De toekomst van nieuws en (mobiel) internet

door Marco Derksen op

De toekomst van nieuws en (mobiel) internet

Recentelijk heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) het rapport 'The future of news and the Internet' gepubliceerd. Het rapport bevat een analyse van de wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van dagbladen en in het bijzonder de economische ontwikkelingen van online verspreiding van nieuws. Het is inmiddels geen nieuws meer dat uitgevers van dagbladen (en dan met name regionale dagbladen) een enorme uitdaging hebben. Zowel de advertentie-inkomsten als het aantal betaalde abonnees daalt snel. De economische crisis van de afgelopen jaren heeft deze daling versneld. Ook in Nederland is al geruime tijd aandacht voor de enorme uitdagingen waar de dagbladensector voor staat. Precies een jaar geleden presenteerde de Tijdelijke Commissie Innovatie en Toekomst Pers het adviesrapport ‘De volgende editie’ (pdf). De commissie bracht advies uit over de innovatiemogelijkheden binnen de pers op korte termijn en over de toekomst van de Nederlandse nieuws- en opinievoorziening op lange termijn, toegespitst op de rol van de pers. Eén van de aanbevelingen van de commissie was een onderzoek naar de effecten van reclame bij de publieke omroep (landelijke, regionaal, lokaal), om vast te stellen of en hoe dit fenomeen het concurrentieveld in de mediasector beïnvloedt. De Ministeries van OCW en EZ hebben naar aanleiding daarvan besloten onderzoek te laten doen naar hoe de reclamemarkt zich de komende jaren zal ontwikkelen. TNS Nipo en Nielsen presenteerden eind mei van dit jaar de resultaten in het rapport 'Onderzoek naar mediabestedingen in Nederland' (pdf).

En alhoewel de experts het met elkaar eens zijn dat de toekomst van dagbladen op (mobiel) internet ligt, is het nog steeds zoeken naar een duurzaam businessmodel.

Eigen digitale platformen

Naast praktische ervaring met eigen digitale platformen als Marketingfacts, Foodlog en Arnhem Direct, bieden (internationale) competities als AOP’s Digital Publishing Awards, de Digital Publishing & Advertising Awards (DPAC), Webby Awards (en dan met name de winnaars in de categorie News) mij inspiratie.

Webdenken in de meest pure vorm

In een reactie op Arnhem Direct werd ik deze week gewezen op een internetprijs voor The Guardian Open Platform. De Britse krant The Guardian heeft de prijs gekregen voor de manier waarop de krant haar online artikelen toegankelijk maakt voor gebruikers. “Webdenken in zijn meest pure vorm”, zo omschrijft de jury van de AOP-Awards 2010 het project The Guardian Open Platform.

Content beschikbaar stellen voor derden

The Guardian besloot begin 2009 alle content beschikbaar te stellen voor derden via een content API (een gerelateerd project is de Guardian Datastore, waarin ruwe data van The Guardian beschikbaar zijn voor (her)gebruik).

Het maakt het betrekkelijk eenvoudig voor derden om bijvoorbeeld een eigen verzamelpagina te maken met relevante informatie over Gordon Brown, zoals The Guardian laat zien in een voorbeeld.

Samenwerken in een open platform

Daarnaast zijn er toepassingen voor adverteerders en andere commerciële partijen zoals de samenwerking met Enjoy England, het Britse bureau van toerisme. ”Open Platform zorgt voor een manier van gebruiken van advertentiedeals, informatie en licencies die simpelweg niet hadden bestaan op een andere manier”, aldus de jury van AOP’s Digital Publishing Awards.

The Guardian kreeg daarnaast de prijzen voor haar iPhone-app, de digitale strategie en hun gebruik van video. De jury: “Door constant te innoveren heeft The Guardian zich gevestigd als een baken van kwaliteit en creativiteit. De krant begrijpt het internet door en door.” Ben overigens (net als Publishr.nl) benieuwd naar het verdienmodel. Matt McAlister (Head of Guardian Developer Network) houdt zich hierover op de vlakte, en over winstgevendheid doet hij al helemaal geen uitspraken:

(…) We see several different types of opportunities unfolding. We knew there would be some interesting advertising solutions, and we knew this would be a nice addition to the current syndication business. But we’ve also started seeing people come to us with ideas that we might be able to make money from. (…)

A Business Model Problem…

Ik ben het dan ook helemaal eens met Eric Schmidt (Google): “We Have A Business Model Problem, Not A News Problem“. Het zal de komende jaren dan ook vooral zoeken blijven naar duurzame businessmodellen. De distributie (en daarmee het bereik) van de content zal daarin een belangrijke sleutelrol spelen!

Bronnen:

Verder lezen:

Foto: Brian Brooks

3 reacties

Beantwoord

Profielfoto
Vincent Leenders op schreef:

@Marco: wat een nijver stukje huiswerk wederom, vol met bronnen en praktijkvoorbeelden. De uitdagingen zijn enorm. Het Handboek Crossmediale Journalistiek & Redactie staat op mijn verlanglijst.

Beantwoord

@Vincent: dank voor compliment! Mocht je goede voorbeelden tegenkomen van uitgevers die op goede manier hebben ingespeeld op veranderend landschap dan hoor ik het graag!

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1407)
Contact