Blog:

Wanneer barst de weblog bubble?

door Marco Derksen op

Wanneer barst de weblog bubble?

Net een interessant artikel van Kevin Maney in USA Today gelezen over de weblog hype en de vergelijking met eerdere technologische ontwikkelingen als desktop publishing in de jaren 80 en websites in de jaren 90. In het artikel verwijst Maney naar uitspraken van Larry Downes (o.a. auteur van Killer App: Digitale strategieen voor een dominante marktpositie). Volgens Downes maken technologieen het voor individueen eenvoudiger om informatie te creeren, te verspreiden en te delen. Maar net als met eerdere technologische revoluties, zal ook de weblog door een cyclus gaan van superhype gevolgd door een hype-o-glycemic crash. Daarna zal het een evenwicht bereiken waarna het geleidelijk een cruciaal onderdeel zal zijn van ons dagelijkse werkzaamheden. Cruciale vraag is natuurlijk in welke fase van de cyclus we nu zitten.

Uit het continue-onderzoek van Pew Internet naar het gebruik van weblogs blijkt dat de groei in aantal weblogs in de VS inmiddels afneemt. Mijn eerdere uitspraken dat we in Nederland enkele jaren achterlopen op de VS is inmiddels achterhaald. Op het gebied van weblogs lopen we slechts enkele maanden achter op de VS is mijn inschatting. Je merkt dit aan het aantal weblogs (in verhouding tot aantal internetgebruikers), de media-aandacht voor weblogs (en webloggers) en ook de adoptie door het bedrijfsleven. Vandaag hebben we zelfs onze eerste bloggende CEO mogen verwelkomen.

Waar nog wel een (flinke) ontwikkeling in zal zijn, is het (effectief) gebruik van weblogs. Het gebruik als medium (communicatie, marketing, kennismanagement) door consumenten en bedrijven. Alhoewel hetzelfde Pew-onderzoek meldt dat in de VS ook de groei in het aantal lezers afneemt, merk ik dit in Nederland zeker nog niet. We zien immers nog steeds een sterke groei in lezersaantallen op de diverse weblogs. Ik ben overigens erg benieuwd naar het percentage webloglezers in Nederland. In de VS leest 16% weblogs en heeft 6% van de volwassenen een eigen weblog. Voor Nederland weten we op dit moment alleen dat er ca. 250.000 weblogs zijn (excl. 500.000 MSN Spaces). Ook het gebruik van weblogs door bedrijven zal nog een flinke groei laten zien. Terwijl in de VS een groot aantal bedrijven weblogs op diverse manieren inzetten, zien we dit in Nederland nu heel voorzichtig komen.

Voorlopig zitten we dus nog in de goede fase van de cyclus maar dat de weblog bubble een keer barst is zeker. Gelukkig is de weblog bubble niet zo groot als de internet bubble van enkele jaren geleden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1415)
Contact