De toekomst van nieuws en (mobiel) internet
En alhoewel de experts het met elkaar eens zijn dat de toekomst van dagbladen op (mobiel) internet ligt, is het nog steeds zoeken naar een duurzaam businessmodel.
Eigen digitale platformen
Naast praktische ervaring met eigen digitale platformen als Marketingfacts, Foodlog en Arnhem Direct, bieden (internationale) competities als AOP’s Digital Publishing Awards, de Digital Publishing & Advertising Awards (DPAC), Webby Awards (en dan met name de winnaars in de categorie News) mij inspiratie.
Webdenken in de meest pure vorm
In een reactie op Arnhem Direct werd ik deze week gewezen op een internetprijs voor The Guardian Open Platform. De Britse krant The Guardian heeft de prijs gekregen voor de manier waarop de krant haar online artikelen toegankelijk maakt voor gebruikers. “Webdenken in zijn meest pure vorm”, zo omschrijft de jury van de AOP-Awards 2010 het project The Guardian Open Platform.
Content beschikbaar stellen voor derden
The Guardian besloot begin 2009 alle content beschikbaar te stellen voor derden via een content API (een gerelateerd project is de Guardian Datastore, waarin ruwe data van The Guardian beschikbaar zijn voor (her)gebruik).
Het maakt het betrekkelijk eenvoudig voor derden om bijvoorbeeld een eigen verzamelpagina te maken met relevante informatie over Gordon Brown, zoals The Guardian laat zien in een voorbeeld.
Samenwerken in een open platform
Daarnaast zijn er toepassingen voor adverteerders en andere commerciële partijen zoals de samenwerking met Enjoy England, het Britse bureau van toerisme. ”Open Platform zorgt voor een manier van gebruiken van advertentiedeals, informatie en licencies die simpelweg niet hadden bestaan op een andere manier”, aldus de jury van AOP’s Digital Publishing Awards.
The Guardian kreeg daarnaast de prijzen voor haar iPhone-app, de digitale strategie en hun gebruik van video. De jury: “Door constant te innoveren heeft The Guardian zich gevestigd als een baken van kwaliteit en creativiteit. De krant begrijpt het internet door en door.” Ben overigens (net als Publishr.nl) benieuwd naar het verdienmodel. Matt McAlister (Head of Guardian Developer Network) houdt zich hierover op de vlakte, en over winstgevendheid doet hij al helemaal geen uitspraken:
(…) We see several different types of opportunities unfolding. We knew there would be some interesting advertising solutions, and we knew this would be a nice addition to the current syndication business. But we’ve also started seeing people come to us with ideas that we might be able to make money from. (…)
A Business Model Problem…
Ik ben het dan ook helemaal eens met Eric Schmidt (Google): “We Have A Business Model Problem, Not A News Problem“. Het zal de komende jaren dan ook vooral zoeken blijven naar duurzame businessmodellen. De distributie (en daarmee het bereik) van de content zal daarin een belangrijke sleutelrol spelen!
Bronnen:
- OECD examines the future of news and the Internet
- Onderzoek naar mediabestedingen in Nederland
- Eric Schmidt talks about threats to Google, paywalls and the future
- Rupert Murdoch: The Future of Newspapers
Verder lezen:
- Digitalisering verandert klantrelatie radicaal
- Marshall McLuhan: om de huidige wereld te begrijpen dient men de media te begrijpen
- Netwerkmaatschappij: sociale aspecten van social media
- Future of Newspapers (Wikipedia)
- State of the News Media
- Online Publishers Association (OPA)
- Association of Online Publishers (AOP)
- PaidContent.org
- Shaping the Future of Newspapers
- Publishing 2.0
- Publishr.nl
- Het Nieuwe Uitgeven
- Rethinking Media
- MediaNed
Foto: Brian Brooks
3 reacties
Handboek Crossmediale Journalistiek & Redactie van Arjen Dasselaar en Alexander Pleijter staat inmiddels op mijn lijstje nog-te-lezen-boeken (met dank aan Kees Crone).
@Marco: wat een nijver stukje huiswerk wederom, vol met bronnen en praktijkvoorbeelden. De uitdagingen zijn enorm. Het Handboek Crossmediale Journalistiek & Redactie staat op mijn verlanglijst.
@Vincent: dank voor compliment! Mocht je goede voorbeelden tegenkomen van uitgevers die op goede manier hebben ingespeeld op veranderend landschap dan hoor ik het graag!