Blog:

Zomergasten: Ronald Plasterk

door Marco Derksen op

Zomergasten: Ronald Plasterk

Vanavond is Zomergasten 2008 (VPRO) begonnen met Ronald Plasterk (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) als eerste gast van gastheer Bas Heijne. Net als vorig jaar heb ik de uitzending gekeken terwijl ik gelijktijdig online discussieerde met anderen via Twitter en CoveritLive. Met name deze laatste tool biedt interessante mogelijkheden voor social tv en het vastleggen van hoe de kijkers de uitzending beleven. Voor wie het nog wil teruglezen, het gehele script staat nog onbewerkt online:

Onderwerpern uit de uitzending van vanavond:

Bas Heijne in Zomergasten 2008
Na een matige start waarin zowel Ronald Plasterk als Bas Heijne duidelijk nog in hun rol moesten groeien, werd het een boeiende uitzending waarin Plasterk een gepassioneerd onderzoeker bleek en Heijne een goed luisteraar. Heijne had wat mij betreft nog wel iets scherper mogen zijn en op bepaalde momenten kunnen doorvragen. Maar een prima start dat veel goeds belooft voor de rest van de zomeravonden!

10 reacties

Profielfoto
corine op schreef:

Je bent weer goed bezig met dit experiment. Ik zal vooral voor de TV zitten tijdens zomergasten, maar ik zal met een schuin oog kijken of coveritlive werkt. Veel plezier!

Beantwoord

Beantwoord

Leuke test Marco. Heb gisteren even live gedaan. Nu ik het later nog eens nalees krijg ik toch een redelijk beeld van wat de mensen die in covertitlive aanwezig waren van de uitzending vonden.
Jammer dat er niet meer over de onderwerpen zelf verteld is/wordt. Volgende keer is het wellicht ook handig om een live stream van de uitzending aan te bieden (via qik of ustream).
Maar nogmaals leuk en interessant dit.

Beantwoord

Marco, vind je het niet zonde om je aandacht de hele tijd te verdelen over de uitzending, twitter en coveritlive?

Ik zat ook te kijken, met mijn volle aandacht en dat vind ik toch ook fijn.

Beantwoord

@Hans: in het tweede deel van het programma gaan de discussies wat minder over de tool en wat meer over de inhoud van het programma. Misschien moet ik de niet-relevante reacties verwijderen. Wat denk je?

Beantwoord

@Rutger: het is inderdaad lastig om en aandachtig zomergasten te volgen en verslag te doen. Toch geeft deze manier van tv kijken mij meer voldoening dan dat ik passief voor de tv zit.

Beantwoord

Profielfoto
erwin blom op schreef:

CoveritLive kan een heel sterke verslaggevingstool zijn heb ik in het verleden gemerkt. Maar als je het inzet bij een tv programma dat iedereen kan zien hoef je geen verslag te doen. Dan is het de plek om alleen of met anderen commentaar te leveren. Ook leuk en absoluut van toegevoegde waarde. Maar dan is het een dag later nog alleen waardevol voor wie er bij was.

Als je het inzet als verslaggevingstool (van concert tot sportwedstrijd tot raadsverslag tot evenement) werkt het naar mijn mening het best als de echte verslaggeving zich duidelijk zichtbaar onderscheid van de reacties en het commentaar. Dat het verslag in grote letters staat en de reacties in een kleiner font.

Echter … als verslaggever wil je dan wel de actieve deelnemers automatisch laten toevoegen. En ze niet in een admin wachtrij laten plaatsnemen. Maar … als je je als admin (max 10) mensen automatisch laat toevoegen staan ze op gelijke hoogte met verslaggever en kun je verslag tussen publicatie en conversatie niet meer zichtbaar maken.

Oftewel: dan heb je snel weer een verslaggever en een moderator nodig om het goed te doen.

Ik heb gevraagd of ze die mogelijkheid niet optioneel willen geven, maar dat willen ze bij Coveritlive niet omdat volgens hun de gebruikers dat niet willen 😉

Beantwoord

Beantwoord

Profielfoto
Gerben op schreef:

Jeetje,

CoveritLive ziet er idd gewoon goed uit op deze wijze.

Wel (maar dat geef jezelf ook al aan) jammer dat integratie van microblog systemen als babl.nl en twitter.com nog niet volbracht zijn. Dat zou het rumoer NOG verder vergroten.

Beantwoord

@Erwin: dank voor de aanvulling en absoluut met je eens. Het was voor mij eigenlijk de eerste keer dat ik zelf achter de knoppen zat van Coveritlive. Wilde er een keer mee spelen om te kijken wat er wel en niet meekan. Gevaar dat het snel een chatbox wordt is waar, maar het aardige is dat je de chatscript achteraf kunt editten (en ruis kunt verwijderen) zodat je een zinvol verslag overhoudt. Ga het zeker nog eens gebruiken bij live verslaggeving van events.

@Gerben: zou inderdaad mooi zijn als Coveritlive zich wat openstelde en platformen als Twitter (of Jaiku, Babl, etc) konden worden geintegreerd.

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1117)
Contact