Blog:

Wat is in hemelsnaam een platform?

door Maaike Linders op

Wat is in hemelsnaam een platform?

Je hoort het tegenwoordig erg vaak, het woord platform. Wat betekent ‘platform’? Toen ik me erin begon te verdiepen raakte ik behoorlijk in de war, soms lijkt het wel of het overal voor gebruikt wordt! In deze blog probeer ik duidelijk te krijgen waar het woord voor staat, welke betekenissen er zijn en welke verschillende soorten online platforms er zijn.

Wat is nu een platform en wat is de betekenis

Platforms 101; een verkenning van platformen

Toen ik op zoek ging naar de definitie en betekenis van ‘platform’ kwam ik zeer uiteenlopende definities tegen. Wat betekent platform nu? Wikipedia heeft er in totaal zes definities en dat was pas het begin…

In de informatica is het bijv. een synoniem voor besturingssysteem; In de auto industrie wordt er het type chassis en ophanging van een auto mee bedoeld; Op een treinstation spreken we ook over een perron, maar de meest intuïtieve definitie die ik tegenkwam was toch wel: ‘Een verhoogde vloer die boven de omgeving uitsteekt’

Maar het gaat toch om online en digitaal?

Dit zijn inderdaad niet de soort platforms waar tegenwoordig veel over wordt gesproken en geblogd. Daar wordt vaak een (afgeschermde) online of digitale omgeving mee bedoeld waar je met anderen kunt communiceren over een bepaald onderwerp. Vaak moet je je eerst aanmelden met een gebruikersnaam en wachtwoord voordat je toegang tot de informatie of functionaliteit krijgt. 

Digitaal gedreven organisatiemodel

Volgens futuroloog Maurits Kreijveld is een platform een digitaal gedreven organisatiemodel (ecosysteem) dat gebruik maakt van gestandaardiseerde organisatiebouwstenen: technologie, infrastructuur, communicatie, werkafspraken, standaarden, protocollen, etc. In de praktijk al snel een hybride mix van online-, digitale-, maar ook offline- en fysieke bouwstenen.

(Online) platformen in meerdere soorten

Ik kwam in grote lijnen drie verschillende soorten typen tegen:

  • een sociaal platform
  • een (open of besloten) platform waar iets wordt aangeboden vanuit een aanbieder
  • een platform dat vraag en aanbod verbindt (marktplaats)

Een voorbeeld van een online marktplaats waar gebruikers (vraag) en leveranciers (aanbod) elkaar rondom producten en diensten treffen is het Nederlandse ‘Peerby’. Zij richten zich op het faciliteren van het lenen van spullen van mensen in de buurt. 

Een gemeenschappelijk kenmerk van alle drie de soorten is dat ze allemaal een bepaald verdienmodel (of business model) hebben. In de volgende blogs in deze serie zal ik ingaan op deze verschillende vormen en deze ondersteunen met internationale en Nederlandse voorbeelden.

Boeken over platformen en platformeconomie

Lees ook het boek Platformrevolutie van Martijn Arets over de impact van platformen als Amazon, Zalando, Bol en Uber op hoe wij werken en leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Maaike Linders is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1415)
Contact