale transformatie?

Digitale transformatie is een proces waarbij organisaties hun traditionele zakelijke modellen en werkwijzen herzien en aanpassen om te profiteren van de mogelijkheden die digitale technologieën bieden. Een digitale transitie van de organisatie. Het is daarom niet ‘alleen’ een digitale en technologische transformatie, maar een transformatie van organisatie, samenwerking en cultuur gedreven door veranderende klantverwachtingen, meer data en steeds innoverende technologie.

Wat is digitaal transformeren?

Digitaal transformeren is de strategische keuze van de organisatie om continue opleiding van medewerkers en gebruik van digitale middelen en technologieën te omarmen om de concurrentie voor te blijven en waarde te creëren voor klanten. Door te investeren in digitale transformatie kunnen organisaties anders gaan werken, nieuwe markten betreden en een nieuwe klantervaring bieden. Het is ook essentieel voor organisaties om zich aan te passen aan de snel veranderende digitale wereld om relevant te blijven, te blijven bestaan en te groeien.

Digitale transitie

Volgens de definitie van Vlerick Business School, gebruikt bij het jaarlijkse FD Transformers onderzoek, is digitale transformatie een integrale bedrijfstransformatie waarin digitale technologieën een dominante rol spelen. Of anders geformuleerd, het is de overgang naar een ander businessmodel of andere manier van organiseren waarbij digitale technologieën een dominante rol spelen, oftewel digitale transitie.

‘end-to-end, geïntegreerde bedrijfstransformatie waar digitale technologieën een dominante rol spelen.’ 

Volgens Rik Maes, emeritus hoogleraar informatie- en communicatiemanagement aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam is het een containerbegrip dat vele definities kent. Rik Maes hanteert zelf de volgende definitie van digitaal transformeren:

… digitale transformatie betreft de fundamentele verandering in klantinteractie en klantbeleving, waardeproposities en businessmodellen, operationele processen en sturen met/van informatie door de impact van digitalisering op organisaties en de maatschappij.

Digitale transformatie organisatie

Digitale transformatie is een organisatietransformatie of een bedrijfstransformatie. Het is méér dan een ‘digitale’ transformatie. Voor Upstream houdt digitale transformatie in dat:

een organisatie een geïntegreerde bedrijfstransformatie heeft doorlopen waarbij de organisatie de klant 100% centraal stelt gedurende de gehele customer journey, verbonden is met een waardevol netwerk van medewerkers, klanten, partners, leveranciers, stakeholders en waar digitale technologieën en data een dominante rol spelen (‘digital first’).

In gesprek met Marco Derksen over digitale transformatie

Beluister ook de podcast van Marco Derksen over digitale transformatie in de podcastserie ‘Radiostilte’, een podcast voor politieleiders, gemaakt door de School voor Politieleiderschap van de Politieacademie. Marco begeleidt al, vanuit de Politieacademie, enige jaren leiders binnen de Nederlandse politie in de stappen naar digitale transformatie en digitaal leiderschap.

Digitale transformatie betekenis

Wat is een digitale transformatie nu? Digitale transformatie betekenis verwijst dus naar het proces waarbij een organisatie digitale technologieën en digitalisering inzet om haar bedrijfsprocessen, producten en diensten te verbeteren en te innoveren. De digitale transformatie betekenis is dat door deze digitale transitie bedrijfsprocessen worden geoptimaliseerd, de concurrentiepositie wordt versterkt en de organisatie zich aanpast.

Deze digitale transitie verwijst naar het proces waarbij organisaties digitale technologieën en digitalisering omarmen om hun bedrijfsprocessen te optimaliseren en hun concurrentievermogen te vergroten.

Transformeren is niet hetzelfde als digitaliseren of digitalisatie

Digitaal transformeren is echter méér dan het digitaliseren van huidige bedrijfsprocessen en het faciliteren van selfservice via bijv. klantportalen, apps, tools, digitale formulieren en chatbots. Het is daarmee niet hetzelfde als digitaliseren. De betekenis van digitalisering is het omzetten van analoge processen en systemen naar digitale vormen om efficiëntie en innovatie te stimuleren. De betekenis van digitaal transformeren is echter veel ingrijpender.

Digitaliseren bedrijfsprocessen

Digitalisering van bedrijfsprocessen is een fase in de stappen van een organisatie naar een méér digitaal georiënteerde en (data-)gedreven organisatie. Bedrijfsprocessen digitaliseren, digitalisatie toe te passen en het efficiënter te maken door de inzet van digitale technologieën maak je een eerste stap in het stappenplan van digitale transformatie. Digitalisering bedrijfsprocessen is daarmee niet hetzelfde als digitale transformatie. Bekijk ook de fasen in het digitale transformatie model.

Boeken over Digitale Transformatie

Digital First

Volgens Jo Caudron verplaatst ‘digitaal’ zich van de zijlijn naar het centrum van de organisatie. Data komt centraal of centraler te staan. Digitaal is geen kanaal, maar volledig digitaal denken in je DNA op te nemen en in de kern digitaal te worden (‘Digital first‘). De echte kracht van digitaal wordt zichtbaar als het door je volledige organisatie heentrekt. Digitaal is dan de verantwoordelijkheid van iedereen in de organisatie.

In zijn nieuwe boek ‘de toekomstformule, de zoektocht naar de spelregels van morgen‘ reikt Jo Caudron een methode aan om de belangrijkste disrupties van morgen in kaart te brengen. Hij vertrekt vanuit uitdagingen en onzekerheden, en biedt vervolgens een model aan om via duurzame innovatie oplossingen te vinden.

5 faalfactoren van digitale transformatie

We horen vaak de succesverhalen van bedrijven waarin de digitale transformatie is ingezet. Toch gaat het nog heel vaak fout. Maar waarom gaat het zo vaak fout in de digitale transformatie? In deze video vertelt Menno Lanting over de vijf belangrijkste faalfactoren. Bekijk ook de succesfactoren van digitale transformatie.

Als expert legt Menno Lanting uit wat de digitale transformatie definitie inhoudt en waarom het zo belangrijk is voor bedrijven om hierin te investeren. En wat de juiste stappen naar digitale transformatie zijn. Hij schreef er ook het boek ‘Uit het transformatiemoeras’ over.

Tip: Boek 20 vragen & antwoorden over digitale transformatie

Menno Lanting geeft in het boek ‘20 vragen & antwoorden over digitale transformatie‘ – in duidelijke en begrijpelijke taal – antwoord op de twintig meest relevante vragen over digitale transformatie. Deze antwoorden ondersteunt hij met praktische inzichten en concrete voorbeelden uit de praktijk.

Top 25 boeken over digitale transformatie

Bekijk het overzicht van de top 25 boeken over digitale transformatie.

Digitale transformatie Nederland

Digitale transformatie in Nederland omvat de integratie van digitale technologieën in alle aspecten van de Nederlandse maatschappij, waaronder bedrijven, overheden en individuen. Deze transformatie heeft als doel processen te optimaliseren, nieuwe mogelijkheden te creëren en de concurrentiepositie van Nederland te versterken. Nederland staat bekend om zijn vooruitstrevende aanpak op het gebied van digitale transformatie. Bekijk voorbeelden van digitale transformatie in Nederland

 

Investeer eerst in mensen, daarna in technologie. Of nog beter, probeer de juiste balans in de stappen in digitale transformatie te vinden. Dat vraagt bewustzijn, visie en daadkracht van bestuurders, leiders, managers en ondernemers. Misschien is leiderschap daarom ook wel de belangrijkste succesfactor voor digitale transformatie

Marco Derksen - Strategisch adviseur - Upstream
Marco Derksen Digitaal strateeg, spreker en docent
Contact