Blog:

Wat is Travel 3.0?

door Marco Derksen op

Wat is Travel 3.0?

Travel 1.0 ging over reisorganisaties en -experts die ons vertelden over de prachtige vakantiebestemmingen die we moesten zien en beleven. Via reisbureaus, vakantiefolders en advertenties op RTV en in dag- en weekbladen. We hebben het over het tijdperk van vertrouwde merken als National Geographic, Lonely Planet, Thomas Cook, Holland International, etc. Met uitzondering van beperkt advies uit onze directe omgeving, vertrouwden we volledig op het advies van de experts.

Door de opkomst van internet veranderde ook de reiswereld. Niet alleen werd het steeds eenvoudiger om zelf onze vakanties uit te zoeken, samen te stellen en te boeken, ook kregen we steeds meer mogelijkheden om ervaringen te delen met anderen. In het zogenaamde Travel 2.0-tijdperk (dat parallel loopt aan de web 2.0-ontwikkelingen), ontstaan nieuwe merken als TripAdvisor en Zoover.

We staan aan de vooravond van het Travel 3.0-tijdperk waarin we door mobiel internet altijd en overal met elkaar verbonden zijn. De keuze voor een vakantiebestemming zal steeds vaker zijn gebaseerd op advies uit onze eigen (online) netwerken. Technologische en sociale ontwikkelingen zullen er bovendien voor zorgen dat advies steeds beter is afgestemd op onze persoonlijke voorkeuren. Indien gewenst, real-time en lokatie gebaseerd. Het is nog te vroeg om de nieuwe merken in het Travel 3.0-tijdperk aan te wijzen, maar initiatieven als Airbnb en Spotted by Locals laten zien dat de rol van traditionele grote spelers de komende jaren drastisch zal veranderen. De grote vraag is natuurlijk hoe?

Komende dinsdag mag ik als dagvoorzitter optreden tijdens het NBTC-symposium ‘Travel 3.0, Hoe bereik je de hedendaagse consument?’. Stephan Fellinger, Peter van der Graaf, Ben van der Burg,Wouter Blok en Richard Lamb zullen de deelnemers meenemen naar het Travel 3.0-tijdperk en laten zien hoe je als speler in de reisbranche de consument van vandaag nog kunt bereiken. Voor wie deze dag niet kan bijwonen, de hashtag om het symposium te volgen via Twitter is#travel3dot0.

Update
Tijdens de november-bijeenkomst van de HSMAI Ambassadors Club heb ik een korte update gegeven van het innovatielab en in het bijzonder wat dit betekent voor de branche. De presentatie van deze bijeenkomst is hier (pdf) te downloaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (778)
Contact