Arne Keuning - Adviseur - Upstream Arne Keuning Product Owner Digitaal & Digitale Dienstverlening

Wat is het verschil tussen digitalisering en digitale transformatie? De termen digitaal, digitaliseren, digitalisatie, digitalisering en digitale transformatie worden vaak door elkaar gebruikt. De digitale transformatie is veel meer dan digitalisering alleen. Wat is digitalisatie, digitaliseren en digitaal transformeren? En waar zitten de verschillen?

Wat is digitalisatie?

Digitalisatie is het proces van het omzetten van informatie naar een digitale vorm, terwijl digitale transformatie gaat om het herdefiniëren van bedrijfsprocessen en bedrijfsmodellen met behulp van digitale technologieën. Het verschil tussen digitalisatie en digitale transformatie ligt dus in het simpelweg digitaliseren van gegevens versus een bredere herziening van de manier waarop een organisatie opereert.

Wat is digitalisering?

Digitalisering betekent dat het mogelijk is om informatie, media en bedrijfsprocessen digitaal te maken. Digitaliseren is het logische vervolg op opslag in analoge en fysieke vorm. Het grote voordeel van digitalisering dat het mogelijk is om veel meer data op te slaan dan vroeger mogelijk was. Digitale opslag maakt het bovendien gemakkelijker om verbanden te leggen, informatie te vergelijken en terug te vinden.

Volgens Wikipedia is digitalisering de overgang van informatie naar een digitale vorm, dat wil zeggen in een vorm die gebruikt kan worden door elektronische apparaten zoals computers. De term kan betrekking hebben op de gegevens zelf, op de bijbehorende procedures of op de samenleving in het algemeen.

“Digitalisatie stelt organisaties in staat om aan de verwachtingen van snelheid in het digitale tijdperk te voldoen en om de stap naar digitale transformatie met succes te maken.”

Door gebruik te maken van de digitale mogelijkheden kunnen organisaties zich volledig richten op de klant en veel flexibeler, sneller en effectiever hun doelen halen.

Digitalisatie of digitalisering?

Digitalisatie of digitalisering verwijst naar het proces van het omzetten van informatie of processen van analoge naar digitale vorm. Het gaat met name over het gebruik van technologie om dit te realiseren. Digitalisering is een belangrijk onderdeel van digitale transformatie, waarbij organisaties hun bedrijfsmodellen en processen volledig herzien en aanpassen aan de digitale wereld.

Wat is dan digitale transformatie?

Digitale transformatie vindt plaats wanneer organisaties digitale technologieën integreren in al hun activiteiten. Dit helpt organisaties en bedrijven te groeien en te concurreren door te reageren op veranderende markten en hun klanten beter van dienst te zijn. Digitale transformatie is echter meer dan alleen de inzet van digitale technologieën. Het is ook de transformatie van een organisatie, van medewerkers en naar een andere manier van samenwerken, van organiseren en van

Voor Upstream betekent de digitale transformatie dat een organisatie een verandering heeft doorlopen waarna het de klant 100% centraal stelt in de gehele customer journey, verbonden is met een waardevol netwerk en digitaal als norm beschouwt.

Boeken digitalisering en digitale transformatie

Het verschil tussen digitalisering en digitale transformatie ligt in de diepte van impact.

Digitalisering verwijst naar het omzetten van informatie van analoge naar digitale vorm, terwijl digitale transformatie een holistische en gehele verandering betreft waarbij technologie wordt ingezet om bedrijfsprocessen, organisatiemodellen en organisatiecultuur te revolutioneren en te optimaliseren.

Het verschil tussen digitalisering en digitale transformatie wordt vaak verkeerd begrepen. Het is belangrijk om het verschil tussen digitalisering en digitale transformatie te begrijpen om succesvol te kunnen zijn in de digitale wereld.

Lees boeken en leer meer over digitale transformatie en de verschillen met digitalisatie en digitalisering.

Contact