Blog:

Helpt instant messaging bij menselijke verbinding?

door Maaike Linders op

Helpt instant messaging bij menselijke verbinding?

De laatste tijd hoor je vaak hoe slecht mobiele telefoons voor je zijn. De aandachtsboog van mensen wordt steeds korter, sommige apps als WhatsApp en Facebook Messenger zijn net zo verslavend als drugs en veel mensen hebben last van perfectionisme in een wereld waar een ‘picture-perfect‘ Instagram-leven de standaard lijkt.

Instant Messaging draagt bij aan menselijke verbinding

Hoe minder telefoon, hoe beter

Hoe minder telefoon, hoe beter, luidt tegenwoordig het algemene advies. Hoewel ik die uitspraken niet betwist en me er regelmatig over frustreer over hoe lastig ik het vind mijn telefoon weg te leggen, heb ik het idee dat de positieve kanten van mobiele telefoongebruik en de communicatieve mogelijkheden onderbelicht blijven in deze discussie.

Bijvoorbeeld; videobellen met je zus die in het buitenland woont; de familie WhatsApp groep waarin de leukste grappen worden gemaakt; of dat berichtje van iemand die je leuk vindt dat zorgt dat er een glimlach op je gezicht verschijnt. Puur slecht zijn mobiele telefoons en de instant messaging apps niet.

Dit is geen pleidooi voor méér of minder telefoongebruik, het is een uitleg over hoe instant messaging apps bijdragen aan verbinding. Verbinding is net als eten: om gezond te blijven heeft ieder mens het nodig. Daarom heb ik mijn scriptie geschreven over de vraag:

‘Kunnen Instant Messenger Apps, zoals Facebook Messenger, WhatsApp en IMessage, bijdragen aan menselijke verbinding?’

In deze blog deel ik mijn bevindingen, maar eerst neem ik jullie mee in de definitie van termen die ik in mijn onderzoek en ook hier in deze blog gebruik.

Definitie van Verbinding - Brené Brown

 

Wat verstaan we onder menselijke verbinding?

In mijn onderzoek heb ik de volgende definitie van menselijke verbinding gebruikt. Deze komt uit het boek ‘de moed van imperfectie’ geschreven door onderzoekster Brené Brown. In Amerika is zij een fenomeen, ze staat bekend om haar wetenschappelijk onderzoek waarin ze gevoelskwesties duidelijk en inzichtelijk maakt voor een groot publiek.

“Verbinding is de energie die tussen mensen bestaat wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Wanneer ze kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en wanneer zij kracht en voldoening ontlenen aan de relatie”. Brené Brown (2010)

Self-Disclosure is cruciaal in het vormen van verbindingen

Een belangrijk begrip wanneer we het hebben over verbinding is ‘Self-Disclosure’, in normaal Nederlands betekend dat: persoonlijke dingen over jezelf vertellen aan iemand, bijvoorbeeld over je liefdesleven of je angsten. Het begrip valt vrijwel samen met een begrip dat Brené gebruikt in haar boek: ‘je kwetsbaar opstellen’. Self-Disclosure is cruciaal in het vormen van verbindingen met anderen.

Wat is instant messaging?

Instant messaging, ook wel ‘messaging’ genoemd en vaak afgekort als IM, is een benaming voor technologieën waarbij het de bedoeling is dat berichten zeer snel worden overgebracht. Dit in tegenstelling tot e-mail, waarbij de snelheid van overbrengen iets lager kan zijn. Er zijn meerdere bekende en veelgebruikte platformen die wereldwijd gebruikt worden, zoals WhatsApp, Facebook Messenger, Telegram, IMessage en vele andere platformen (bron: Wikipedia).

Dragen instant messaging apps bij aan verbinding?

Hetgeen dat ik heb onderzocht is hoe jezelf kwetsbaar opstellen via instant messaging apps van invloed is op menselijke verbinding in vriendschappen. De eerste conclusie was dat je online kwetsbaar opstellen direct kan bijdragen aan menselijke verbinding.

De tweede conclusie, is dat deze associatie een tussenstap blijkt te hebben namelijk offline je kwetsbaar opstellen. Dit betekent dat wanneer je online bijv. via WhatsApp iets persoonlijks over jezelf vertelt, je nadien ook persoonlijk je kwetsbaar opstelt en hiermee het verband tussen je kwetsbaar opstellen online en verbinding sterker is.

Instant messaging draagt bij, maar…

Zoals als eigenlijk alles in het leven, hebben telefoons en de instant messaging apps een positieve en negatieve kant. Instant messaging kan bijdragen aan verbinding in vriendschappen maar daadwerkelijk met elkaar praten in een face-to-face setting blijkt toch het meest effectief te zijn.

Foto door Gilles Lambert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Maaike Linders is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (101)
Contact