Blog:

Van Big Data naar Small Services

door Marco Derksen op

Van Big Data naar Small Services

Afgelopen week organiseerde Info.nl een kennissessie over de ontwikkelingen rond Big Data en de visie op hoe big data in te zetten is.

Visie op Big Data

Visie op Big Data

Iskander Smit trapte af met zijn visie op big data: wat is big data en wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van big data?

[slideshare id=13929819&doc=bigdatasessieinfonl-iskandersmit-120809192636-phpapp02]

Smit verwijst daarbij naar een definitie van big data uit 2001 van Gartner waarbij we spreken over big data als de data minimaal is gebaseerd op twee van de drie V’s:

  • Volume
  • Velocity (‘snelheid‘)
  • Variety

Inmiddels heeft elk zichzelf respecterend adviesbureau zich gestort op big data, wat velen zien als de nieuwe olie of het nieuw te ontginnen goud (o.a. IBM en McKinsey).

Interessanter vond ik Smit’s opmerking dat de échte waarde van big data vooral is te vinden in de persoonlijke diensten die je er mee maakt: van big data naar small services.

Praktijkcases gebruik big data

Na Iskander Smit volgden twee praktijkcases over het gebruik van big data door resp. Sebastiaan Raaphorst van Locatienet en Maurits Kaptein van PersuasionAPI:

  • Sebastiaan Raaphorst (Locatienet) ontwikkelt al jaren innovatieve concepten op basis van de vele data die ontstaat bij het gebruik van locatiediensten zoals zekeroptijd.nl en is betrokken bij het Europese onderzoeksproject Sunset.

    [slideshare id=13942474&doc=bigdatapresentatie-120811031256-phpapp02]

  • Maurits Kaptein heeft op basis van 6 principes van persuasion een API ontwikkelt dat in staat is opgevangen data over surfgedrag te vertalen naar inzichten over die ene gebruiker.[slideshare id=13932790&doc=infobigdatamaurits-120810023919-phpapp01]

Presentaties over big data door: Iskander Smit, Sebastiaan Raaphorst, Maurits Kaptein.
Lees ook het boek ‘Hallo wereld, hallo computer’ van Maurits Kaptein (#aff)

1 reactie

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (778)
Contact