Leermodule Social Media Analyse gereed

door Marco Derksen op

Leermodule Social Media Analyse gereed

Je hebt er al eerder misschien iets over meegekregen: Upstream heeft een leermodule ontwikkeld over social media analyse. Deze is ondertussen helemaal gereed voor het collegejaar 2015/2016. Het collegemateriaal is ontwikkeld door Upstream, Coosto heeft een Studenteneditie ontwikkeld van hun analysetool en via de webshop van SURFspot is deze te verkrijgen voor alle studenten en docenten in het hoger onderwijs.
Monitoring studenten licentie social media in het hoger onderwijs

 

Doel van de ontwikkeling

Bij hogescholen en universiteiten neemt de behoefte aan kennis en vaardigheden rondom social media data steeds meer toe maar kennis en leermiddelen ontbreken vaak nog. Daarom zijn Upstream en Coosto afgelopen jaar een samenwerking aangegaan om leermiddelen aan te bieden aan onderwijsinstellingen over social media analyse. De doelstelling van deze samenwerking is om social media analyse een vast onderdeel te maken van het onderwijsprogramma op marketing en communicatie-opleidingen.

Leermiddelen beschikbaar

Upstream en Coosto hebben hiervoor collegemateriaal ontwikkeld, waarin aan de hand van praktijkvoorbeelden kennis opgebouwd wordt. Voor het beschikbaar maken van data en analysetechnieken wordt er gebruik gemaakt van een speciale studenteneditie van Coosto. Uitgangspunt is dat zowel docent(en) als studenten tijdens de collegeperiode toegang hebben tot de analysetool. De Coosto studentversie biedt toegang tot alle Nederlandse social media data: zowel sociale netwerken (zoals Twitter, Facebook, Instagram en YouTube) als honderdduizenden nieuwssites, fora en blogs.

Surf Academy

Het collegemateriaal biedt een goede basis om als docent direct aan de slag te gaan met de studenten. Uit ervaring blijkt echter dat iedere docent specifieke invulling wil geven aan zijn of haar colleges en niet al het materiaal kan gebruiken en/of eigen materiaal wil toevoegen. Vaak is dit afhankelijk van de opleiding en het niveau van de studenten. In de pilot is ervaring opgedaan met tweede tot vierdejaars studenten communicatie en commerciële economie.

Op verzoek bieden we docenten van hogescholen en universiteiten een docententraining van een dagdeel. Deze wordt in september en januari gegeven via Surf Academy. Tijdens de docententraining worden de leermiddelen nader toegelicht en is er ruimte om met elkaar te bespreken hoe het collegemateriaal te gebruiken. Op basis van deze training is de docent in staat om zijn of haar eigen colleges verder vorm te geven.

Kennisdeling

Om docenten en studenten verder in staat te stellen kennis te delen is een LinkedIn-groep opgezet. Het doel van deze groep is het uitwisselen van kennis en ervaringen die tijdens de colleges wordt opgedaan. Word ook lid van de LinkedIn-groep Sociale Media in het hoger onderwijs

Tarief en toegang

De Studenten-editie van Coosto is voor een bedrag van € 12,- per jaar (excl. BTW) beschikbaar voor alle studenten en docenten in het hoger onderwijs via www.surfspot.nl.

Het collegemateriaal is op aanvraag beschikbaar voor docenten.

Schroom niet om te mailen om het collegemateriaal 2015/2016 voor docenten aan te vragen of een vraag te stellen in de comments hieronder.

2 reacties

Dag,

Ben een groentje in Social Media land en moet daar nu toch echt iets aan gaan doen.
Is er in september weer een docententraining?

Beantwoord

Beste Jaap, ik ga het voor je navragen. Wil je mij een mail sturen op arne-at-upstream.nl? Dan kan ik je rechtstreeks beantwoorden. Met vriendelijke groet,

Arne Keuning

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (102)
Contact