Blog:

Publieke Omroep moet 200 miljoen bezuinigen

door Marco Derksen op

Publieke Omroep moet 200 miljoen bezuinigen

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet 200 miljoen euro per jaar gaan bezuinigen, zo valt te lezen in het vandaag gepubliceerde regeerakkoord van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. De bezuiniging wordt vanaf 2013 opgebouwd van 50 miljoen in 2013 tot 200 miljoen in 2015. Momenteel ontvangt de NPO jaarlijks zo’n 760 miljoen euro. Het gaat dus om een substantiele bezuiniging van ruim 25 procent. In het concept reageeraccoord lezen we het volgende:

(…) De publieke omroep heeft als opdracht dat er een kwalitatief hoogwaardig programma-aanbod is voor een breed publiek. Omroepverenigingen en hun leden waarborgen de pluriformiteit van het bestel. Dit bestel wordt doelmatig, open en bestuurbaar gehouden.

  • Er wordt bezuinigd op de publieke omroep zonder de kwaliteit aan te tasten. Indien hierdoor het aanbod verschraalt vervalt er een televisienet.
  • Themakanalen worden alleen uit de eigen middelen van omroepen gefinancierd.
  • Waar mogelijk vindt een bundeling of nauwere samenwerking van omroepverenigingen plaats.
  • De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgt een taakstellende bezuiniging en reduceert bureaucratie, management en coördinatie in de verhouding met de omroepen en laat hen meer ruimte. De NPO beperkt zich tot audiovisuele taken.
  • Het muziekcentrum voor de omroep wordt afgeschaft.
  • De Wereldomroep richt zich op zijn kerntaken waaronder het brengen van het vrije woord en wordt gefinancierd uit de begroting voor Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking
  • De beschikbaarheid van programmagegevens wordt verruimd.
  • Landelijke en regionale publieke omroepen worden meer geïntegreerd, bijvoorbeeld door regionale vensters op een landelijk net. Besparingen komen ten goede aan de regionale omroep.

Het kabinet komt met voorstellen voor de volgende concessieperiode die ingaat in 2015 ten aanzien van het aantal netten, de vorm van lidmaatschap van de omroepverenigingen en de bovengrens van 400.000 leden. (…)

En in de financiele bijlage:

(…) Er vindt een bezuiniging plaats op de publieke omroep alsmede o.a. de themakanalen en het muziekcentrum voor de omroep. Hiertoe zal met ingang van 2016 het stelsel worden gewijzigd (de huidige erkenningperiode loopt tot en met 2015). Op grond van de mogelijkheden binnen het huidige stelsel worden vanaf 2013 de uitgaven aan de publieke omroep stapsgewijs verlaagd. Hiertoe zal per 1 januari 2013 een nieuwe Mediawet van kracht worden. De 200 mln taakstellende structurele besparing zal, indien dat een verschraling van kwaliteit tot gevolg mocht hebben, leiden tot één publiek net minder. (…)

Bron:
Regeerakkoord en gedoogakkoord gepresenteerd

Foto: ANP

2 reacties

Eerder deze week liet NPO-voorzitter Henk Hagoort weten dat als het aan hem ligt fors wordt gesnoeid in het aanbod van amusement en sport op de tv. Hagoort vindt dat de publieke omroepen kritisch naar zichzelf moeten kijken. Hagoort schrijft dat in een ingezonden stuk in de Volkskrant van dinsdag:

(…) [b]Scherpe keuzen[/b]
De omroepen zijn bereid kritisch naar zichzelf te kijken, aldus Hagoort. ‘We snappen dat we als Publieke Omroep ook zelf een redelijke bijdrage aan de bezuinigingen moeten leveren en dat zijn in dit tijdsgewricht forse bedragen. We ontkomen dus niet aan scherpe keuzen,’ aldus de NPO-baas.

‘Wat we aan amusement blijven doen, moet zich kwalitatief duidelijk onderscheiden. Iedereen voelt aan dat Boer Zoekt Vrouw meer publieke waarde heeft dan het opnieuw uit de kast halen van Wie van de Drie. … En zijn twee grote voetbalcontracten echt nodig?’ schrijft Hagoort.

[b]Volgend kabinet[/b]
Hij komt met zijn oproep in verband met de bezuinigingen die moeten worden doorgevoerd. Hagoort vindt wel dat de omroepen zelf moeten kunnen uitmaken waar ze in gaan snoeien.

‘We zullen niet toestaan dat de overheid ons in detail voorschrijft hoe en waarop we moeten bezuinigen. Voor je het weet zit Den Haag aan de (inhoudelijke) knoppen in Hilversum.’

De overheid kan wel op een andere manier helpen, aldus Hagoort. ‘Wij verwachten van een volgend kabinet concrete stappen om de regeldruk te verminderen.’ Volgens Hagoort is de regelgeving vanuit de landelijke en Europese overheid ‘gigantisch’ toegenomen. ‘In Hilversum zijn daar tientallen mensen dagelijks mee bezig.’ (…)

Beantwoord

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) kost de Nederlander gemiddeld 50 euro per jaar. Tot die conclusie komt de Volkskrant na een doorlichting van de NPO voor de komende vijf jaar. In vergelijking met andere Europese landen is de Nederlander daarmee goedkoop af.

De duurste publieke omroep is die van Zwitserland. Daar betaalt men zo’n 140 euro per persoon per jaar. Ook in Oostenrijk (122 euro), Duitsland (99) en Noorwegen (92) betaalt de bevolking fors meer dan in Nederland. Dat het toch goedkoper kan bewijzen Spanje en Portugal. Die landen betalen respectievelijk 32 en een kleine 28 euro gemiddeld per persoon.

De NPO ontvangt in totaal 798 miljoen euro aan belastinggeld. De omroep dragen nog eens 40 miljoen euro bij, waarmee het totale budget op 838 miljoen euro komt, becijfert de Volkskrant. Dat budget wordt als volgt verdeeld: 525 miljoen euro gaat naar televisie, 90 miljoen naar de radio, de digitale themakanelen hebben 17 miljoen euro te verdelen en de NPO-organisatie kost 132 miljoen.

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1262)
Contact