Samenwerken aan bibliotheek van toekomst

door Marco Derksen op

Samenwerken aan bibliotheek van toekomst

In de eerste week van oktober ben ik met directies van openbare bibliotheken, SPN en landelijke bibliotheek-organisaties op studiereis naar Engeland geweest. Een inspirerende studiereis dat me aan het denken heeft gezet over de toekomst van de bibliotheek en de bibliotheek van de toekomst.
Trip Manchester Bibliotheek van de toekomst

Op bezoek bij architecten en bibliotheken

Het gezelschap van de studiereis bestond uit klein en divers gezelschap van beleidsbepalers en beslissers waarbij het leren van elkaar en het samen werken aan innovatie centraal stond. De thema’s waren multifunctionele accommodaties (mfa’s), sociale innovatie en sociale waarde. Tijdens de studiereis hebben we het kantoor van architectenbureau Mecanoo in Manchester bezocht (o.a. verantwoordelijk voor de bibliotheken van TU Delft en Birmingham) en de bibliotheken van Manchester, Chester en Devon.

De bibliotheek van de toekomst?

De vraag is hoe de openbare bibliotheek van de toekomst er uitziet. Voor mij is het duidelijk dat er een belangrijke publieke en maatschappelijke taak blijft bestaan om burgers te helpen met kennis en (digitale) vaardigheden om mee te kunnen doen in de samenleving. In een tijd waarin de technologische ontwikkelingen sneller gaan dan ooit en waarbij de risico’s daarvan (denk aan fakenews, nudging, privacy, etc.) is dit belang misschien zelfs groter dan ooit.

De vraag is hoe de bibliotheken dit met de beschikbare middelen die het heeft zo goed mogelijk kan doen. Hoe kan de bibliotheek innoveren in het digitale tijdperk? En in welke fase van digitale transformatie zitten (individuele) bibliotheken? Wat mij betreft staat daarin samenwerking centraal.

Samenwerking breder dan bibliotheek

De bibliotheken, woningcorporaties en het onderwijs hebben dezelfde uitdaging: hun doelgroep meenemen naar de 21ste eeuw, zorgen dat ze niet achter raken door technologische ontwikkelingen. Ze zouden in mijn optiek ook veel meer moeten samenwerken. Storyhouse in Chester heeft voor mij de ogen geopend. Bibliotheken, woningcorporaties en ook onderwijs moet laagdrempelig aanwezig zijn in de stad en in stadswijken. Niet de balie (vér) weg in grote panden op industrieterreinen, maar juist weer terug. Op die plekken waar hun klanten ook zijn.

Lees mijn blog over de inspirerende studiereis over de bibliotheek van de toekomst.

Interesse in waarin Marco Derksen en het team van Upstream voor bibliotheken kunnen betekenen? Wij hebben ervaring met het begeleiden van individuele bibliotheken en de samenwerking met regionale en landelijke bibliotheekorganisaties. Ook gaf Marco Derksen op 20 maart 2018 op het Nationale Bibliotheekcongres zijn visie op de digitale transformatie van bibliotheken en wat dit zou kunnen betekenen voor de bibliotheek van de toekomst. Neem contact met ons op.

(Foto: Marco Derksen)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (108)
Contact