Digitale transformatie en de impact op onze samenleving

door Amy Colsters op

Digitale transformatie en de impact op onze samenleving

Onlangs was Marco Derksen te gast bij De Technoloog, de podcast van BNR over technologische ontwikkelingen en de werkelijke impact op onze samenleving. Beluister de podcast over digitale transformatie en de impact op onze samenleving.

“Het blijft een uitdaging om in een uur uit te leggen wat digitale transformatie nu precies is, zeker als de interviewer(s) al een beeld hebben waar het over zou moeten gaan. Toch hoop ik dat het voor de luisteraar duidelijk is geworden dat er in mijn optiek een fundamenteel verschil is tussen digitalisering en digitale transformatie.” – Marco Derksen

Digitalisering vs Digital Transformation

De termen digitalisering en digitale transformatie (of digital transformation) worden vaak inconsequent en door elkaar gebruikt. De podcast benadrukt het belang van het onderscheid tussen digitalisering vs digital transformation in de huidige samenleving. Bovendien wordt er vaak ten onrechte van uitgegaan dat het digitaliseren van processen zal resulteren in digitale transformatie. Het is van groot belang om het transformatieve potentieel van een digitale mindset en digitale strategie goed te begrijpen. Lees over de verschillen

Digitization – Digitalization – Digital Transformation

De kern van de verwarring ligt voor een belangrijk deel in het feit dat we in de Nederlandse taal slechts één term kennen voor de Engelstalige termen digitization en digitalization.

Digitization is de omzetting van analoog naar digitaal, terwijl digitalization het gebruik is van digitale technologieën en gedigitaliseerde gegevens om organisatieprocessen en -modellen te veranderen.

Digitization heeft vaak betrekking op de optimalisering van processen (bijvoorbeeld de automatisering van het werk, papierminimalisering) en leidt tot efficiencyverbeteringen en kostenverlagingen.

Omgekeerd is digitalization een strategie of proces dat verder gaat dan de implementatie van technologie. Het gaat om een diepere, fundamentele verandering van het volledige organisatiemodel.

Van A naar Anders

Alhoewel digitalisering en digitale transformatie vaak door elkaar worden gebruikt, is de betekenis dus nogal verschillend. Digitale transformatie gaat meer over mensen dan over digitale technologie en vereist organisatorische veranderingen die klantgedreven zijn, het gebruik van technologieën die werknemers empoweren en digitaal leiderschap.

Digitale impact van Technologie

Digitale transformatie betekenis verwijst naar de verandering en optimalisatie van bedrijfsprocessen en diensten door het effectief gebruik van digitale technologieën. Het houdt in dat organisaties hun werkwijze aanpassen om mee te gaan met de digitale ontwikkelingen en zo hun concurrentiepositie te versterken. De digitale impact van technologische ontwikkelingen is onmiskenbaar in de hedendaagse samenleving.

Digitalisering gaat vooral over optimalisering van het bestaande, het gaat over van A naar B. Digitale transformatie gaat over van A naar Anders. Het anders organiseren en creëren van een ander businessmodel. Lees meer over wat digitale transformatie is.

Wat houdt digitale transformatie nu echt in?

Jefta Bade hoorde de podcast en maakte de woorden van Marco Derksen concreet in een prachtige tekening en uitlegvideo. Dank Jefta!

Wat houdt digitale transformatie nu werkelijk in? De digitale transformatie betekenis wordt steeds duidelijker voor bedrijven, organisaties en personen die streven naar innovatie en groei. Is je huis verhuren via AirBnB digitale transformatie… Of is dat alleen digitaliseren?

Definitie Digitale Transformatie

Volgens Marco Derksen is de definitie van digitale transformatie:

‘Digitale transformatie is een mentale transformatie van mensen en organisaties om om te gaan met de digitale netwerk samenleving’

Luister naar de podcast over digitale transformatie

Marco Derksen was te gast bij De Technoloog de podcast van BNR over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving. Hij ging in gesprek met Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg over het onderwerp digitale transformatie.

Luister of bekijk de podcast

Luister naar de podcast (audio) of bekijk de video van de podcast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Amy Colsters is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (102)
Contact