Inclusieve digitalisering bij de overheid doet ertoe

door Arne Keuning op

Inclusieve digitalisering bij de overheid doet ertoe

Sinds begin medio januari volg ik, met veel belangstelling, de OMOOC “Digitalisering doet ertoe”,  over onderwerpen als digitale inclusie. In zes inzichten onderzoekt Wouter Welling, beleidsadviseur Digitale Overheid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de impact van digitalisering op het werk van de overheid. In deze blog een eerste inzicht in digitale inclusie en een blik op de goede voornemens van de Nederlandse overheid op dit vlak.

Digitale Inclusie - foto door Rawpixel

Wat is digitale inclusie?

Digitale inclusie, één van de inzichten die worden onderzocht, houdt in dat iedereen deel moet kunnen nemen aan de samenleving, en dus ook online. De digitalisering van de overheid brengt daarom diverse nieuwe uitdagingen en vaardigheden met zich mee voor zowel burgers als medewerkers van de overheid. Dit vraagt zowel van de burger als van de publieke professional werkzaam bij ministeries, provincies, waterschappen, gemeenten en andere publieke organisaties andere competenties.

Maar kan iedereen ‘mee’ met de digitale ontwikkelingen en online toepassingen? Is iedereen in Nederland digitaal vaardig genoeg? Nee, want volgens de OMOOC blijkt dat 15 tot 20 procent van de bevolking in Nederland moeite heeft met digitalisering. Oftewel niet digitaal vaardig. Dat leidt tot problemen in interacties, bijvoorbeeld met de overheid.

Drempels wegnemen voor minder digitaal vaardige burgers

In het inzicht ‘Digitale inclusie” vertellen Yvonne Geers, Paul Adels en Lea Bouwmeester over de problemen waar minder digitaal vaardige burgers tegenaan lopen, wat bijv. bibliotheken doen om die problemen weg te nemen en op welke wijze publiek-private samenwerking een positieve rol kan spelen.

De overheid gaat vol voor digitale inclusie

Met de kamerbrief van 18 december 2018 is het startschot gelost voor de overheid om vol in te zetten op digitale inclusie. Niet alleen, maar vooral in samenwerking met bedrijven, bibliotheken, woningcorporaties en andere organisaties.

Zo begon afgelopen zomer de ‘Alliantie digivaardig Nederland’. Dit is een afspraak tussen overheid, maatschappelijke organisaties en bedrijven om samen te werken, om kennis en ervaringen te delen en te kijken wat wel en niet werkt. Een goed voornemen van de overheid om in 2019 vol voor te gaan, want digitalisering is er voor allemaal.

Aan de slag met digitale inclusie

Voor gemeenten zijn de stappen naar digitale inclusie in een praktisch hulpmiddel gebundeld door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Met dit hulpmiddel kunnen gemeenten aan de slag met digitale inclusie.

Digitaal vaardig in de zorg

Een mooi initiatief is de website www.digitaal-vaardig.nl voor wat je als medewerker van ’s Heeren Loo nodig hebt om aan de slag te gaan met je digitale vaardigheden. Zo komen medewerkers in de zorg mee met digitalisering.

Wat in nu toch een OMOOC?

Voor mij was de term ‘OMOOC’ niet helemaal bekend. Ik kende wel een ‘MOOC’ als e-learning begrip, maar veel gevoel of beeld had ik daar niet bij. En bij een OMOOC al helemaal niet. Gelukkig hielpen de makers van de OMOOC mij aan het antwoord via de FAQ:

“De naam OMOOC is een samenstelling van O en MOOC. MOOC is de afkorting van “Massive Online Open Course“, een belangrijke ontwikkeling in het onderwijs. O staat voor overheid, want dat is waar de thema’s van de MOOCs betrekking op hebben.”

Practice what you preach

De mensen achter de OMOOC hielpen mij nog meer door te laten zien wat een OMOOC inhield door het daadwerkelijk te laten zien. Hiermee lieten ze de ware betekenis van het woord, maar vooral van een prachtige vorm van online onderwijs zien. Complimenten voor de makers van de OMOOC en daarmee hielden ze mij binnenboord.

Nog meer digitale inzichten

De OMOOC ‘Digitalisering doet ertoe” brengt naast het inzicht ‘Digitale Inclusie” ook nog de inzichten digitale identiteit, leren van platformen, algoritmen, digitale grondrechten en de generieke digitale infrastructuur (GDI) onder de aandacht. Deze zijn zeker het kijken/bezoeken en onderzoeken waard!

Naar de OMOOC ‘Digitalisering doet ertoe”

4 reacties

Vandaag is het 6e en laatste inzicht met als onderwerp ‘de generieke digitale infrastructuur’ (ook wel GDI genoemd) op de OMOOC “Digitalisering doet ertoe” gepubliceerd.

“De generieke digitale infrastructuur is de digitale snelweg waarlangs we met elkaar, met de overheid, burgers en bedrijven, zaken kunnen doen.” volgens Yvonne van der Brugge-Wolring, algemeen directeur bij Logius. Bekijk het laatste inzicht

Beantwoord

Op donderdag 16 mei 2019 is alweer de 6e editie van het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid met als thema ‘hoe implementeer ik digitale toegankelijkheid in onze organisatie?’ Check https://www.ncdt.nl/ voor meer info.

Beantwoord

Profielfoto
Emma op schreef:

Bedankt voor het delen van dit interessante artikel over inclusieve digitalisering. Ik denk dat digitalisering inderdaad veel kansen biedt, maar dat wel iedereen hierin meegenomen moet worden. Van een vriendin hoorde ik laatst over blockchain voor overheidsinstellingen, een manier om gegevens veilig op te slaan. Ik denk dat dit in de toekomst ook populairder gaat worden.

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arne Keuning is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (100)
Contact