Blog:

Health 2.0

door Marco Derksen op

Health 2.0

De sociale trend waarin mensen internettechnologieen gebruiken om gezamenlijk content te produceren en delen, noemen we ook wel web 2.0. Alhoewel web 2.0 steeds meer een containerbegrip is, biedt het ons wel een kader als we het hebben over bijvoorbeeld banking 2.0 of travel 2.0. Binnenkort verzorg ik een presentatie over Health 2.0. Een goede reden om mijn bronnen over dit onderwerp weer eens te actualiseren, te beginnen met de recente presentatie 'What You Need To Know About Health 2.0' van Forrester.

In de artikelen die ik heb gelezen over health 2.0 staan de nieuwe patient, de nieuwe zorgverlener en de manier waarop deze in de toekomst met elkaar omgaan, centraal. Een voorbeeld van de nieuwe patient en nieuwe zorgverlener:

[b]De Nieuwe Patient[/b]

Maarten Lens-Fitzgerald, collegablogger op Dutchcowboys, heeft kanker. Hij leeft intensief online en de gemeenschap leeft mee. Maarten gebruikt zijn blog maartensjourney.com, zijn Flickr-account en vooral Twitter om zijn ervaringen met anderen te delen. Zijn afspraken in het ziekenhuis worden via Google geregeld (via: Marketingfacts).

[b]De Nieuwe Zorgverlener[/b]

Huisarts Jay Parkinson heeft een huisartsenpraktijk in Williamsburg, Brooklyn USA. In plaats van een traditionele praktijk (met assistenten), is Parkinson’s praktijk volledig virtueel met minimale overhead. Recentelijk lanceerde Parkinson het concept Hello Health.

[b]De toekomst van gezondheidszorg[/b]

Beide werelden, die van de nieuwe patient en de nieuwe zorgverlener, zullen op termijn bij elkaar komen. Hoe die nieuwe wereld er uit komt te zien, blijft speculeren.

Recentelijk kwam ik bovenstaande dynamische virtuele patient van Jean-Marc Gauthier tegen (willekeurig voorbeeld). Wellicht dat de combinatie van 3D-beelden en kunstmatige intelligentie in de toekomst de arts helpt om de patient (op afstand) te behandelen. Experimenten op dit vlak vinden in ieder geval al jaren plaats en zijn er ongetwijfeld meer.

En dan de bronnen over health 2.0. Wie een beetje zoekt op internet wordt overstelpt met informatie over health 2.0. Hieronder de in mijn ogen meest interessante bronnen:

[b]Bronnen[/b]

[b]Nederlandse bronnen[/b]

[b]Congressen[/b]

Aanvullende interessante bronnen over health 2.0 zijn uiteraard welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1315)
Contact