Blog:

Voorlopig geen doorbraak mobiel internet?

door Marco Derksen op

Voorlopig geen doorbraak mobiel internet?

Eind vorig jaar stelde ik de vraag of 2007 het jaar van mobiel internet zou worden. Naast mijn zakelijke betrokkenheid bij een platform als mobielbreedband.nl, ben ik de laatste tijd ook priv

We zijn van 27 juli t/m 11 augustus op vakantie geweest en in de factuur van afgelopen maand is het extra dataverbruik t/m 31 juli berekend. De totale kosten voor mijn mobiele abonnement waren voor de afgelopen maand maar liefst 905,14 euro. Er van uitgaande dat het extra verbruik voor augustus nog moet komen schat ik dat de totale kosten voor mobiel internetten tijdens 2 weekjes Finland zullen uitkomen op een bedrag van enkele duizenden euro’s.

Nee, dat zijn geen leuke bedragen meer en ik voorspel dat met dit soort idiote kosten een definitieve doorbraak van mobiel internet nog wel even op zich laat wachten. Jammer, begon het net leuk te vinden!

19 reacties

Beantwoord

Au! Dat is een aardig bedrag. 🙁
Twee jaar geleden heb ik, met mijn eerste cameraphone (Nokia 6630), vanuit Spanje wat foto’s naar Flickr gestuurd. De helft van de verstuurpogingen mislukte, en toen ik thuiskwam zag ik een extra rekening van ca. 150 euro voor dataverkeer. Voor 4 kleine fotootjes! Sindsdien heb ik in het buitenland mijn mobiel nauwelijks meer aanstaan.

En op basis hiervan snap je waarschijnlijk nog beter waarom ik wat negatief reageerde op het voorstel voor Twitter als virtueel reisagent. De technologie is er. Internationaal mobiel dataverkeer is echter nog niet de moeite. Ik laat me niet elke vakantie weer afzetten door de mobiele netwerkenmaffia. Dan maar niet always connected.

Dus, Marco, volgende keer maar weer een goed boek voor het vermaak, en een reisgids voor de tips? 😉

Beantwoord

Dit soort hoge kosten zorgen er in ieder geval voor dat mobiele internettoepassingen voorlopig nog niet echt zullen doorbreken bij het grote publiek. Pas op het moment dat er flatfee abonnementen komen (ook voor buitenland) kunnen we echt gaan werken aan toepassingen.

Beantwoord

Heb inmiddels ook Vodafone gebeld en gevraagd om hoeveel dataverkeer het hier gaat. In juli (waar bovenstaande factuur betrekking op heeft) heb ik 21mb dataverkeer in het buitenland verbruikt. In dit geval gaat het om roaming tussen Vodafone (Nederland) en Elisa (in Finland).

Beantwoord

Beantwoord

Laten we hopen dat de prijzen de technologie niet in de weg blijven staan. Als er 1 telecomboer met goede prijzen komt zullen de anderen snel volgen.

En had je geen WIFI mogelijk in de buurt?

Beantwoord

Profielfoto
Willem op schreef:

Nu we weten wat je ervoor betaald hebt kunnen we stellen dat de waaarde van Twitter in die periode enorm is gestegen. Ik vond al dat ik je zo vaak tegenkwam op Twitter terwijl ik in Zwitserland zat en jij in Finland. Het verschil is dat ik vanaf de camping gratis kon meeliften op een onbeveiligd accesspoint van de apotheek ernaast. Bij de keuze van een bestemming volgend jaar wordt dat voor mij een vast criterium! Als tegenprestatie staat mijn FON accesspoint in Weerdinge voor iedereen open. Als we dat nu eens allemaal zouden doen….

Beantwoord

Profielfoto
stekel op schreef:

Een kennis van mij had net een nieuwe Nokia N95 gekocht en z’n abonnement nog niet aangepast. Eerste rekening van KPN bij gebruik alleen in NL: 1700 Euro voor in totaal 69 MB dataverkeer.
Ik heb sinds enige tijd alleen maar flat-fee abonnementen.

Beantwoord

FF rekenen.. 4 dagen kostte je 900 euro, laten we voor gemak even uitgaan van 800 euro. Is 200 euro per dag. In augustus had je 11 dagen Finland dat wordt deze maand iets van 2200 euro…

Dit is niet leuk meer. Volgend keer inderdaad een wifi punt meenemen in de requirements voor je vakantie 😉

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Voor dat geld had je ook elke dag een nieuw digitaal cameraatje kunnen kopen, en deze met foto’s en al naar Nederland gestuurd.

Beantwoord

Beantwoord

Dat soort telefoonrekeningen doet me terug denken aan het BBS-tijdperk! Pre-internet dus. 🙂

Het is inderdaad te gek voor woorden dat je mobiel internet binnen Nederland aardig kunt “afkopen”, maar dat je in het buitenland ongenadig wordt afgestraft voor je digitale verslaving.

Beantwoord

Terughoudendheid is misschien nog het sleutelwoord, maar ik amuseer me mobiel wel met internet. Op reis Twitter ik via SMS (Gelukkig kunnen we ondertussen de notifications per Twittervriendje regelen… beter voor de verstandhouding met reispartners) en Gmail is zuinig met dataverkeer in de browser van mijn telefoon. ‘Zwaarder’ internetten als Flickr en uitgebreid Twitteren gaat dan via geleend/gevonden WiFi met MacBook of (handzamer + langzamer) Nintendo DS Lite. Mobiel internet zonder te hoeven sparen voor de rekening. Evolution ipv revolution voor mobiel internet?

Beantwoord

Hilarisch.
Volgende keer naar Rio op reis gaan. Als je daar op ’t strand zou Twitteren of Flickeren gaan ze je erop wijzen dat je je ’tamagochi’ (gemene noemer voor alles wat meer is dan een ordinaire) telefoon) beter opbergt om niet als ‘neurotisch’ over te komen.
En gelijk hebben ze natuurlijk; wie zit er nu op z’n vakantie te Twitteren?

Beantwoord

Kreeg vandaag volgende persbericht in de mailbox:

[i](…) Vodafone Nederland kondigt vandaag aan met een substantiële tariefsverlaging de markt voor mobiel internet op de laptop te willen openbreken. Met een nieuw tariefplan waarmee besparingen van zo’n 50% nationaal en 85% internationaal gerealiseerd kunnen worden, wordt mobiel internet op de laptop bereikbaar voor iedereen. (…)[/i]

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1262)
Contact