Blog:

Nieuwe Media @ HAN (7)

door Marco Derksen op

Nieuwe Media @ HAN (7)

Na een periode van vakantie en tentamens, zijn we vandaag weer gestart met de colleges nieuwe media. Vandaag was Remco Westerik van Univ

Zoekmachinemarketing, ook wel bekend onder de Engelse term Search Engine Marketing (SEM) is het specialisme dat webpagina’s vindbaar maakt bij zoekdiensten. Dat wil zeggen dat een webpagina op een prominente plaats bij de zoekresultaten van een zoekmachine komen te staan als een zoekmachinegebruiker een voor die webpagina relevante zoekterm intypt. Doordat de webpagina beter gevonden kan worden, verhoogt het de effectiviteit van de reclameuiting op internet. Zoekmachinemarketing kan grofweg worden verdeeld in twee deelgebieden: Search Engine Opmisation (SEO) en Search Engine Advertising (SEA).

Onder SEO wordt het aanpassen van de techniek, de content en de linkstrategie van een website verstaan met als doel het beter vindbaar maken van de webpagina’s bij zoekdiensten.

Onder SEA wordt het tegen betaling plaatsen van advertenties boven en naast de natuurlijke zoekresultaten verstaan. De advertentie wordt vertoond als een zoekmachinegebruiker een aan de advertentie gekoppeld woord of woordgroep intypt. De adverterteerder betaalt alleen voor de zoekmachinegebruikers die op een van zijn advertenties klikken. De advertenties verwijzen naar een webpagina van de adverteerder.

In Nederland zijn 2 aanbieders van advertenties bij zoekmachines: Google AdWords en Yahoo! Search Marketing. De verwachting is dat Microsoft nog in 2007 komt met MSN AdCenter.

Aspecten die van belang zijn bij SEA zijn copy (titel, advertentietekst), landingspagina, keuze van trefwoorden en uiteraard het beschikbare budget. Remco noemde twee handige tools die kunnen worden gebruikt bij de keuze van de trefwoorden, ie. Keyword Tool External en Traffic Estimator Sandbox.

Aardig detail is dat Google het college ‘sponsorde’ met Google-gadgets. Remco had een aantal vragen bedacht die hij tijdens het college stelde. Studenten die als eerste het antwoord konden geven kregen

18 reacties

Profielfoto
Stijn op schreef:

Jammer dat ik dit college gemist heb! Is wel handig om te weten om te weten hoe we onze community goed kunnen plaatsen in de zoekmachines! Ik vertrouw natuurlijk erop dat mijn groepsgenoten een goede terugkoppeling geven..;)

Beantwoord

@Stijn: ik denk dat je met de sheets, de korte toelichting en de terugkoppeling van je groepsgenoten een heel eind moet kunnen komen.

Misschien moet ik ook maar eens beginnen met audio- of videoopnames van de colleges zodat je na afloop de podcast kunt downloaden.

Beantwoord

Beantwoord

Profielfoto
Aljo op schreef:

@Marco: interesse in een podcastserver demonstratie van Leopard Server? ;-).

Overigens vond ik mezelf zo asociaal door de hoeveelheid goodies die ik mee naar huis mocht nemen, dat ik het notitieboekje aan Anne heb gedoneerd, zonder te huilen!

Ik vond dit overigens een zeer interessant college, gastsprekers hebben een goede aanvullende rol en het is altijd goed om andere mensen uit ‘het vak’ te leren kennen.

Beantwoord

Profielfoto
Stijn op schreef:

@Marco: voetballen ongezond ja? Het is maar hoe je het bekijkt. Ach, als het goed is kan zondag gewoon weer potje ballen, dus dan is er niets aan de hand he;)
Idee om de college’s te podcasten lijkt me wel handig! Is ook handig om bepaalde voorbeelden terug te halen.

ps ben benieuwd naar de uiteindelijke sites!

Beantwoord

Profielfoto
Edwin op schreef:

Toch mooi dat je je presentaties hier ook steeds deelt. Kunnen wij je lessen ook nog een beetje volgen.

Goed Werk!

Beantwoord

Profielfoto
dimphyvanboxtel op schreef:

Marco, bedankt voor de heldere samenvatting.Ik vond de les van vanmorgen erg interessant! Leuk om te weten wat er nu eigenlijk allemaal achter de schermen gebeurd bij de zoekmachines en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Eens goed bedenken hoe we dat toe kunnen passen op http://www.uitgaanopvakantie.nl !

En ik ben natuurlijk ook erg blij met mijn Google-mousemat en T-shirt 😀

Beantwoord

Beantwoord

Profielfoto
Iris op schreef:

Ook ik sluit me bij de rest aan. Erg interessant college! Veel geleerd, wist niet dat er zoveel bij SEM kwam kijken… Een hele uitdaging om daar nu met de content voor Young-Arnhem al mee bezig te gaan!

Beantwoord

Profielfoto
Roy op schreef:

Prima presentatie Remco!

Hoelang heb je hier over gedaan om het verhaal te kunnen vertellen?

Beantwoord

Beantwoord

Profielfoto
Roy op schreef:

Ah, strakke planning maar dat monitoring skippen lijkt me niet zo’n probleem, want ik denk dat er nog wel een gastcollege analytics zit ergens?

Beantwoord

Klopt, er komt zeker nog een college analytics die ik zelf zal geven. Voor een deel beginnen we daar komende week al mee als beide projectsites live gaan en de studenten zelf aan de slag gaan met Google Analytics.

Beantwoord

Profielfoto
Anne op schreef:

Remco echt weer een helder verhaal en leuk je weer eens gesproken en gezien te hebben!

Ben erg nieuwsgierig naar de sites, de online promotie en het eind resultaat. Worden de resultaten (bv.Google posities, PageRank en bezoekersaantallen) later ook online gepubliceerd eigenlijk?

Beantwoord

@Anne: wat mij betreft zetten we alles open voor publiek. Ga er dan ook wel vanuit dat het publiek meedenkt om het nog beter te maken 😉

Beantwoord

Profielfoto
Anne op schreef:

@Marco, mooi ik kijk ernaar uit!

Zal regelmatig terugkomen hier, als ik wat kan toevoegen zal ik dit doen.

Beantwoord

Profielfoto
Dimphy van Boxtel op schreef:

@ Remco.

Dankjewel voor de opmerking!
Dat had ik in mijn enthousiasme even over het hoofd gezien;)

Beantwoord

Marco, ik vond het leuk om eens een kijkje in de keuken te mogen nemen bij je colleges. Nu ook een beetje door de rest van de bijeenkomsten heb gebladerd ben ik helemaal onder de indruk! Mooie opzet en dankzij al die inkijkjes in de praktijk erg helder. Blijf je werk aan de HAN (en elders) zeker volgen!

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1415)
Contact