Wat is de ROI van webloggen?


Burgerparticipatie gaat digitaal. Disruptie door lockdown
Over digitaal vergaderen en op afstand werken is al veel geschreven. Platformen als Zoom, Skype, Teams, Google Meet en dergelijke […]
Wat is de ROI van webloggen?
Over digitaal vergaderen en op afstand werken is al veel geschreven. Platformen als Zoom, Skype, Teams, Google Meet en dergelijke […]
Voor docenten in het Hoger Onderwijs hebben Coosto en Upstream de lesmodule Social Media Analyse in het Hoger Onderwijs ontwikkeld […]
Problemen voorkomen in plaats van erop reageren, het was dé reden dat Marco Derksen eind jaren negentig besloot om zich […]
10 reacties
Marco, wie is “we” ?
Inmiddels ook op Marketingfacts een posting geplaatst over de vraag ‘Wat is de ROI van bloggen?‘
Dick, met we bedoel ik de student, RUG, Philips Design en ondergetekende.
Hai Marco, ik zag je oproep voor het rapportje. Mocht je het bemachtigen; ik ben erg benieuwd of het nog veel toevoegt naast de uitgebreide summary van Charlene!
Ik neem overigens aan dat je qua nederlands onderzoek op de hoogte bent van het onderzoek van Anke Huiskes naar corporate blogs?
oef, die laatste zin staat er rotter dan bedoeld was.. ken je haar onderzoek?
Hoi Ellen, geen probleem! Maar om eerlijk te zijn, ik ken haar onderzoek wel maar heb nooit de resultaten gezien. Jij al wel?
Anke zou mij (en anderen, ze had kennelijk al een aardige verzendlijst..) in januari de resultaten mailen, maar heb nog niets gezien. Wil het wel naar je doorsturen als ik iets ontvang?
Even een andere vraag, moet misschien niet hier, maar ‘while I’ve got your attention ;-))’.
Ik ben een fervent voorstander van de ontwikkelingen rondom corporate blogs, brandgagement, product development 2.0, e.d. Er is echter één vraag die in mijn hoofd blijft zingen; hoe representatief is nu eigenlijk die 1% van je doelgroep die uiteindelijk ‘actief meedoet’. Weet jij of daar al eens naar gekeken/over gediscussieerd is?
Zou top zijn als je me op de hoogte kunt houden van haar onderzoek!
Die 1%-regel is redelijk betrouwbaar en inmiddels aangetoond voor diverse online communicties (Wikipedia, Yahoo! Groups, Marketingfacts, etc).
Neem aan dat je deze en andere postings op Marketingfacts al had gezien?
Hai Marco, prima, ik stuur je het rapport door!
Wat dat percentage betreft, dat bedoelde ik niet. Je reactie helpt me wel om het wat scherper te formuleren, heb er nu ook iets over op mijn blog kunnen schrijven, thanks!
Waar het me om gaat is of die kleine groep actieve participanten representatief is voor die andere 99%. Die co-creation, liefst in de hele keten van productontwikkeling, doe je toch o.a. om gebruik te maken van de kennis van je klant, qua productwensen, communicatie, klantenservice e.d. En, het versterken van de loyaliteit/klanttevredenheid. Nu zou je die actievelingen kunnen zien als voorlopers/innovators, en daarmee wel representatief. Maar, (gechargeerd) als je echter bijvoorbeeld het Mentality model erbij pakt, zou je bijv. kunnen zeggen dat deze groep bijv. meer de thrillseekers zijn, en daarmee op alle aspecten sterk verschillen van de grote meerderheid. Of zie ik nu problemen die er niet zijn??
Nee hoor, goed punt!
Ken er (nog) geen literatuur over maar heb wel een hypothese. Als je een online community organisch laat groeien (neem als voorbeeld marketingfacts dat nu ruim 4 jaar bestaat), dan is de actieve groep voortgekomen uit de totale groep een betere afspiegeling van de groep dan dat je met marketingbudget een community ‘koopt’. Helemaal representatief zal het nooit zijn omdat de creatieven toch andere kenmerken hebben dan de passieven. Mijn mening is dat het bij co-creatie geen kwestie is van kopen maar van bouwen, als je begrijpt wat ik bedoel.
thanks! Zat er inderdaad al over te denken dat de marketing blogs een ander geval zijn. Daar is je doelstelling toch het schrijven van interessante artikelen, en kun je die populariteit zowel afmeten aan (groei in) reacties, pageviews en unieke bezoekers.
Als je één van doelstellingen echter is het verkrijgen van input/feedback op je product-range, klantenservice en/of communicatiemiddelen, dan is het denk ik een ander verhaal. Dan moet je dus heel sterk in je achterhoofd houden hoe representatief die actievelingen nu eigenlijk zijn.
Hoe je dat bepaalt is dan wel weer de volgende vraag ;-)))
Ben het zeker met je eens dat ‘bouwen’ beter is dan kopen; in het laatste geval zal er amper sprake zijn van een (langdurige) community…