Blog:

Hoe echt is authenticiteit?

door Marco Derksen op

Hoe echt is authenticiteit?

Iedere week weer geniet ik van de columns van Bas Heijne in NRC Handelsblad. Ook deze week zet Heijne me met de column getiteld 'Een privékwestie voor Jack de Vries' aan het denken. Het verhaal van Jack de Vries kennen we inmiddels wel, maar wat zijn column interessant maakt is zijn opmerking over de toenemende verpersoonlijking: (...) Bijna alles is in Nederland persoonlijk geworden

9 reacties

In verband hiermee was het interview met Femke Halsema in de Volkskrant van deze week boeiend. Over het bewust vertellen van goed gekozen persoonlijke ontboezemingen en hoe die daarna een eigen media-leven gaan leiden. Heb zelf deze week voor ambtenaar 2.0 een stukje geschreven over getrainde authenticiteit dat hieraan raakt: is authenticiteit iets dat je bewust kunt hanteren, of kun je er dan beter andere (meer specifieke) woorden voor gebruiken http://bit.ly/bIasDF

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Profielfoto
Erwin Blom op schreef:

“Dit geldt niet alleen meer voor BN-ers als Jack de Vries maar ook voor de gewone Nederlander die via Facebook, Hyves of Twitter een beeld wil schetsen van zijn of haar leven. Vertellen we daar alleen wat we de wereld willen doen geloven of delen we daar ook onze worstelingen, onze tegenslagen of onze misstappen? Hoe echt is authenticiteit nog?”

Je stelt vragen, ik ben benieuwd naar je antwoord!

Beantwoord

@Erwin: eerlijk gezegd denk ik dat pure authenticiteit niet (meer) bestaat en dat we allemaal een beter beeld van onszelf proberen te geven. De een wat meer dan de ander.

Beantwoord

Beantwoord

@Erwin: mee eens, maar online maakt het nog ‘beter’ mogelijk om je te verschuilen en een ander beeld van jezelf te geven.

Beantwoord

Profielfoto
Erwin Blom op schreef:

@marco Ik denk dat het online juist moeilijker is omdat online vindbare geschiedenis schrijft en omdat online veel meer mensen meeluisteren. Dat maakt het juist moeilijk om jezelf geloofwaardig anders voor te doen dan je bent. Offline kun je makkelijker verschillende levens leven dan online. Denk ik.

Beantwoord

@Erwin: interessante invalshoek, ik heb altijd het standpunt gehad dat je jezelf online veel makkelijker kon verschuilen achter een masker.

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1315)
Contact