Blog:

Is Twitter een sociaal netwerk of een nieuwsmedium?

door Marco Derksen op

Is Twitter een sociaal netwerk of een nieuwsmedium?

De microblogdienst Twitter behoeft nauwelijks meer enige toelichting. Twitter is in 2006 gelanceerd en telt wereldwijd inmiddels meer dan 100 miljoen geregistreerde gebruikers (bron: Wikipedia). Gebruikers kunnen op snelle en eenvoudige manier korte berichten van max. 140 karakters (tweets) met elkaar uitwisselen. En alhoewel het gebruik eenvoudig is, de uitwerking van de berichtenstroom is enorm complex. Nooit eerder was er een communicatiedienst waarmee berichten zich zo snel verspreiden. Vooral bij rampen blijkt Twitter een enorm krachtig medium voor snelle verslaggeving. Bekende voorbeelden zijn de noodlanding van US Airways-vlucht 1549, de vliegtuigcrash van Turkish Airlines-vlucht 1951 en de ongeregeldheden na de presidents-verkiezingen in Iran in juni 2009. Een terechte vraag is dan ook of Twitter een sociaal netwerk is of een nieuwsmedium. Om deze vraag te kunnen beantwoorden hebben onderzoekers van de Korea Advanced Institute of Science and Technology analytisch onderzoek (pdf) gedaan op basis van 41,7 miljoen gebruikersprofielen, 1,47 miljard sociale relaties, 4.262 topics en 106 miljoen tweets (via: Technology Review).

8 reacties

Profielfoto
Wilbert op schreef:

Interessante analyse. Twitter heeft de karakteristieken van een nieuwsmedium. Ik dat het er zeker ̩̩n is, weliswaar lijkt het voorlopig nog alleen een realtime versie. Twitter gaat echt over het nu en heeft Рnog Рniet echt een goede samenvatting. Maar wie weet zijn mensen op dit moment diensten aan het maken die dit probleem oplost.

Beantwoord

Ben even vluchtig door de slides gegaan, maar het lijkt me een hoop werk voor het beantwoorden van een vraag waarvan ik de zin betwijfel.

Moet (een platform als) Twitter per se een label van het een of het ander opgeplakt krijgen? Waarom kan het niet én-én zijn? Of gewoon een compleet nieuwe hybride vorm van verschillende soorten platformen.

Neemt niet weg dat het wél interessant is om te onderzoeken hoe mensen Twitter gebruiken, maar laat dat dan de hoofdvraag zijn.

Beantwoord

De gedachte dat wij (gebruikers) slechts knooppunten zijn in een enorm groot en complex distributienetwerk is interessant. Doet mij denken aan het boek Der Schwarm van Frank Schatzing:

(…) De intelligente soort dat in het boek wordt aangeduid met Der Schwarm bestaat uit miljarden eencelligen die vanaf het begin van het onstaan van de aarde zich bevinden onder het oppervlak van de wereldzeeen. Eencelligen die als individue een zeer beperkt aantal eigenschappen en intelligentie kennen maar als collectief een intelligentie vertonen die zijn gelijke niet kent. Informatie wordt op geniale wijze verspreid en opgeslagen, kennis raakt niet verloren en de snelheid van handelen is enorm. (…)

Beantwoord

Beantwoord

Hmm….’not reciprocated’ als ‘not social’ bestempelen, ben ik het niet mee eens! Schilderen met olieverf volgt >5000 accounts (waaronder sinds vanochtend ondergetekende) en heeft slechts 10 volgers….Not reciprocate is juist uiterst sociaal!
Ik mis in deze de kwalificatie ‘social’ bij ‘a few users reach large audience’…want dat is natuurlijk uiterst sociaal!

Knap staaltje werk van de ijverige koreanen.

Beantwoord

Profielfoto
Tom Gouman op schreef:

Er wordt hier van uitgegaan dat een ‘sociaal netwerk’ per definitie bestaat uit ‘vriendschappen’ en dat deze wederkerig moeten zijn. Ik doe momenteel onderzoek naar sociale netwerken (reallife en online) met behulp van sociale netwerkanalyse.

Wederkerigheid:
In de sociale netwerkanalyse wordt onderscheidt gemaakt tussen gerichte en ongerichte netwerken. In een gericht netwerk kan er een relatie bestaan van A naar B en niet andersom. In een ongericht netwerk betekent een relatie van A naar B ook dat er een relatie is van B naar A.

Vriendschappen (sociaal):
De term ‘sociaal netwerk’ is enigzins misleidend omdat de relaties in een sociaal netwerk niet perse sociaal hoeven te zijn. Een sociaal netwerk kan bijvoorbeeld ook bestaan uit vijandschaprelaties (disliking). Een sociaal netwerk betekent niets meer dan een groep mensen waartussen bepaalde relaties bestaan.

In het geval van twitter is het zo dat er een groep mensen is waartussen meerdere typen relaties bestaan: volgen en gevolgd worden. De informatie die wordt uitgewisseld tussen deze mensen zegt iets over het type relatie. Het verspreiden van informatie via twitter, ongeacht wat voor informatie, kan alleen gebeuren wanneer er tussen de gebruikers van twitter een bepaalde relatie bestaat (volgen of gevolgd worden). Alle gebruikers van twitter en de relaties die tussen deze mensen bestaan vormen samen het sociale netwerk.

voor meer info over sociale netwerkanalyse zie mijn blog: tomgouman.blogspot.com

Beantwoord

Profielfoto
Wilbert op schreef:

Ik vind het wel goed om Twitter een nieuwslabel te geven. Veel traditionele media gebruiken twitter inmiddels als input, maar zijn nog heel slecht in het gebruiken van Twitter als output/kanaal. Twitter wordt meestal ingezet als een soort RSS-module.

Je bereik op Twitter (het retweeteffect) is waarschijnlijk groter als je “sociaal/meer betrokken” met het medium omgaat. Dus meer en sneller berichten publiceren, niet ieder bericht op Twitter hoeft een link te hebben. De autoriteit zit in de afzender.

Nieuwsmedia kunnen op Twitter op een andere manier publiceren, een beetje zoals televisie, het is tenslotte een “as it happens”-medium dat vooral op het moment dat je kijkt het meest relevant is.

De nieuwskenmerken van Twitter benadrukken is volgens mij wel degelijk interessant, al is het maar omdat nog lang niet iedereen het als nieuwskanaal ziet.

Beantwoord

Profielfoto
Remi van Beekum op schreef:

In mijn ogen is Twitter nauwelijks social. Bij social networks zie je een ’tweeweg’ vriendschap. Bij Twitter kun je gewoon iemand volgen zonder dat ie jou volgt. En dat maakt het broadcasting.

Je ziet ook niet voor niets dat veel politici, muzikanten, acteurs en journalisten erg veel volgens hebben en een grote invloed hebben op twitter. Logisch, want die groepen zijn gewend om te broadcasten..

Neemt niet weg dat twiter zich ook goed leent als social network, maar primair vind ik het een broadcasting netwerk.

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1262)
Contact