Blog:

Nieuwe Media @ HAN (1)

door Marco Derksen op

Nieuwe Media @ HAN (1)

Gisteren ben ik gestart met mijn colleges nieuwe media aan vierdejaars-studenten Communicatie aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN). Onder nieuwe media verstaan we op dit moment digitale media. In die zin hoort een mobiele telefoon bij de nieuwe media, terwijl een analoge telefoon bij de 'oude' media hoort. Het internet, videogames, computers, digitale film, virtual reality, digitale fotografie, mobiele telefonie en meer digitale media vallen hier dan onder. Onder de 'oude' media verstaan we dan traditionele film, televisie, radio, print, fotografie, etc.

Hogeschool Arnhem Nijmegen
Als eerste ben ik begonnen met een hoorcollege waarin ik heb geprobeerd het veranderende medialandschap te schetsen. Vanaf volgende week duiken we de diepte in waarin alle aspecten van nieuwe media aan bod komen.

Naast hoorcolleges ben ik in ieder geval van plan om samen met de studenten die nieuwe media als specialisatie hebben gekozen (11 studenten), het marketing3-congres en een bureau/adverteerder te bezoeken. Mocht je als bedrijf een leuk en goed verhaal hebben over nieuwe media voor deze studenten, laat me het dan even weten.

Naast de colleges krijgen de studenten in groepsverband de opdracht om in 6 maanden tijd een online community op te zetten waarbij ze leren werken met nieuwe middelen als weblogs, rss, podcast, vodcast, inzet van zoekmachines, email-marketing, etc.

To be continued

27 reacties

Profielfoto
Willem op schreef:

Welkom in het onderwijs. Ik ben ervan overtuigd dat ze aan jou een hele goede Master hebben!
Jammer trouwens dat je alleen bedrijven vraagt af ze een goed verhaal hebben…
Op de foto zie ik geen webcams. Schaf die aan en laat ze allemaal via Operator11 uitzendingen verzorgen. Een betere manier van leren is er niet!

Beantwoord

@Willem: thx! Ik zal nog een goede mix moeten vinden tussen theorie en praktijk. Het zijn communicatiestudenten die vooral de strategische aspecten van nieuwe media zullen moeten leren kennen. Ik ben het overigens met je eens dat je daarvoor gewoon echt moet experimenteren met nieuwe media om te ervaren wat je er mee kunt.

Beantwoord

Beantwoord

Profielfoto
Edwin op schreef:

Wat leuk dat je college geeft, daar had ik geen idee van!

Een paar flatscreens kunnen ze daar ook wel gebruiken 🙂

Succes!

Beantwoord

Heb de sheets die ik gisteren heb gebruikt inmiddels ook toegevoegd. Voor de mensen die mijn presentaties al een tijd volgen veel bekende sheets.

Beantwoord

Profielfoto
Vincent Leenders op schreef:

Succes. Wat weinig studenten trouwens, maar 11 die de specialisatie nieuwe media hebben gekozen. Nog een hoop pionierswerk te doen, lijkt me.

Beantwoord

@Vincent: alles is relatief, ik vind het aantal 4e jaars studenten communicatie dat heeft gekozen voor nieuwe media een aardig begin:

Brandmanagement (19)
Creatief (11)
Nieuwe media (11)
PR / Mediarelaties (8)
Advertising & Mediaplanning (5)

Uiteraard ga ik er voor dat er volgend jaar relatief meer studenten kiezen voor nieuwe media 😉

Beantwoord

Ik had vrijdag een tweedejaars studente journalistiek op bezoek voor een interview.

Voordat zij haar vragen kon stellen wilde ik wat van haar weten. Zij nam haar interview op met een memorecorder met klein cassettebandje (waar natuurlijk niets mis mee is), ik liet haar mijn ‘oude’ Sony IC Recorder ICD-SX35 waarmee je je gesprekken in mp3-vorm op je computer kunt opslaan, en kunt podcasten.

Dus ik vroeg haar: podcasten, doen jullie dat ook op de academie?

Haar antwoord: ‘Nee, maar ik heb er wel eens van gehoord, van die reclame van die vrouw die denkt dat podcast een popgroep is.’

Er valt ook op de opleidingen journalistiek denk ik nog veel over nieuwe media te onderwijzen. Meer dan nu gebeurt.

Beantwoord

Leuk dat je college gaat geven over nieuwe media. Ik vind het met name een zeer goede ontwikkeling dat er op Hogeschool-niveau besef is van het belang ervan en dat er ook iets mee wordt gedaan!

Veel succes en ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt!

Beantwoord

Grappig, zit net de posting Live mobiel streamen van Willem Karssenberg te lezen. Heeft het toch zin dat ik mijn sheets ook online zet!

@Henk-Jan: er is nog ongelooflijk veel te doen op HBO’s en universiteiten!

@Eduard: besef is er zeker; probleem is, hoe pak je het aan. Generation Next probeert daar ook een rol in te spelen maar ik heb het idee dat ze daar nog vakantie aan het vieren zijn 😉

Beantwoord

Profielfoto
Aljo op schreef:

Ik, als een van 11, verwacht er veel van! Ik sluit me aan bij enkele vorige reacties: er is (te) weinig kennis op het gebied van Podcasten, Video Podcasten (spreek ik liever van dan ‘vodcasten’).

De technieken, zoals podcasten en videoblogs, achter de ‘nieuwe media’ interesseren me me zeker (en ken ik eerlijk gezegd al). Dat is echter niet het idee van deze specialisatie. Belangrijker is volgens mij de vraag hoe, waar en waarom je welk middel inzet.

Aljo

Beantwoord

Hi Marco, Leuk dat we nu ook ‘lesgeef’ collega’s zijn. Ik geef geen les meer aan de HES in Amsterdam, maar wel weer op de Hogeschool Utrecht. Daar zien we vrij veel mensen die al een paar jaar werken die de PostHBO avondcursussen over nieuwe media komen volgen, dus er is ook na het HBO nog hoop 😉

Succes & fijne sheets, Antoinette

Beantwoord

Interessant.
Vraag me overigens wel af of er bij PR/mediarelaties ook aandacht geschonken wordt aan PR 2.0 en blogger relations. Anders is daar ook nog wel wat gebied te ontginnen 😉

Beantwoord

Profielfoto
Meisje op schreef:

Je moet inderdaad experimenteren om het te ervaren. En dan gaat het ook om passie. Als we het over ‘Social Media’ hebben als onderdeel van de nieuwe media is er één iets wat je nodig hebt om een succesvolle community op te zetten en het woord zegt het al. Als je niet sociaal bent, niet open en niet authentiek zal die community je nooit wat brengen.
Marco als je mijn verhaal wil (ook al heb ik nooit gestudeerd) bel je me maar. Misschien kunnen die studenten toch nog wat leren van een selfmadewoman 🙂

Beantwoord

Hoi Marco, wat goed om te zien en horen dat er op andere hogescholen ook docenten ‘nieuwe media’ zijn. Zelf ga ik vanaf 1 oktober van start als docent Digitale Communicatie en projectleider E-learning aan de NHTV in Breda.

Mijn groep studenten richten zich niet zozeer op Communicatie maar op Vrijetijdsmanagement. Maar ook zij zullen moeten leren omgaan met de inzet van nieuwe media in hun marketing en communicatie.
Ik vind het erg interessant dat je jouw studenten in 6 maanden een online community laat creëeren. Ik wil dit zeker gaan volgen. Mijn colleges zullen wat minder omvattend zijn, maar ik ben het met je eens dat studenten vooral door ’te leren doen’ ervaring moeten opdoen met deze nieuwe middelen.

Wellicht dat we binnenkort elkaar kunnen ontmoeten voor het delen van onze ervaringen.

Veel succes!

Beantwoord

Beantwoord

Profielfoto
Koen Roumen op schreef:

@Caroline Korsten: Reken maar van niet. Ik ben net als Aljo één van de elf studenten die deze specialisatie volgen, maar merk dat er nog veel te weinig aandacht is voor internet, laat staan nieuwe media in het algemeen.

De docenten weten vaak wel dat internet voor meer gebruikt kan worden dan mailtjes sturen, maar hebben geen flauw idee hoe deze mogelijkheden benut kunnen worden.

Voor mij was dit één van de redenen om Nieuwe Media als specialisatie te kiezen; niet alleen omdat ik het een interessant vakgebied vindt maar ook omdat ik hoopte nieuwe dingen te gaan leren die ik echt nog nooit in andere lessen gehoord heb, van een bekwaam docent. En uit de reacties van velen hier maak ik op dat dat laatste in ieder geval wel goed zit. 😉

Beantwoord

Leuke presentatie. Wat een verschil met wat ik ooit heb gehad, als een van de eerste Mediatechnologie studenten bij de HU (Hogeschool van Utrecht)

Beantwoord

Beantwoord

Altijd leuk om interesses over te brengen op een groep die hier meer vanaf wil weten.

Ideaal om ook via internet je presentaties eens te kunnen bekijken en zodoende te zien hoe je dit aanpakt.

Beantwoord

Beste collega, uit het verre (nu ja) België wil ik je uiteraard in de eerste plaats succes wensen met deze nieuwe uitdaging. Zelf ben ik zo’n 15 jaar professioneel actief geweest (zie http://www.yilli.be) in de media- en communicatiewereld alvorens lector onlinecommunicatie en reclame te worden aan de Xios Hogescchool te Hasselt.
Ik zou zeggen: ga gerust eens grasduinen op mijn werksite http://xios.yilli.be/ Ik probeer er relevant actueel nieuws te posten met betrekking tot het internet (web2.0), reclame en voorlichting.
Zelf werken we geregeld samen met de Fontys Hogeschool Eindhoven.
Vriendelijke groet

Willy

Beantwoord

@Marco,
Wij (www.mediacatalyst.com) werken met veel trainees uit binnen- en buitenland succesvol samen en zijn dus zeer zeker geinteresseerd.

Dus bij deze het aanbod om contact op te nemen.

Groet,
Edwin

Beantwoord

@Edwin: kom ik zeker bij je op terug! Wellicht een bezoek met studenten aan Mediacatalyst?

@Maurice: zal er eens over nadenken. Denk dat het nog net iets te vroeg is voor deze eerste groep.

@Willy: dank voor de link; een website vol met juweeltjes. Moet daar eens een zondagmiddag goed voor gaan zitten!

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Profielfoto
Mathijs op schreef:

Leuk dat je de kennis deelt… wel jammer dat er maar 11 mensen zijn die ‘nieuwe media’ volgen, maar je moet ergens beginnen. Misschien goed om eens met opleiding CMD op de NHL Leeuwarden contact te hebben, zijn ook veel CMD twitteraars actief.

Beantwoord

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1415)
Contact