Blog:

Nieuwe Media @ HAN (5)

door Marco Derksen op

Nieuwe Media @ HAN (5)

In het kader van de specialisatie Nieuwe Media aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) geef ik sinds begin van dit studiejaar college aan vierdejaars studenten Communicatie. Na het gastcollege van Irene Kress vorige week, gingen we vandaag wat dieper in op de praktische kant van content voor nieuwe media.

[b]Content management systeem[/b]
Zoals al eerder aangegegeven gaan de studenten in de komende maanden een online community opzetten rondom een vooraf gedefinieerd thema. We maken daarbij als basis gebruik van een weblog. Daarvoor hebben we gekozen voor ExpressionEngine als weblogtool (had uiteraard ook WordPress, TypePad of willekeurig ander pakket kunnen zijn). De communities zullen de komende maanden vorm moeten krijgen op young-arnhem.nl en uitgaanopvakantie.nl.

[b]Content[/b]
In het vorig college hebben we kort stilgestaan bij verschillende vormen van content. Denk daarbij aan tekst, plaatjes, geluid en video. De studenten kregen als opdracht mee om verslag te doen van een gebeurtenis.

image
De groep uit Nijmegen had gekozen voor de kinderboekenweek en zijn op bezoek geweest in de Nijmeegse bibliotheek. De resultaten kun je (tijdelijk) terugvinden op aljohartgers.nl. Naast korte blogpostings hebben ze o.a. gebruik gemaakt van foto’s, video en een podcast.

De groep uit Arnhem had gekozen voor het stopzetten van de belspelletjes door RTL. Hiervoor zijn een column, een opzet van een spel, gesproken tekst, een foto-collage en een aantal humoristische filmpjes gemaakt. Ik zal een selectie hiervan later online zetten.

[b]Creative commons[/b]
In het vorige college hebben we gesproken over het feit dat auteursrechten een steeds belangrijkere rol spelen nu contentproduktie niet meer aleen is weggelegd voor professionele contentmakers. Creative Commons (CC) maakt het mogelijk om creatieve werken vrijer beschikbaar te stellen dan bij traditioneel auteursrecht of copyright mogelijk is, zodat die werken bijvoorbeeld makkelijker gekopieerd en verspreid kunnen worden of dat anderen er verder aan kunnen werken.

In het college van vandaag is nogmaals gewezen op het belang van auteursrecht op digitale media. Naast het bepalen van de rechten voor eigen werk is ook gewezen op de mogelijkheid om rechtenvrij materiaal te vinden via bijvoorbeeld search.creativecommons.org.

[b]Tools[/b]
Veruit het grootste deel van het college hebben we stil gestaan bij de vele (gratis) tools die er zijn om content op internet te plaatsen en te verspreiden.

Op gebied van fotografie hebben we o.a. gesproken over Flickr, Shozu en Mobypicture. Mbt audio hebben we gekeken (en geluisterd) naar Gabcast en Odeo. Mbt video hebben we uiteraard gekeken naar YouTube maar ook naar tools als Operator11 en Ustream.tv.

In de basis zijn al deze tools het zelfde. Ze bieden (vaak gratis) de mogelijkheid om content te plaatsen en te verspreiden (via eenvoudige html-code) op je eigen website, weblog of hyves-account. Op diezelfde manier plaats ik al een tijdje alle powerpointpresentaties van de colleges nieuwe media op Slideshare.net.

In dit kader wil ik ook nog wijzen op de evaluatie van de Picnic Aggregator door Erwin Blom (VPRO). Hij verwijst daarin naar een aantal van deze tools.

To be continued

24 reacties

Profielfoto
dimphyvanboxtel op schreef:

Hallo Marco.

Dankje voor de duidelijke samenvatting. Erg handig om hier altijd een overzicht van behandelde dingen terug te vinden. Vond het college van vandaag erg leerzaam! Heb het gevoel alles steeds beter te begrijpen en vind het ook leuk meer over nieuwe media te weten te komen. Er is zoveel dat ik niet wist…

Bijdeze de schatkist van vanmorgen!http://slyrub225.blogspot.com/. Leuk dat die zo snel en handig online is te krijgen! Nooit van mezelf verwacht;)
(voor meer informatie http://www.aljohartgers.nl)

Groetjes Dimphy van Boxtel (1 vd 11 studenten)

Beantwoord

Beantwoord

Profielfoto
Aljo op schreef:

Zo te lezen had ik dit college niet willen missen :-(. Veel van de tools ken / gebruik ik al, maar had graag nog meer info gehad over bijvoorbeeld. Operator11. Zal de slides zo maar eens bekijken.

De site die we als Nijmeegse groep hebben gemaakt is, uiteraard, gemaakt op een Mac met behulp van iWeb en de tools in iLife, zoals iPhoto, iMovie en Garageband.

Beantwoord

Hallo Studenten,
Aljo, Anne, Dimphy, Lisa en Stijn,
Wat een ontzettend leuke site hebben jullie gemaakt! Ik vond ook de ‘making of’erg leuk. Ik hoop dat jullie plezier hebben gehad in het maken en uitvoeren van deze opdracht.Ik ben ook benieuwd naar wat jullie tegenkwamen: waar jullie nooit eerder over nagedacht hadden of iets wat reuze mee of toch wat tegen viel.
Het enige wat ik jammer vind is dat ik niet kan reageren op de blog zelf.. ; ) Maar zo kan het ook!

Het werk van de anderen heb ik jammer genoeg nog niet kunnen bekijken.
Bedankt en veel succes allemaal!

Beantwoord

@Dimphy: heel goed, simpel he zo’n blog opzetten?

@Aljo: wellicht moeten we eens een moment afspreken dat we allemaal online zijn en met operator11 gaan spelen. Je moet het toch vooral ook doen!

Dank ook voor de links naar video’s op YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=-BoxKISM6fY
http://www.youtube.com/watch?v=K8e0C3uGqh0
http://www.youtube.com/watch?v=gcb4RavkDN0

@Irene: dank voor je reactie EN posting op cirocco!

@Koen: heb jij jouw filmpjes wellicht zelf ook al op YouTube gezet?

Beantwoord

Asl het goed is hebben nu alle studenten ook toegang tot hun eigen weblogomgeving. Ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Beantwoord

Profielfoto
Stijn op schreef:

@Irene: thanks voor de positieve reactie! Was ook leuk om te doen! Maar mede door onze Aljo zijn we eigenlijk weinig problemen tegen gekomen. Dmv de Mac kan heel veel in 1x gedaan worden! Bespaart een hoop tijd…

@Marco: Ik heb vrijdagmiddag mijn account aan willen maken op uitgaanopvakantie.nl maar nog steeds geen mailtje ontvangen. Als ik het opnieuw doe kan ik mijn oorspronkelijke gebruikersnaam niet meer kiezen…Hoe op te lossen?

Beantwoord

@Stijn: ik heb van alle hotmailers (hotmail sucks) de accounts handmatig aangemaakt. Als het goed is kun je nu al inloggen met je eigen userid en passwd!

Beantwoord

Profielfoto
Ilona op schreef:

Ik vond het college van vrijdag ook erg leuk: ik vond het een erg mooie uitwerking van de opdracht van vorige week door de groep uit Nijmegen! En de filmpjes van Koen waren natuurlijk ook briljant!

Daarnaast veel tips gehad waar je je audio kan uploaden, blogs kan aanmaken en ik heb nu eindelijk ook de filmpjes van mijn mobiel om kunnen zetten naar een ander bestand, zodat ik ze wel af kan spelen op de pc! En gelijk even getest of ik ze op mijn website kon zetten natuurlijk!

Oja, ik had ook geen bevestigingsmail gehad voor young-arnhem, maar kon vandaag inderdaad gewoon inloggen. Kunnen we daar ook mee aan de slag!

Beantwoord

Profielfoto
Niek op schreef:

Het college van vrijdag was erg leuk. Heb me gelijk aangemeld op Mobypicture en Flickr. Alleen het koppelen van deze twee werkt nog niet echt. Nog maar even proberen het weekend…..

Lijkt me ideaal om foto’s te maken met men mobiel en dat die foto’s dan direct online staan:-)

Heeft iemand nog tips hoe ik Mobypicture en Flickr kan koppelen?

Beantwoord

@Niek: heb je je speciale flickr-email ook ingevuld bij Mobypicture? Dit email-adres kun je opvragen bij Flickr om via je mobiele telefoon foto’s door te sturen.

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Onzettend leuk dat jullie zo enthousiast zijn geworden!
@ Ilona: hoe heb jij je filmpjes van je mobiel omgezet naar een ander bestand? Wat heb je voor programma gebruikt en watvoor bestanden zijn het uiteindelijk geworden?
groeten!

Beantwoord

Profielfoto
Mathijs op schreef:

Via Mobypicture kan je vanaf vorige week vrijdag ook direct je posting naar je Blogger weblog plaatsen. In je Blogger account kan je bij Instellingen>email een uniek mailadres instellen. Dit moet je vervolgens bij Mobypicture (onder Your Account) ingeven en de koppeling is gemaakt.

Succes!

Beantwoord

Profielfoto
Kees van het Hof op schreef:

Fantastisch, al jullie werk. Mooi werk over de Kinderboekenweek. Probeer het ook eens over goede doelen. De “oude” media staan er op dit moment bol van.En het helpt je bij het Olympix-project.
Veel plezier!

Beantwoord

@Irene: ik heb voor mijn 3GP filmpjes van mijn mobiel gebruik gemaakt van het programma ImToo 3GP videoconverter 3 (gezocht op Google) en er MPEG1-bestanden van gemaakt. Werkte erg makkelijk!

Voor de geïnteresseerden: ik ben gister naar het concert van Rod Stewart in Ahoy geweest en ook een paar filmpjes gemaakt, te zien op http://www.lexenilona.nl

Beantwoord

Profielfoto
dimphyvanboxtel op schreef:

@Kees:

Bedankt voor de leuke reactie op de kinderboekenweek weblog!

Ik denk zeker dat nieuwe media erg belangrijk zijn voor Olympix, de naam Olympix.NL zegt eigenlijk al genoeg:).

Door het goed toepassen van nieuwe media kan Olympix.nl zich op een originele en leuke manier presenteren. Het is nu alleen nog even uitzoeken hoe precies, maar ik weet zeker dat er iets leuks van valt te maken!

Beantwoord

Profielfoto
Luuk op schreef:

Ik denk zeker dat we door de specialisatie nieuwe media, dit ook zeker kunnen toepassen op olympix.nl!

Ik ben benieuwd naar het onderwerp promotie van komende vrijdag, het gaat er toch om om bezoekers te trekken naar onze communities!

Beantwoord

Profielfoto
Lisa op schreef:

Bedankt voor de positieve reactie Irene, het was gewoon ook echt leuk om te doen. De vormgeving hebben we idd voornamelijk aan Aljo te danken, maar daarnaast zijn we als groep wel dichter bij elkaar gekomen, dus dat is met het vooruitzicht naar een gezamelijke website zeker geen verkeerde ontwikkeling! Thnx Marco voor een (zoals altijd) duidelijke les.

Tot vrijdag

Beantwoord

Beantwoord

Profielfoto
Iris op schreef:

Ik vind over het algemeen de specialisatie Nieuwe Media een goede aanvulling op de opleiding Communicatie. Misschien een idee om het als vast onderdeel in de opleiding te verwerken?

Ben iig benieuwd wat het college morgen weer brengt 🙂 en welke promotie we allemaal kunnen gaan inzetten voor Young-Arnhem.

Beantwoord

Profielfoto
Kees op schreef:

@iris
Reken er maar op dat nieuwe media – of beter nog: nieuwe manieren van communicatie, want ook buiten de digitale wereld gebeurt er veel – een beter plekje krijgen in onze opleiding. Bijvoorbeeld door het al veel eerder in de opleiding aan bod te laten komen. Wordt vervolgd.
Kees

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1407)
Contact