Blog:

Leidt digitale revolutie tot verschraling?

door Marco Derksen op

Leidt digitale revolutie tot verschraling?

In de zaterdagedite van het NRC Handelsblad een prachtige column van Robbert Dijkgraaf over het digitale dilemma of de digitale revolutie nu wel of niet leidt tot verschraling. Maakt het web ons oppervlakkig? Weerhoudt de permanente informatiestroom van e-mails, tweets en sms’jes ons van diepere gedachten? Dijkgraaf verwijst daarbij o.a. naar Nicholas Carr's boek The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains, een uitwerking van een eerder artikel in The Atlantic, waarin Carr beargumenteerde dat Google ons dommer maakt. Dijkgraaf geeft een genuanceerde visie waarbij hij enerzijds de technologische vooruitgang in historisch perspectief plaatst:

(…) De Oude Grieken vonden dat geschreven tekst een goedkoop alternatief was voor een goed getraind geheugen en de geest lui en gemakzuchtig maakte. Bij de uitvinding van de boekdrukkunst werd ook moord en brand geroepen. Boeken zouden ondermijnend zijn en in de zeventiende eeuw sprak men al over de chaotische overvloed aan literatuur. Al zat er een kern van waarheid in deze onheilsboodschappen, toch blijkt vooral hoe moeilijk het is zich een getrouw beeld te vormen van de grote voordelen die technologische doorbraken kunnen brengen. Wat aan de ene kant van de tafel valt, wordt vaak meer dan adequaat gecompenseerd door wat er aan de andere kant bijkomt. Schrift, boeken en internet zijn alle machtige intellectuele hulpstukken gebleken. We kunnen niet meer zonder. (…)

Anderzijds stelt Dijkgraaf zich ook de vraag of wat wij winnen aan snelheid, schaal en collectieve denkkracht, niet een verlies meebrengt waar het concentratie, focus en individuele keuzes betreft:

(…) Is het vandaag de dag nog mogelijk om als versnipperde professor jarenlang over één probleem na te denken? Is het niet tekenend dat de twee grootste wiskundige problemen die de laatste twintig jaar zijn gekraakt

4 reacties

Interessante leestip van @gervis over 4 Tips for Reducing Social Media Stress:

(…) We used to only be digitally connected via computer for part of the day, but today’s hand-held devices enable a “constantly connected” lifestyle. this presents huge benefits, and its share of challenges. An important question to ask yourself is: Are you going to be constantly overwhelmed by “Stress 2.0,” or can you successfully translate this lifestyle into “Wisdom 2.0?” (…)

Beantwoord

Beantwoord

@erwblo begin laaste tijd wat kritischer te worden; merk bij mijzelf een soort van overkill aan emails, voicemails, replies op twitter, etc. Niet alle digitalisering levert me betere, snellere of leukere manier van werken op. En jij?

Beantwoord

Digitalisering is voor mij zowel rust (informatie bij de hand, makkelijk contact) als onrust (altijd bereikbaar zijn, dingen missen). En omdat het nog steeds nieuw is moet ik daar voor mezelf een balans in zien te vinden. Maar de nadelen vallen wat mij betreft in het niet bij de voordelen. Dijkgraaf zoekt de verdieping en oplossingen voor complexe zaken kennelijk in solitair terugtrekken, ik in krachten bundelen, kennis delen en samenwerken. Misschien zou hij eens aan die kant moeten beginnen. Niet hoe was het, maar hoe kan het met de mogelijkheden van nu anders. Voor mij is digitalisering verdieping, niet verschraling.

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1262)
Contact