Blog:

Oorzaak van de kredietcrisis?

door Marco Derksen op

Oorzaak van de kredietcrisis?

Op een dag verscheen er een man in een dorp. Hij verklaarde eikels te willen kopen en wilde daar één Euro per stuk voor betalen. Omdat er veel eikenbomen in het dorp stonden, begonnen de dorpsgenoten snel eikels te verzamelen. De man kocht een week later duizenden eikels voor een Euro per stuk. De man verklaarde dat hij een week later zou terugkomen en twee Euro per stuk zou betalen per eikel. Opnieuw begonnen de dorpsgenoten eikels te verzamelen, alhoewel er veel minder eikels over waren. De man verscheen een week later, betaalde twee Euro per stuk en verklaarde een week later opnieuw te verschijnen en vijf Euro per eikel te betalen.

De voorraad eikels was vrijwel opgeraakt en de dorpsbewoners zetten alles op alles om maar nieuwe eikels te vinden. Ze vonden er toch nog een paar. De man verscheen precies op tijd een week later, betaalde vijf Euro per eikel en verklaarde een week later terug te komen en twintig Euro per eikel te betalen.

De dorpsbewoners konden echter geen eikels meer vinden. Toen verscheen er een dag later een tweede man met een grote zak eikels op zijn rug. De dorpsbewoners vroegen of ze de eikels van de man konden kopen, maar de man vroeg er 15 Euro per stuk voor. De dorpsbewoners verzamelden al het geld wat ze konden vinden. Al het spaargeld wat ze hadden legden ze bij elkaar en ze kochten de grote zak eikels.

Een week later verscheen de man echter niet meer. Ze zagen de man nooit meer. Ze waren al hun geld kwijt en het enige wat er achter bleef was een grote hoeveelheid eikels.

En zo dames en heren, werkt de aandelenmarkt.

Bron: onbekend

12 reacties

Beantwoord

Profielfoto
Hansie op schreef:

De waarheid ligt denk ik wel wat genuanceerder.

Je vergeet nl. dat de dorpsgenoten eerst heel veel geld hebben geleend bij de banken (die natuurlijk de bankiers dikke bonussen gaven op deze verkochte eikeltjes-leningen) tegen de toekomstige waarde van hun eikeltjes, om zo nu nog meer eikels te kunnen kopen.

Beantwoord

Beantwoord

Profielfoto
corine op schreef:

en wat leren we hier van dames en heren???? Prachtig verhaal…..eikeles!!

Beantwoord

Profielfoto
Simon op schreef:

Dus nu meer eikenbomen planten of overstappen op beukennootjes. Geweldig verhaal Marco met een goede kern van waarheid!

Beantwoord

Beantwoord

Profielfoto
ella hueting op schreef:

Het filmpje dat Janetta doorstuurde van de Two John’s is geniaal. Uitgezonden in 2007 begreep ik. Ik ga alsnog hun advies opvolgen, denk ik.

Beantwoord

Profielfoto
arsene lupin op schreef:

meer een wijze parabel. dus leerzaam.

de werkelijkheid wijkt iets af, en maakt ook duidelijk waarom Bos deed wat hij deed. de goudstandaard bestaat niet meer. we werken nu met virtual money, dat niet door de Nederlandse staat wordt uitgegeven, maar gecreëerd wordt door de consument en de banken. lenen en consumeren zijn aanjagers van de economie. wij lenen; de bank geeft ‘virtueel’ geld dat in de meeste gevallen bij transacties ook niet meer hard in de hand komt, en… de bank boekt de uitgegeven gelden/consumentenschulden als ‘bezit’ in zijn balans. gebaseerd op dat ‘bezit’ (vorderingen bepalen de solvabiliteit) kan de bank intreden in het internationale roulette/piramidespel van elkaar (andere banken) dekking geven. die dekking wordt afgezekerd door de staat. balkende heeft dus niets anders gedaan dan zekerheden te stellen voor het rouleren van virtual money, in de hoop dat daarmee het consumentenvertrouwen om geld uit te geven en …. te lenen, door blijft gaan. tot de nieuwe ballon ook weer ploft. wanneer ? op het moment dat onze economische afhankelijkheid van goedkoper producerende landen zich tegen ons keert, omdat ze de prijs gaan verhogen. wij ‘maken’ bijna niets meer. we bedrijven hoofdzakelijke ‘dienstverlening’ aan elkaar.

eigenlijk zijn banken legale instellingen voor valsemunterij. Bos heeft geen flauw idee van wat er aan geld (gedrukt en virtual) in omloop is. dat kan hij hooguit achteraf inschatten, maar de fluctuatie ervan, beheert deze man niet.

en vrijwel niemand realiseert zich, dat de zeer lage inflatie in nederland niet gecreëerd wordt door onze ‘sterke’ economie, maar door de miljardenimport van goederen uit China, India en andere verre oosten landen.
met andere woorden: op dit moment financieren Chinese slaven met werkdagen van 14 uur, en o.a. kinderarbeid in India onze lage inflatie..

oplossingen: diverse. om te beginnen de valuta koersen minder afhankelijk van beursgedrag te maken. weet u dat de economische activiteiten van de beursgenoteerde bedrijven slechts een fractie zijn van de werkelijke niet beursgenoteerde mondiale activiteit ?
de beursactiviteiten zijn geïntegreerd in het bancaire roulette en piramidespel. vandaar dat ze domineren boven de werkelijk economische totaalactiviteit.
prettige dag, verder.

Beantwoord

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (778)
Contact