Blog:

Is bloggen passe?

door Marco Derksen op

Is bloggen passe?


Robert Scoble en Shel Israel, auteurs van Naked Conversations, vragen zich af of bloggen pass

13 reacties

Profielfoto
Meisje op schreef:

Bloggen is passé in de vorm zo we het de laatste jaren gebruikten. Dat betekent waarschijnlijk minder postings en minder reacties. Maar je kunt je blog altijd nog inzetten om wat je doet in je sociale netwerken te ondersteunen.
Maar Bloggen zal altijd interessant blijven voor kennisdeling inclusief tvshows die je uit je sociale tv netwerk haalt:-)

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Vooralsnog merk ik er op Marketingfacts nog weinig van anders dan dat ikzelf mijn aandacht wat meer verdeel over marketingfacts enerzijds en twitter en operator11 anderzijds.

Beantwoord

Profielfoto
Roel op schreef:

Bloggen is zeker niet passé. Waarschijnlijk zijn weblogs alleen van ‘hot’ naar standaard-internet-meubilair gepromoveerd.

Het is gewoon zo dat mensen maar een bepaalde tijd online zijn, en als ze die tijd besteden aan Facebook/Hyves/LinkedIn zitten ze niet op weblogs.

Beantwoord

Beantwoord

Sander Duivestein heeft op ViNT hierover ook een aardig artikel geplaats: Dood van de blogs. Zijn slotoverweging:

[i](…) Gaan de Nederlandse A-logs dan ook kapot? De dalende trend moet ze wel aan het denken zitten. De kunst van een weblog is om toegevoegde waarde te blijven leveren aan de community. Onderscheidend blijven van de rest. Daar zal in geinvesteerd moeten worden. Ze zullen wel van het blog imago af moeten. Meer richting online magazine. Een hoop offline magazines staan nog steeds zwaar onder druk en kunnen de stap niet maken richting het web. Hier ligt nog een mooie kluif voor de A-logs. Afstappen van het weblog imago en overstappen naar het online magazine. (…)[/i]

Beantwoord

Profielfoto
carl op schreef:

Misschien is dit gewoon de long tail. De algemene trend is [volgens mij] dat er meer blogs gelezen en geschreven worden. De populaire bloggers merken de verschuiving van head naar tail. (?)

Beantwoord

Profielfoto
Roel op schreef:

De vraag is: zie je bloggen als het bijhouden van een bepaalde webpagina met behulp van WordPress, Expression Engine, etc.

Of zie je bloggen als het delen van kennis/ervaringen/belevenissen op het web, mogelijk gemaakt door laagdrempelige publicatiesystemen. Hiervan moeten de laatste updates van een bepaald(e) persoon/groep dan natuurlijk op een vaste plaats terug te vinden zijn.

Want als je uitgaat van het laatste zijn Facebook’s minifeed, Flickr’s photostreams, YouTube’s channels e.d. ook allemaal blogs, alleen dan in een andere vorm dan het standaard item met permalink + trackbacks + reacties op ‘gewone weblogs’. En dan stimuleren de sociale netwerken het bloggen eigenlijk.

Beantwoord

Profielfoto
Michel op schreef:

Bloggen is niet zozeer platform specifiek, maar het gaat om de handeling. Bloggen zoals de ‘goeroes’ ooit in definities hebben proberen te vatten (gebruik weblog-software) is in bereik wellicht aan het afnemen doordat bloggen op veel meer platforms gebeurt: sociale netwerken, lifestreams, twitter, etc. Bloggen als handeling lijkt dus alleen maar toe te nemen en juist bij een groter publiek aan te slaan.

@Marco: ik probeer het al even uit te vogelen, maar wat is nu precies de gedachte achter of het doel van “integratie van twitter (micro-blog) => blog => wiki (macro-blog).”. Ik zie dezelfde tekst steeds terugkomen maar snap nog steeds niet helemaal wat nu precies het idee is.

Beantwoord

Profielfoto
Wilbert op schreef:

Bloggen is niet passé. In tegendeel ik denk dat bloggen juist door de opkomst van sociale netwerken, life streams en microblogs meer volwassen aan het worden is. Ik denk eerder dat gewoon publiceren op het web door de verschuiving passé raakt.

De microblogs en life streams komen tegemoet aan de drang die er is om snel nieuwe links aan grote groepen mensen te laten zien. (link-blogs, digg, delicious).

De snelheid waarmee nieuws of een hyperlink zich over het web verplaatst gaat dankzij deze netwerken sneller dan met een blog. De context is echter wel minder (140 karakters).

Je kunt bijvoorbeeld op Twitter geen lijstje maken met de tien beste… wel kun je mensen vragen naar de tien beste… en er dan een blogpost van maken.

Voor commerciële blogs / blognetwerken zou je het kunnen gebruiken als een plek waar mensen nieuwe sites / berichten aan kunnen melden en bespreken. Er zit heel veel kennis in je lijst met ‘online vrienden’, gebruik dit.

De leukste en meest interessante dingen komen vervolgens op het blog terecht. Twitter als vervanger van al die rss feeds, e-mails en persberichten.

Blogs zijn dus niet dood denk ik, linkdumpen heeft echter wel zijn langste tijd gehad.

Beantwoord

@Michel: wat ik daarmee bedoel is dat er drie niveau’s zijn van bloggen/converseren/informeren. Op het eerste niveau gaat het om snelle korte uitwisseling van weetjes, ideeen, links, etc. Dit gaan we steeds meer doen met microbloggen (bijv. via twitter). Sommige zaken willen we bewaren en wellicht wat meer in context plaatsen. Kost iets meer tijd en ook het reageren hierop vraagt iets meer van de gebruiker. Zou mooi zijn als we sommige zaken van de microblog (semi)automatisch kunnen doorschuiven (via tags of pings bijvoorbeeld) naar de weblog. Hetzelfde geldt voor wiki’s; daar wil je de zaken nog verder uitdiepen en structureren. Ook hier geldt dat het aardig zou zijn als je (semi)automatisch sommige blogpostings + reacties door kunt zetten naar de wiki. Kortom, een integratie van deze 3 niveau’s zou wel eens heel interessant kunnen zijn!

Beantwoord

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1415)
Contact