Blog:

Is democratie nog wel van deze tijd?

door Marco Derksen op

Is democratie nog wel van deze tijd?

 

Democratie geldt als het meest waardevolle exportproduct van het vrije Westen. Het wordt beschouwd als de ideale staatsvorm en het beste middel om de nationale veiligheid te bevorderen. Maar is democratie nog wel van deze tijd? VPRO’s informatieve programma Tegenlicht onderzocht in drie uitzendingen de houdbaarheid van de democratie. In de derde en laatste uitzending getiteld ‘Na de democratie’ geven een aantal experts hun visie op de democratie:

  • De Indiaas-Amerikaanse journalist en publicist Fareed Zakaria(1964) stelt dat politici het besturen onmogelijk wordt gemaakt doordat ze zich 24 uur per etmaal moeten verantwoorden en te afhankelijk zijn van een steeds wispelturiger electoraat.
  • Politicoloog John Keane (1949) omschrijft de huidige fase van de democratie als monitory democracy. Een fase waarin transparantie een groot goed is en de burger op talloze manieren de macht controleert.
  • De Britse socialiste en feministe Hilary Wainwright (1948) pleit voor participatory popular democracyen gaat in op nieuwe vormen van democratie.
  • De Amerikaanse journalist William Dobsonvertelt over hoe autoritaire systemen steeds beter in staat zijn om de democratische schijn op te houden.
  • De Amerikaanse-Chinese politicoloog Cheng Li vult dit beeld aan met voorbeelden uit de uiterst flexibele en tot nu toe weerbarstige Chinese praktijk. Wordt in het voetspoor van China’s economische macht ook dat politieke model een voorbeeld voor grote delen van de zich ontwikkelende wereld?

1 reactie

Profielfoto
Paul de Bruijn op schreef:

Interessante observatie dat het ‘democratisch tekort’ van de EU een voordeel is omdat de Europese Commissie zonder ‘last’ te hebben van de korte termijn van verkiezingen, de lange termijn belangen van de EU kan doorzetten.
Ook onderstreep ik de opinie in deze reportage dat immigratie, leuk of niet, noodzakelijk is om de EU demografisch gezond (lees jong) te houden.

Jammer dat ik Tegenlicht zo weinig zie. Een geweldig programma!

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (778)
Contact