Blog:

Wat is een platform?

door Maaike Linders op

Wat is een platform?

Je hoort het tegenwoordig erg vaak, het woord platform. Wat betekent in hemelsnaam ‘platform’? Toen ik me erin begon te verdiepen raakte ik behoorlijk in de war, soms lijkt het wel of het overal voor gebruikt wordt! In deze blog probeer ik duidelijk te krijgen waar het woord voor staat, welke betekenissen er zijn en welke verschillende soorten online en digitale platformen er zijn.

Wat is nu een platform en wat is de betekenis van een platform

Platforms 101; een verkenning van platformen

Toen ik op zoek ging naar de definitie en betekenis van ‘platform’ kwam ik zeer uiteenlopende definities tegen. Wat betekent platform nu? Wikipedia heeft er in totaal zes definities, verschillende boeken gebruiken verschillende definities van platformen en dat was pas het begin…

In de informatica is het bijv. een synoniem voor besturingssysteem; In de auto-industrie wordt er het type chassis en ophanging van een auto mee bedoeld; Op een treinstation spreken we ook over een perron, maar de meest intuïtieve definitie die ik tegenkwam was toch wel: ‘Een verhoogde vloer die boven de omgeving uitsteekt’…

Maar het gaat toch om online en digitale platformen?

Dit zijn inderdaad niet de soort platforms waar tegenwoordig veel over wordt gesproken en geblogd. Met een platform wordt vaak een (afgeschermde/besloten) online of digitale omgeving op het internet mee bedoeld waar je met anderen kunt communiceren over een bepaald onderwerp. Vaak moet je je eerst aanmelden met een gebruikersnaam en wachtwoord voordat je toegang tot de informatie, functionaliteit en dus het platform krijgt. Wat is dan een digitaal of online platform?

Online of digitaal platform

Een digitaal of online platform wordt gedefinieerd als een digitaal systeem dat verschillende gebruikers in staat stelt om met elkaar te communiceren, diensten uit te wisselen, en transacties te doen. Het is een onlineomgeving waarop verschillende partijen samenkomen om waarde te creëren.

Wat is een platform? Het is een toegankelijke en schaalbare infrastructuur die het mogelijk maakt voor gebruikers om met elkaar te interacteren en waarde toe te voegen. Het kan verschillende vormen aannemen, zoals een marktplaats, een socialenetwerksite, een appstore, een community of een ecosysteem.

Wat is een online platform?

Een online platform is een digitale ruimte waar gebruikers samenkomen om informatie uit te wisselen, diensten af te nemen of producten te kopen. Het is een virtuele omgeving waar interactie plaatsvindt tussen verschillende partijen. Het is ook een digitale ontmoetingsplaats of marktplaats te benaderen via het internet voor gebruikers.

Goede definitie van een platform

Een goede definitie van een platform is dat het een facilitator is die de interactie tussen gebruikers vergemakkelijkt en hen in staat stelt om hun doelen te bereiken.

We kunnen niet meer zonder platformen

Een platform is een essentieel onderdeel geworden van onze digitale wereld en heeft een grote impact op ons dagelijks leven. Elke dag maken we gebruik van één of meer platformen. Het is daarom ook belangrijk om de betekenis van een platform te begrijpen voordat men er gebruik van maakt.

Digitaal platform betekenis

Wat is de betekenis van een platform en wat betekent platform? Een digitaal platform is vaak omschreven als een digitale infrastructuur waarop verschillende gebruikers interactie kunnen hebben, informatie kunnen delen en transacties kunnen uitvoeren. Het kan dienen als een gemeenschappelijke ruimte waar mensen kunnen communiceren, ideeën kunnen uitwisselen en samenwerken. Dat is de betekenis en functie van een platform.

Een goed digitaal platform biedt niet alleen technische mogelijkheden, maar creëert ook een omgeving waarin gebruikers zich veilig en betrokken voelen. De betekenis van een platform in het dagelijkse leven van gebruikers is enorm. Het kan verschillende vormen aannemen, zoals sociale media, online marktplaatsen of zelfs samenwerkingsplatforms voor bedrijven. Enkele bekende voorbeelden van zijn Facebook, Airbnb, X, Bol.com en LinkedIn.

Digitaal gedreven organisatiemodel

Volgens futuroloog Maurits Kreijveld is een platform echter een digitaal gedreven organisatiemodel (ecosysteem) dat gebruik maakt van gestandaardiseerde organisatiebouwstenen: technologie, infrastructuur, communicatie, werkafspraken, standaarden, protocollen, etc. Een platform is in zijn definitie ook een organisatievorm, verdienmodel en/of samenwerkingsvorm. In de praktijk zie je dat het al snel een hybride mix van online-, digitale, maar ook offline en fysieke bouwstenen is. Denk bijv. aan FlixBus en SnappCar als voorbeelden van een zowel digitaal als fysiek platform.

Online platformen in meerdere soorten

Ik kwam in grote lijnen drie verschillende soorten typen tegen:

  • een sociaal platform
  • een (open of besloten) platform waar iets wordt aangeboden vanuit een aanbieder
  • een platform dat vraag en aanbod verbindt (marktplaats)

Een voorbeeld van een online marktplaats waar gebruikers (vraag) en leveranciers (aanbod) elkaar rondom producten en diensten treffen is het Nederlandse ‘Peerby‘. Zij richten zich op het faciliteren van het lenen van spullen van mensen in de buurt

Verdienmodellen van platformen

Een gemeenschappelijk kenmerk van alle drie de soorten is dat ze allemaal een bepaald verdienmodel (of business model) hebben. In de volgende blogs in deze serie zal ik ingaan op deze verschillende vormen en deze ondersteunen met internationale en Nederlandse voorbeelden.

Boeken over platformen, platformorganisaties en platformeconomie

Bekijk meer interessante boeken over platformen, platformeconomie en platformorganisaties

Platformrevolutie, platformsamenleving en publieke waarden

Van Airbnb tot Uber, en van Nextdoor tot Facebook, een steeds groter deel van het maatschappelijk en economisch verkeer verloopt via online platformen. De opkomst van deze platformen leidt tot optimisme, maar ook tot zorgen. Platformen hebben grote gevolgen voor publieke belangen, zoals de toegankelijkheid, veiligheid en betaalbaarheid van (openbaar) vervoer, de pluriformiteit in de journalistiek of de inrichting van het onderwijs. Lees het boek De Platformsamenleving van José van Dijk e.a. over de strijd om publieke waarden in een online wereld en de impact van platformen op onze maatschappij. Lees ook het boek Platformrevolutie van Martijn Arets over de impact van platformen als Amazon, Zalando, Bol.com, Uber, Marktplaats en alle andere platformen op hoe wij werken en leven.

Organisaties van de toekomst?

Zijn platformen de organisaties van de toekomst? Verdringen platformen de traditionele bedrijven van de markt doordat ze wendbaarder, slagvaardiger en schaalbaarder zijn? Lees mijn blog daarover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Maaike Linders is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (102)
Contact