Steve Jobs: marketing gaat over kernwaarden
Steve Jobs vertelt over de kernwaarden van Apple en daarmee over de ‘Why’ van Apple. Marketing gaat over de kernwaarden van een organisatie.
Vorig jaar augustus verwees Nick Bolton, blogger van de New York Times, naar een video-opname van Steve Jobs uit 1997 waarin hij Apple's Think Different-campagne aankondigd (via: Aljo Hartgers). Een bijzonder videofragment van Steve Jobs die praat over de bedrijfsidentiteit van Apple.De exacte datum van deze speech is waarschijnlijk 28 september 1997, het moment dat de ‘Think Different’-campagne werd gelanceerd. Het was die dag zo’n 35 graden in Cupertino, wat de opvallende korte broek van Steve verklaard (met dank aan Ger Nijkamp).
De video markeert het verdwijnen van Gil Amelio bij Apple, de terugkeer van Steve Jobs en de wederopstanding van het merk Apple. Jobs legt uit waarom een heldere uitleg van de ‘Why” van een merk belangrijk is:
(…) To me, marketing is about values. This is a very complicated world. It is a very noisy world. And we’re not gonna get a chance to get people remember much about us. No company is. And so we have to be really clear of what we want them to know about us. (…)
en de kernwaarden voor Apple is:
(…) We believe that people with passion can change the world for the better (…)
Think Different
https://www.youtube.com/watch?v=cFEarBzelBs
Marketing gaat niet over specificaties of de verpakking, het gaat om het antwoord op de waarom-vraag die is vastgelegd in de kernwaarden. Lees ook de blog over Simon Sinek: Start met de waarom-vraag.
Wat zijn kernwaarden van een organisatie?
Kernwaarden zijn de belangrijkste waarden binnen een organisatie. Het zijn eigenschappen of drijfveren die laten zien waar de organisatie voor staat. Elke organisatie heeft bij voorkeur 3 tot 5 heldere kernwaarden die de organisatiecultuur in een keer duidelijk maken. Duidelijk voor zowel klanten als medewerkers. Met kernwaarden geef je aan waarom je organisatie activiteiten doet. Aan de hand van kernwaarden kun je tevens veel makkelijker strategische beslissingen nemen.
6 reacties
Een bedrijf kan niet aan zijn/haar doelgroep vragen het bedrijf (soms blindelings) te volgen wanneer het bedrijf zelf niet weet wie ze zijn en waarvoor ze staan. Het gaat niet om wat de CEO of marketingmanager zegt waar het bedrijf voor staat, maar het komt van iedereen binnen het bedrijf, en zo zou het ook uitgedragen en intern gedragen moeten worden. Het is grappig om te zien dat dit gegeven al eeuwen geleden gold en nu meer dan ooit. Het waren de oude Grieken die tempels sierde met de filosofie “Know thyself”, en nu is het de beurt aan de bedrijven en organisaties om zich dit te realiseren en de eerste stappen te maken richting een netwerkorganisatie, beginnend met de eerste cruciale stap, “Know thyself”.
Grappig, “Gnothi Seauton” (de Grieken sierden hun tempels niet met Engelse teksten zoals wij onze tempels) wordt in historische bronnen ook uitgelegd wordt als ‘luister niet naar de massa’ – een soort Think Different avant la lettre.
Mooi is dat een heleboel mensen met Amelio richting de afgrond gingen en na de (terug)komst van Jobs zijn aangebleven. Zo ook Jonathan Ive, die vervolgens invloedrijk designer werd, in tandem met Jobs’ brand/marketing visie.
@Reinier, uiteraard niet in het Engels 😉 Inderdaad erg goed van Apple dat ze zo dichtbij hun kernwaarden zijn gebleven sinds de terugkeer van Jobs. Het was toen en is nu nog steeds een goed voorbeeld op het gebied van Identity, Marketing en Organisatie structuur/bedrijfsvoering. Als alle gezichten dezelfde kant opkijken kun je als bedrijf of organisatie veel bereiken.
Absoluut. En kernwaarden gaan áltijd over moraal; niet in de belerende, beklemmende vorm, maar in de bevrijdende. Dat adresseren in productontwikkeling is ronduit geniaal, er zijn maar weinigen die dat kunnen.
Ps. die korte broek lol; authenticiteit kun je dus toch aantrekken 😉
[…] 6 principes van het verleiden zijn niet alleen van toepassing op commerciële marketing maar zeker ook op sociale marketing, een techniek om op gestructureerde wijze toe te werken naar […]
[…] verhaal begint en in samenwerking eindigt. Marco vertelt dat de sleutel van online marketing in goede content ligt, die je via conversatie met je community naar samenwerkingen […]