Blog:

Simon Sinek: First why and then trust

door Marco Derksen op

Simon Sinek: First why and then trust

In 2009 publiceerde Simon Sinek het boek Start with Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action, een manifest waarin hij aan de hand van ‘The Golden Circle’-model laat zien waarom sommige leiders of organisaties wel succesvol zijn en anderen niet. In September 2009 gaf Simon Sinek een presentatie op TEDxPugetSound waarin hij uitlegt waarom sommige leiders of organisaties wel succesvol zijn en anderen niet.

Het Golden Circle model dat hij hanteert gaat uit van drie niveaus waarop organisaties en mensen opereren: wat je doet, hoe je het doet en waarom je het doet. Zijn stelling is dat meestal de derde vraag onderbelicht blijft en daarmee écht succes uitblijft.

Afgelopen week was Simon Sinek de openingsspreker van TEDxMaastricht. Hij presenteerde het vervolg op zijn eerste presentatie waarin hij laat zien dat na de waarom, vertrouwen volgt: First why and then trust (video). In de presentatie gaat Sinek o.a. in op de focus van een bedrijf in de tijd. Hij stelt dat initieel een bedrijf wel een bepaalde visie en missie heeft (een antwoord kan geven op de waarom-vraag), maar dat na verloop van tijd de focus komt te liggen op winst maken en dat daarmee de focus op de waarom steeds meer verdwijnt. Dit kantelpunt noemt hij de split. Opnieuw een aanrader!

6 reacties

Sprak Simon Sinek op TEDxMaastricht? Darn, dan baal ik dat ik toch niet gegaan ben. Mijn nieuwe site is (letterlijk) opgebouwd uit de golden circle theorie. Komt hopelijk binnenkort live. Waarom doe ik wat ik doe, hoe doe ik dat dan en tot slot: wat voor diensten biedt ik dan aan?

Beantwoord

Profielfoto
Jim op schreef:

@marco: ben je nog blij met je ’token’ ? Start with Why is actueler dan ooit. Ik vond het getuigen van lef dat hij nu een nieuw verhaal vertelde.

@bas: told you so 🙂 Sinek was onze droomspreker voor TEDxMaastricht. Ik was zo blij dat hij direct “Ja” had gezegd. Volgens hem was dat omdat hij kon zien dat TEDxMaastricht “…were people who belief, what I belief”. Helemaal heen-en-weer vanuit NY naar Maastricht voor 18 minuten. Top!

Beantwoord

@jim simon ‘I don’t want to stay the WHY-guy, but next to that it is only one part of the problem, the other is the split”

@bas succes met de video iig, ook IK heb je gezegd dat je welkom was 😉

Beantwoord

Dat ziet Sinek niet helemaal goed; op why volgt niet trust, maar contribute, mits dat authentiek is en gebaseerd is op why. Dan volgt trust. http://ow.ly/4yhrC
Zie je dat ik gelijk had in 2006 met ‘moraal wordt alles in marketing?’ 😉

Beantwoord

@Jim, @Lucienne I know. I know. Maar ik krijg al zoveel van TEDx en ik wist dat als ik me zou aanmelden ik welkom zou zijn, maar dan neem ik ook weer een plek in van iemand anders.

Beantwoord

Het interessantste is misschien wel dat Simon Sinek het niet letterlijk over zorgorganisaties had. Hij noemt volgens mij zelfs geen één keer het woord ‘healthcare’. Echter (en dat maakt het zo interessant en waardevol dat Sinek sprak), verschillende mensen van zorginstellingen, die ik sprak, herkenden heel direct hun eigen organisaties en de gezondheidszorg in het algemeen erin. Kortom: Sinek legde even de vinger op een gevoelige zorgplek. Top.

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1117)
Contact