Blog:

Economische crisis katalysator voor society 3.0?

door Marco Derksen op

Economische crisis katalysator voor society 3.0?

Komende tijd schrappen de twintig grootste werkgevers van Nederland bijna 37.000 banen, 8 procent van het totaal aldus Volkskrant. De Volkskrant baseert zich daarbij op eigen onderzoek onder de top honderd grootste werkgevers van Nederland. Het aantal banen dat verdwijnt is zo hoog omdat juist grote werkgevers als overheidsdiensten en banken de komende jaren naar verwachting flink krimpen.

Dat er de komende jaren banen zullen verdwijnen is gezien de huidige economische crisis geen verrassing. Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwde deze week dat de werkloosheid het komend jaar snel gaat stijgen nu Nederland voor de tweede keer in korte tijd in een recessie is beland. Volgens het UWV worden vrijwel alle sectoren geraakt door de crisis.

Dat grote organisaties steeds kleiner worden is echter niet alleen een gevolg van de huidige economische crisis maar heeft ook te maken met een aantal marktontwikkelingen die we al jaren waarnemen.

Door sociale en technologische ontwikkelingen zien we dat een groot aantal organisatie-onderdelen niet meer direct nodig zijn of op eenvoudige manier kunnen worden uitbesteed. Dit varieert van eenvoudige administratieve handelingen als payrolling tot hoogwaardige kennisvergaring. Daarnaast neemt het belang van een herkenbare identiteit voor organisaties toe. Hoe groter een organisatie, hoe complexer het is om te komen tot een breed gedragen identiteit. In dit verband wezen we eerder al op het feit dat samenwerken beter is dan fuseren.

Persoonlijk blijf ik de huidige economische crisis dan ook zien als een zegen omdat organisaties zich daardoor moeten focussen op hun kerncompetentie (waarom besta je als organisatie en waar lever je echt toegevoegde waarde) en daarnaast op zoek moeten naar gespecialiseerde, kleinere en goedkopere partijen om mee samen te werken. Organisaties die geen toegevoegde waarde hebben en niet in staat zijn om samen te werken met andere partijen, zullen de komende jaren van het toneel verdwijnen. Ik ga dit weekend eens rustig de lijst van grootste werkgevers van Nederland bekijken en proberen een voorspelling te doen welke organisaties in 2020 niet meer bestaan.

Wie durft alvast een voorspelling te doen welke organisaties in 2020 niet meer bestaan?

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1262)
Contact