Amy Colsters - Upstream - Office Assistent Amy Colsters Office Assistent & Administratie

Hoe doe je onderzoek naar specifieke onderwerpen die spelen in de maatschappij? Marco Derksen en Alex Talsma hebben samen het initiatief ‘Open Onderzoek’ opgezet. Dankzij OpenOnderzoek.nl kunnen zij samen met de online community nieuwe inzichten verzamelen en die vertalen naar praktische adviezen voor uiteenlopende opdrachtgevers.

 

Onderzoeken

Maar hoe werkt dat dan? Hoe kom je tot deze onderzoeken en realistische resultaten?OpenOnderzoek.nl maakt gebruik van onderzoeksvragen die worden uitgezet op sociale media. De resultaten van deze vragen worden gepresenteerd op het platform Open Onderzoek.

De onderzoeksvragen kunnen open of besloten zijn. Bij een open onderzoeksvraag zijn de resultaten voor iedereen beschikbaar. Bij een besloten onderzoeksvraag zijn de resultaten alleen zichtbaar voor de deelnemers aan het onderzoek.

Maar, er wordt meer gedeeld over de onderzoeken. Zo zijn er diverse webinars, tools en artikelen die informatie bevatten over het betreffende onderwerp. Al deze informatie wordt gebundeld in de community van Open Onderzoek.

Eenzaamheid in de digitale stad

Een voorbeeld van zo’n (open) onderzoek is ‘Eenzaamheid in de digitale stad’. De onderzoeksvraag hierbij is; Hoe kunnen we eenzame mensen bereiken in het digitale tijdperk?

eenzaamheid-in-de-digitale-stad

Enkele berichten die te vinden zijn in de community:

“Vrijdag op LinkedIn en Twitter een vraag gesteld over hoe je eenzame ouderen bereikt in tijden van Corona. Op deze vraag, die inmiddels bijna 4.000 keer is bekeken, zijn ruim 100 reacties gekomen. Mooie en interessante reacties waarvan ik er twee hier graag wil noemen.”

“Welke tools werken het beste bij het verminderen van eenzaamheid onder ouderen? Onderzoeker Tamara Bouwman (Vrije Universiteit Amsterdam, Vilans) deed onderzoek naar deze vraag en publiceerde de onderzoekresultaten in haar proefschrift ‘Coping in Loneliness Interventions: The online Friendship Enrichment program for adults aged 50 and older’. ‘Contact maken en onderhouden is wel degelijk iets wat je kunt leren.’ Sterker nog, Bouwman heeft daarvoor een online cursus voor ontwikkeld.”

Open onderzoek

Natuurlijk zijn er meerdere onderzoeken te vinden op OpenOnderzoek.nl. Digitaal burgerschap, Bieb verbindt, Digitale middelen, digitale dagbesteding, en digitale platformen. Neem eens een kijkje op openonderzoek.nl en meld je aan voor de online community.

Contact