Blog:

Richard Florida's Creative Class

door Marco Derksen op

Richard Florida's Creative Class

Dit weekend ben ik op Arnhem Direct een nieuwe weblog gestart dat zich helemaal richt op het wonen en werken in Arnhem. In mijn speurtocht naar aktiviteiten in Arnhem kwam ik op projecten als Sonsbeek 2008 en Klarendal toont creatief. Het zal duidelijk zijn dat Arnhem zich vooral wil manifesteren als cultuurstad. De eerste vraag die ik daarbij stel is, maar wat heb ik daar als burger en ondernemer nu aan?

In dat kader kan ik iedereen aanraden zich te verdiepen in het werk van Richard Florida (Creative Class Group).

In zijn boek ‘The Rise of the Creative Class‘ (2002) stelt Florida dat alleen al de aanwezigheid van een zogenaamde creatieve klasse de economie van een stadsdeel kan bevorderen. Het grote voorbeeld is de wijk Soho in New York. In ‘Loft living’ (1982) beschrijft de sociologe Sharon Zukin hoe deze met de ondergang bedreigde wijk vol met werkplaatsen dankzij de spontane instroom van kunstenaars veranderde in een trendy wijk met winkels en galeries. Deze gentryfication veroorzaakte een enorme stijging van de huren en de grondprijzen, waardoor er zich geen kunstenaar meer kan vestigen. Hetzelfde effect, maar bemiddeld door een golf van cultuurtoerisme, had het Guggenheimmuseum in Bilbao. Florida concludeert uit deze trends dat creativiteit het kapitaal van de toekomst is.

Bovenstaande video is overigens een TV-commercial van BMW gebaseerd op Richard Florida’s Creative Class.

4 reacties

Beantwoord

Profielfoto
Sjors op schreef:

Een naam die in GB gelijk op gaat is Charles Leadbeater en zijn boek over the Social Entrepreneur: http://www.demos.co.uk/publications/socialentrepreneur

Overigens zijn beide heren niet geheel onomstreden. Kritiek dat ze te eenvoudige oplossingen voor complexe problemen geven zijn her en der te horen.

De huidige trend is geloof ik om te beweren dat culuur goed is voor de stad, maar dat mensen die in de culture en creative sector werken daar wel de pineut van zijn (als in lange werkdagen, weinig baanzekerheid en lage lonen)

Een interessant boek over nieuw werk is deze http://en.wikipedia.org/wiki/The_Culture_of_the_New_Capitalism

Beantwoord

Beantwoord

Richard Florida: “Increasingly, the place you choose to live will help determine your success in business, in finding a life partner, and in living a fulfilling life. In fact, it may be the most important decision of your life. I believe that we are in the beginnings of a shift as fundamental as the industrial revolution was over a century ago—one that will have as dramatic an impact on how people live and work. Furthermore, it will have a dramatic impact on where they live and work.”

Lees verder:
A Creative Manifesto: Why the Place You Choose to Live is the Most Important Decision of Your Life

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1117)
Contact