Upstream kennissessie: politiek en sociale media

door Marloes van Willigenburg op

Upstream kennissessie: politiek en sociale media

Vrijdag 7 september was de aftrap van een nieuw seizoen kennissessies bij Upstream. Iedere eerste vrijdagmiddag van de maand delen we onze kennis over een actueel thema binnen ons vakgebied social business. Dit keer met een politiek tintje: heeft social media invloed op de uitslag van de verkiezingen?

Analyse van social media, politiek en verkiezingen

Onder moderatie van Marco Derksen namen twee sprekers de aanwezigen mee naar de politieke wereld binnen social media. Collega Martijn Kriens is de eerste spreker van de middag. Martijn is voor RTL Nieuws al een paar weken druk bezig met het analyseren van de politieke berichtgeving op social media. Tijdens de kennissessie gunt hij de genodigden een kijkje in de ‘RTL-keuken’ en gaat dieper op zijn analyses in.

Campagne voeren via social media

De tweede spreker is twitteraar van het eerst uur Petra de Boevere van de Liberaal Democratische Partij (LibDem). Als jaren is Petra actief in de politiek en staat nu als nr. 2 op de lijst van LidDem. Haar partij krijgt niet de mogelijkheid zich te presenteren via de landelijke media, dus kiest Petra voor de digitale manier van campagne voeren.

Persoonlijk vs. Politieke partij

Petra worstelt met de vraag in welke mate ze haar persoonlijke twitter-account in kan zetten voor de verkiezingsstrijd. Tijdens de sessie ontstaat een interactie met het publiek over deze kwestie. Hierbij komt aan de orde of twitter- en Facebookberichten van politici alleen bij de eigen achterban terecht komen of dat het ook de ‘zwevende kiezer’ bereikt.

Heeft social media invloed op uitslag verkiezingen?

Belangrijkste conclusies van de middag: sociale media dragen niet of weinig bij als het gaat om werven van nieuwe stemmen. Wel is het een prima medium om te luisteren naar wat er leeft onder de kiezers. Het positieve sentiment heeft een goede voorspellende waarde. Na 12 september weten we meer!

Bekijk hieronder een compilatie van het interview met Petra de Boevere. Met o.a. een prachtig verhaal van Petra over het twitteraccount van Mark Rutte.

Foto’s en video’s zijn gemaakt door Punkmedia.

1 reactie

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marloes van Willigenburg is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1407)
Contact