Blog:

John Kotter: Leading Change

door Marco Derksen op

John Kotter: Leading Change

De tweede goeroe die Rick Nieman behandelt in zijn boek 'De goeroe-methode' is John Kotter, professor aan de Harvard Business School en auteur van de internationale bestseller 'Leading Change' (zie ook: Rick Nieman interviewt John Kotter). Hoe sneller de wereld om ons heen verandert, zegt Kotter, hoe meer leiderschap een bedrijf, instelling of land nodig heeft. Belangrijkste drijfveren voor huidige veranderingen zijn ontwikkelingen op gebied van technologie en de globalisering.

Vaak wordt leiderschap verward met management. Dat zijn twee hele verschillende zaken aldus Kotter. Bij management zorg je dat iets wat al bestaat, goed loopt of goed gaat lopen. Bij leiderschap gaat het erom iets fundamenteel aan te passen of om te buigen in een nieuwe richting.

Goede leiders hebben drie fundamentele dingen gemeen. Leiders helpen mensen een [i]visie[/i] te bedenken over de richting die ze uit willen gaan. Verder zijn ze behulpzaam in het ontwikkelen van een [i]strategie[/i] om dat doel te bereiken. Zijn visie en strategie eenmaal duidelijk, dan moeten die helder worden [i]gecommuniceerd[/i]. Leiders weten zo’n visie en strategie goed over te brengen aan zo veel mogelijk mensen. Weet iedereen wat de bedoeling is, dan cre

2 reacties

Beantwoord

Profielfoto
Derek op schreef:

Toch ken ik leiders die minstens 3 stappen zoals hierboven vermeld niet eigen zijn. Kennelijk is het volledige stappenplan niet essentieel.

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1315)
Contact