De netwerkmaatschappij, sociale aspecten van nieuwe media

door Marco Derksen op

De netwerkmaatschappij, sociale aspecten van nieuwe media

Het begrip Network Society is afkomstig van Jan van Dijk, die in 1991 het boek De netwerk-maatschappij, sociale aspecten van nieuwe media schreef. Aardig van Wikipedia dat ze deze term toedichten aan een Nederlander, maar het begrip netwerkmaatschappij bestaat natuurlijk al veel langer.
kracht van een netwerkorganisatie

Het is ook van alle tijden dat de opkomst van een nieuw medium een invloed heeft op die netwerkmaatschappij. Ooit waren onze voorouders lid van een redelijk gesloten netwerk en binnen dat netwerk groeiden ze op, gingen er werken, vonden er hun partner, deelden er hun verdriet en geluk en gingen ze dood.

Opkomst van ‘nieuwe media’

Door de opkomst van ‘nieuwe media’ als krant, radio en tv werd hun wereld steeds groter en bewogen mensen zich in steeds meer netwerken. Ze groeiden op in het ene netwerk, vonden vrienden in een ander netwerk en gingen naar hun werk in weer een ander netwerk. Het was Marshall McLuhan die eind jaren zestig de wereld door de opkomst van ‘nieuwe media’ beschouwde als een dorp (zie: The World is a Global Village).

Impact van (mobiel) internet (en social media)

Ook (mobiel) internet heeft een enorme impact op de netwerkmaatschappij met nog meer uitdagingen en mogelijkheden dan voorheen. Die toekomst van de nieuwe netwerkmaatschappij was ook het centrale thema van de sessie Shaping the Networked Society dat het Zweedse bedrijf Ericsson organiseerde tijdens het recente Mobile World Congress in Barcelona. Openingsspreker Gerd Leonhard presenteerde zijn visie op de netwerkmaatschappij.

Voorbeeld netwerkmaatschappij

Mooi voorbeeld van deze nieuwe netwerkmaatschappij vinden we in de video uit de reeks Ericsson 2020 Shaping Ideas waarin Leonhard muziek vergelijkt met water en waarbij het netwerk rondom de muziek een steeds grotere rol gaat spelen.

Een aardig voorbeeld uit mijn eigen omgeving is het verhaal van Rene Wouters (gefilmd door Henk Jan Winkeldermaat):

Inmiddels zijn we enkele jaren verder. Wie heeft nog meer mooie voorbeelden van hoe sociale media of andere nieuwe media of technologie als kunstmatige intelligentie (A.I.) een steeds grotere rol speelt in de netwerkmaatschappij?

Boeken over netwerkorganisatie en -maatschappij

 

4 reacties

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1407)
Contact