Digitale transformatie

De volgende stap sinds de industriële revolutie

De digitale transformatie is de volgende stap in een reeks technologische ontwikkelingen sinds de industriële revolutie. Deze transformatie gaat hand in hand met een nieuwe manier van werken en communiceren. Door optimaal gebruik te maken van de middelen die de digitale technologie biedt, kunnen bedrijven aansluiten bij wat de samenleving verwacht: meer eigen regie, meer openheid, meer verbondenheid.

Hoe vindt de digitale transformatie plaats?

Digitale transformatie gaat verder dan het digitaliseren en automatiseren van werkprocessen en informatie. Een volledige transformatie vindt plaats als organisaties doorgroeien naar een transparante netwerkorganisatie, waarbij de grenzen vervagen: zowel binnen de organisatie zelf als met de buitenwereld. De digitale technologie die hierbij wordt gebruikt vormt zowel de aanjager als de facilitator van dit proces.

Urgentie voor organisaties

Organisaties die de digitale transformatie links laten liggen en voortgaan op de oude weg, verliezen het contact met de samenleving. Klanten, patiënten, leveranciers en andere partners verwachten dat organisaties mee gaan met hun tijd. Wie niet meegaat met de hoge klantverwachtingen en nalaat om de klant in extreme mate centraal te zetten met de gehele organisatie heeft op den duur geen toekomst.

Volledig transformeren?

Voor een volledige transformatie naar een open netwerkorganisatie is het essentieel om de eigen cultuur, het businessmodel en de structuur volledig om te gooien.

Optimaal gebruik maken van alle technologische middelen op digitaal gebied (digitaliseren) is een goede eerste stap, maar leidt niet tot een volledige transformatie. Elke organisatie zou daarvoor goed moeten onderzoeken hoe ver het wil gaan in het volledig centraal zetten van de klant en of dat haalbaar is met het huidige personeelsbestand, inrichting van de organisatie en het businessmodel.

 

Lees meer over:

 

Digitale transformatie vraagt om verandering

Onze laatste blogs

Bekijk alle blogs (1384)
Contact