Hoe echt is authenticiteit?


COVID-19; de versneller van de digitale transformatie in jouw organisatie?
De meme “Who led the digital transformation of your company?’’ met als antwoord ‘’COVID-19’’ heb je ongetwijfeld meerdere malen voorbij […]
Hoe echt is authenticiteit?
De meme “Who led the digital transformation of your company?’’ met als antwoord ‘’COVID-19’’ heb je ongetwijfeld meerdere malen voorbij […]
Hoe richt je als gemeente de interactie met inwoners op een onderbouwde manier in? Hoe doe je dat in een […]
Problemen voorkomen in plaats van erop reageren, het was dé reden dat Marco Derksen eind jaren negentig besloot om zich […]
9 reacties
In verband hiermee was het interview met Femke Halsema in de Volkskrant van deze week boeiend. Over het bewust vertellen van goed gekozen persoonlijke ontboezemingen en hoe die daarna een eigen media-leven gaan leiden. Heb zelf deze week voor ambtenaar 2.0 een stukje geschreven over getrainde authenticiteit dat hieraan raakt: is authenticiteit iets dat je bewust kunt hanteren, of kun je er dan beter andere (meer specifieke) woorden voor gebruiken http://bit.ly/bIasDF
Dank voor je reactie Peter; heb zojuist je artikel met interesse gelezen!
In het boekje ‘Corporate storytelling’ (zie http://www.copytips.nl/onlinecopy/de-kracht-van-corporate-storytelling.html) las ik laatst dat het er vooral om gaat dat het authentiek overkomt. Dat is belangrijker dan dat het daadwerkelijk authentiek is. Zo is het natuurlijk met alles. Ook in real-life conversaties laat je niet alles van jezelf zien. Logisch dat dit ook online niet gebeurt.
“Dit geldt niet alleen meer voor BN-ers als Jack de Vries maar ook voor de gewone Nederlander die via Facebook, Hyves of Twitter een beeld wil schetsen van zijn of haar leven. Vertellen we daar alleen wat we de wereld willen doen geloven of delen we daar ook onze worstelingen, onze tegenslagen of onze misstappen? Hoe echt is authenticiteit nog?”
Je stelt vragen, ik ben benieuwd naar je antwoord!
@Erwin: eerlijk gezegd denk ik dat pure authenticiteit niet (meer) bestaat en dat we allemaal een beter beeld van onszelf proberen te geven. De een wat meer dan de ander.
@marco Maar dat is offline toch ook zo en altijd zo geweest?
@Erwin: mee eens, maar online maakt het nog ‘beter’ mogelijk om je te verschuilen en een ander beeld van jezelf te geven.
@marco Ik denk dat het online juist moeilijker is omdat online vindbare geschiedenis schrijft en omdat online veel meer mensen meeluisteren. Dat maakt het juist moeilijk om jezelf geloofwaardig anders voor te doen dan je bent. Offline kun je makkelijker verschillende levens leven dan online. Denk ik.
@Erwin: interessante invalshoek, ik heb altijd het standpunt gehad dat je jezelf online veel makkelijker kon verschuilen achter een masker.