Blog:

The Century of the Self

door Marco Derksen op

The Century of the Self

Op aanraden van Steven Kruyswijk ben ik dit weekend begonnen aan de 4-delige documentaire The Century of the Self (van Adam Curtis) die de BBC4 in 2002 uitzond. De documentaire gaat over de invloed van de psychoanalyse op de economische en politieke besluitvorming. Rond 1900 ontdekte Sigmund Freud de invloed van onbewuste seksuele en agressieve drijfveren op het menselijk handelen. De psychoanalyse van Freud werd door zijn neef Edward Bernays ge

5 reacties

Profielfoto
indira reynaert op schreef:

Grappig. Psycho-analyses is één van de theorieën die je als filmstudent (dat was ik in 1995) moet kennen, naast cultural studies, semiotics etc. etc. Er is een documentaire uit de jaren ’60 waarin psycho-analyse als theorie wordt toegepast. Het gaat om een experiment waarin testpersonen zogenaamd stroomschokken krijgen. De echte testpersonen waren mensen die de schokken uit moesten delen. Zij werden getest op hun morele grens.

Beantwoord

Beantwoord

Profielfoto
Edwin op schreef:

Lijkt me erg interessant. Ik bewaar het nog even voor een regenachtiger dag maar zal de links in het achterhoofd houden.

Thxs

Beantwoord

Beantwoord

Profielfoto
nastywhore op schreef:

De eerste 2 delen waren voor mij vrij shoquerend. Zou er geen interventie plaats moeten vinden? Meaning: zouden politici geen stokje moeten steken tussen het uitbrengen van deze docu? Want mijn hele perceptie op de politiek is voorgoed veranderd. En ook op het consumentisme. Er zijn genoeg mensen die er baat bij zouden hebben als wij voorgoed consument bleven, genoeg mensen die ons willen laten geloven dat de politiek een schone zaak is. En nu de waarheid onthuld is, zie ik nog steeds geen beweging in mensen, niet dat ik hiermee bedoel dat iedereen dit gezien heeft, maar het woordje zou toch wel verspreid moeten zijn? Nee. Er blijven altijd domme mensen die makkelijk te manipuleren zijn en niet verder kunnen kijken. Mensen die het nog steeds belangrijk vinden bij te blijven bij de mode, merknamen materialistisch en ‘ leeg’ . Raar he.

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1117)
Contact