Arne Keuning - Adviseur - Upstream Arne Keuning Product Owner Digitaal & Digitale Dienstverlening

De digitale wereld is een wereld die voor iedereen makkelijk bereikbaar moet zijn. Dit is alleen maar belangrijker geworden sinds digitaal de norm is en de ontwikkeling hiervan in een stroomversnelling is gekomen. Je kunt als organisatie niet meer achterblijven en bent zelfs wettelijk verplicht om digitaal makkelijk bereikbaar, dus ‘digitaal toegankelijk’ te zijn. Maar hoe zorg je dat jij een digitaal toegankelijke website hebt?

Digitale strategie

Wij van Upstream kunnen je begeleiden in dit gehele proces. We maken o.a. je website toegankelijk volgens WCAG 2.2 norm en we maken samen een digitale strategie voor de toekomst.

Ook verzorgen we workshops op maat om zo in alle lagen van je organisatie kennis te laten maken met digitale toegankelijkheid. Want, niet alleen als content specialist of communicatieadviseur moet je weten hoe je digitaal toegankelijk kunt zijn. Dit speelt voor alle rollen binnen een organisatie. Van manager tot vormgever en van ICT-adviseur, communicatiemedewerker tot inkoper.

Digitale toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid is niet alleen een toegankelijke website hebben. Toegankelijkheid gaat erom dat iedereen, met of zonder beperking, gebruik kan maken van alle vormen van voorzieningen, informatie en dienstverlening. Iedereen moet volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. Iedereen moet dus ook gebruik kunnen maken van de verschillende mogelijkheden die er zijn op het internet, computers en smartphones. En dan gaat het niet alleen om de techniek, maar zeker om de inhoud van websites en apps.

Pdf-bestanden

Een gemiddelde gemeente of andere (overheids-) heeft duizenden pdf-bestanden online staan. Dat geldt ook voor andere organisaties, zoals waterschappen en provincies. Inclusie, digitaal bereikbaar zijn voor iedereen, betekent onder andere dat ook mensen die blind of ernstig slechtziend zijn pdf’s moeten kunnen lezen met een schermlezer. Nu is het zo dat pdf-bestanden vaak niet goed bruikbaar zijn voor mensen die afhankelijk zijn van een schermlezer. En ook Google heeft moeite om deze pdf’s goed te indexeren.

De weg naar een toegankelijke organisatie

Tijdens het webinar ‘De weg naar een toegankelijke organisatie’ van Gebruiker Centraal ging gespreksleider en expert op het gebied van digitale toegankelijkheid Peter van Grieken in gesprek met overheid en bedrijfsleven onder andere over hoe je steun en initiatief van medewerkers in je organisatie krijgt om dit voor elkaar te krijgen.

Is jouw organisatie nog niet digitaal toegankelijk en ben je benieuwd wat Upstream voor jouw organisatie kan betekenen? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee over digitale toegankelijkheid van jouw website, intranet of ander digitaal middel.

Contact