Laden Evenementen
 • Dit evenement is voorbij.

DigiToegankelijk en Gebruiker Centraal organiseren samen een webinar over de toegankelijkheid van apps.

Wettelijke verplichting

Hoe voldoe je aan de wettelijke verplichting (Besluit digitale toegankelijkheid Overheid) die op 23 juni van kracht wordt? Nederlandse overheidsinstanties mogen bij het aanbieden van digitale diensten geen onderscheid maken tussen personen met en zonder beperking of chronische ziekte. In het Besluit staan specifieke voorschriften voor websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties. Het Besluit is een uitwerking van de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn.

In het Besluit is bepaald dat websites en mobiele apps van Nederlandse overheidsinstanties moeten voldoen aan de toegankelijkheidseisen. Hierover moet verantwoording worden afgelegd in een toegankelijkheidsverklaring. Hiervoor gelden verschillende ingangsdata:

 • 23 september 2019 voor websites gepubliceerd na 23 september 2018
 • 23 september 2020 voor alle websites
 • 23 juni 2021 voor mobiele applicaties

Je voldoet als overheidsinstantie aan de verplichting door:

 • Websites en apps toegankelijker te maken.
 • Een toegankelijkheidsverklaring te publiceren. Overheidsinstanties zijn verplicht om voor al hun websites een toegankelijkheidsverklaring te maken en te publiceren. In de verklaring staat welke maatregelen de organisatie neemt, inclusief een planning, om de website of app toegankelijk te maken en te houden.

Tijdens dit webinar zal Kristian Mul (productowner bij Logius, Digitoegankelijk) een toelichting geven op de wettelijke verplichtingen, deadlines en wat daarbij komt kijken. Ook vertelt een ervaringsdeskundige over hoe lastig het is als hij/zij een app wil gebruiken die niet toegankelijk is en waar hij/zij dan tegenaan loopt.

Toegankelijke apps

Het is belangrijk dat iedereen digitaal mee kan doen. De toegenomen digitalisering biedt veel kansen voor mensen met een beperking. Helaas blijken er vaak drempels te zijn waardoor apps niet (goed) te gebruiken zijn.

Stichting Appt, een platform voor app toegankelijkheid, is opgericht door Jan Jaap de Groot en Paul van Workum. Hun missie is dat iedereen gebruik kan maken van apps. Hun motto is: “iedereen appt”. Op het platform delen zij hun kennis op het gebied van het ontwikkelen van toegankelijke apps. Ook hebben ze zelf de volledig toegankelijke Appt app ontwikkeld waarmee je de schermlezer gebaren eenvoudig kunt leren.

Ben je benieuwd welke hulpmiddelen er bestaan om apps te toegankelijk te maken? Of wil je testen hoe toegankelijk jouw app is? De meest gebruikte hulpmiddelen zijn de schermlezer, stembediening, schakelbediening en toetsenbordbediening. Paul van Workum laat deze hulpmiddelen graag aan je zien.

Handige links

 • Stappenplan toegankelijke website
  Zijn de digitale kanalen (websites en mobiele apps) van je organisatie op dit moment nog niet toegankelijk? Of weet je niet precies hoe de zaken ervoor staan? Gebruik dan dit stappenplan om concreet te maken wat je als organisatie al aan toegankelijkheid doet en nog gaat doen.
 • Toegankelijkheidsonderzoek
  Meten is weten: door toegankelijkheidsonderzoek uit te voeren, weet je waar je staat en wat je nog moet doen. Een gedegen onderzoek is essentieel voor het borgen van de toegankelijkheid van een website of mobiele applicatie. Onderzoeksresultaten vormen de basis van een toegankelijkheidsverklaring.
 • Invulassistent Toegankelijkheidsverklaring
 • Veelgestelde vragen over toegankelijkheid, de toegankelijkheidsverklaring, het toegankelijkheidsonderzoek (testen) en de wettelijke verplichting.

Tags

Tip

Bekijk ook congressen, symposia, seminars en masterclasses op congresagenda.nl

Meer evenementen

Bekijk volledige agenda
Sleutelfiguren bij ontwikkeling
1 dec

Door Gebruiker Centraal in

Je doelgroep écht bereiken? Maak gebruik van sleutelfiguren

Bekijk evenement:
data-driven-marketing
8 dec

Door FrankWatching in

Data-driven marketing (basis)

Bekijk evenement:
de-beste-werkplek-voor-klantcontactmedewerkers
8 dec

Door Klantenservice Federatie (KSF) in

De beste werkplek voor klantcontactmedewerkers

Bekijk evenement:
Contact