Digitale transformaties van organisaties en leiderschap

door Marco Derksen op

Digitale transformaties van organisaties en leiderschap

Sinds drie jaar ben ik kerndocent van de leergang Leiderschap bij Digitale Transformaties (voorheen Digitaal Leiderschap) van AOG School of Management en sinds schooljaar 2017-2018 ook kerndocent aan de opleiding Digital Business Transformation aan de HAN. Opleidingen waarbij we leren en spreken over de snel veranderende wereld door technologische en sociale ontwikkelingen, de gevolgen daarvan op mens en organisatie en wat dat deze verandering betekent voor leiders, bestuurders en managers.

Sinds drie jaar ben ik kerndocent van de leergang Leiderschap bij Digitale Transformaties (voorheen Digitaal Leiderschap) van AOG School of Management. Reden voor de naamswijziging is dat digitaal leiderschap onvoldoende duidelijk maakt dat de leergang gaat over leiderschap bij digitale transformaties van organisaties. Vanaf dit najaar start ik ook met een wekelijkse nieuwsbrief over digitale transformaties en leiderschap. Meld je alvast aan!

digitaal leiderschap bij digitale transformatie

Snel veranderende wereld

De leergang Leiderschap bij Digitale Transformaties (voorheen Digitaal Leiderschap) van AOG School of Management is een vakoverstijgende en multidisciplinaire studie waarbij we stilstaan bij de snel veranderende wereld door technologische en sociale ontwikkelingen, de gevolgen daarvan op mens en organisatie en wat dat betekent voor bestuurders en management (oftewel digitale transformatie).

Visie en scenario’s voor verandering

Deelnemers leren hoe een visie en scenario’s te ontwikkelingen voor de eigen organisatie, en hoe de veranderingen te realiseren die nodig zijn om de organisatie klaar te stomen voor de komende jaren.

Een mooi voorbeeld daarvan is de digitalisering van de bibliotheek. Chris Wiersma, directeur van de Nieuwe Bibliotheek in Almere en oud-deelnemer aan de leergang schreef over de digitalisering van de bibliotheek een blog: ‘De kip en het onweer: digitalisering en de bibliotheek’.

Actueel en continu leren over digitale transformatie

Naast literatuur als The Network Society, Leading Digital en Exponential Organisations, gaan we vooral ook in op actuele ontwikkelingen. Van groot belang is dat de deelnemers een nieuwsgierigheid ontwikkelingen om deze ontwikkelingen bij te houden (ook na het afronden van de leergang).

[slideshare id=63514946&doc=20160623-mderksen-proefcollege-slideshare-160628083131]

Al vanaf de start van de leergang over leiderschap bij digitale transformatie heb ik deze bronnen verzameld via Storify.

Reden voor de naamswijziging van de leerhang van AOG is overigens dat digitaal leiderschap onvoldoende duidelijk maakt dat de leergang gaat over leiderschap bij digitale transformaties van organisaties.

Naast de leergang Leiderschap bij Digitale Transformaties (voorheen Digitaal Leiderschap) van AOG School of Management ben ik sinds schooljaar 2017-2018 ook aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) kerndocent aan de Post-HBO-opleiding ‘Digital Business Transformation

Nieuw: Wekelijkse nieuwsbrief over digitale transformaties en digitaal leiderschap

Voor de komende leergang zal ik in navolging van deskundigen als Ernst-Jan Pfauth, Martijn Arets en Wouter van Noort, een wekelijkse nieuwsbrief versturen met daarin een verzameling van relevant nieuws dat ik ben tegengekomen op het gebied van digitale transformatie.

Interesse om deze wekelijkse nieuwsbrief van Marco Derksen over digitale transformaties en leiderschap te ontvangen? Meld je dan alvast aan!

Deze blog is ook verschenen op https://koneksa-mondo.nl/2016/08/15/leiderschap-digitale-transformaties/ en het figuur komt uit De Connected Company van Dave Gray en Thomas Vander Wal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (102)
Contact