Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Veranderdynamiek

In onze dynamische wereld heb je niet zoveel aan planmatig veranderen. Want dynamiek laat zich niet vangen in vaste faseringen en verandermethoden. Een dynamische wereld verlangt het organiseren van wendbaarheid en een veranderaanpak die uitgaat van experimenteren en leren. Een aanpak die zich kenmerkt door samen spelen.

Programma seminar veranderdynamiek

Hoe komen we tot samenspel zodat we onszelf en onze organisaties kunnen kwalificeren voor de toekomst? Op 1 oktober 2021 biedt auteur en spreker Jaap Boonstra en andere 5 topsprekers over samen veranderen een hele dag concrete inspiratie op het seminar Veranderdynamiek. Zij delen hun actuele kennis en ervaring met het veranderen van organisaties door samenspel.

Samenspelen in verandering

Jaap Boonstra, hoogleraar en auteur van o.a. ‘Veranderen als samenspel‘, presenteert een spelmodel voor organisatieverandering en nodigt je uit om mee te spelen. Het spelmodel gaat over het maken van een context voor veranderen en impact hebben om gewenste veranderingen te realiseren. Veranderingen krijgen betekenis door vanuit een gedeelde spelambitie veranderstrategieën te kiezen met passende spelvormen en een krachtige spelverdeling. De kern is dat betrokken spelers een verandering tot leven brengen door bewust veranderstrategieën en spelvormen te kiezen om resultaat te bereiken.

Om organisatieveranderingen te begeleiden is het nodig te beseffen welke spelers er rondom en binnen een organisatie meespelen, welke belangen en machtsmiddelen ze hebben en welke spelpositie ze innemen. Jaap Boonstra

De vanzelforganisatie

Goed presterende organisaties beschikken over een hoge mate van zelforganiserend vermogen. Ze vertrouwen op het gezonde boerenverstand van hun mensen, want een hoop zaken lopen ‘vanzelf’ al goed en hebben geen sturing van hogere hand nodig. Zelforganisatie hoef je ook niet te implementeren, want dit vermogen is er van nature al. Elke organisatie is daarom een Vanzelforganisatie, maar dat betekent niet dat alles vanzelf gaat. Simon van der Veer, zelfstandig organisatieadviseur en auteur van o.a. ‘Move before you’re ready‘ vertelt hoe je werkt aan organisatieontwikkeling.

Samenspel

Samenspel is een van de belangrijkste basisvoorwaarden voor betekenisvol organiseren en veranderen in organisaties. Zo basaal, dat we vaak niet eens doorhebben hoe het werkt. Tot het verstoord raakt door veranderambities en om aanpassing vraagt. Leike van Oss, organisatieadviseur, interim-manager, teamcoach en auteur van o.a. ‘Onveranderbaarheid van organisaties‘, laat in haar inleiding zien hoe te weinig aandacht voor samenspel ertoe kan leiden dat we verandermoe raken en ons terugtrekken binnen ons eigen team, ons eigen werk of de relatie met de cliënt en afhaken van het grotere geheel.

Veranderversnellers

Om verandering te realiseren, heb je voorbeelden nodig. Hoe zet je een organisatie in beweging en hoe houd je vervolgens koers? Kilian Bennebroek Gravenhorst, organisatieadviseur en auteur van o.a. ‘Veranderversnellers: het afkijkboek‘, laat aan de hand van concrete voorbeelden zien hoe je de ervaring van anderen kunt gebruiken om de verandering in je eigen organisatie tot een succes te maken.

Leiderschap in verandering

Leiderschap in een veranderende wereld die tegen grenzen aanloopt, vraagt om een verandering. Anouk Brack, gecertificeerde Leadership Embodiment trainer en auteur van o.a. ‘Leiderschap in verandering‘, geeft tips voor minder gedoe en meer bedoeling met haar methode voor organisatiebloei. Leiderschap waarin ‘Samen doen wat ertoe doet’ centraal staat.

Samenspel in tribes

Soms lijkt het alsof we onszelf, en ons leiderschap, volledig opnieuw moeten uitvinden. Jitske Kramer, corporate antropoloog, oprichter van HumanDimensions en auteur van o.a. ‘De Corporate Tribe‘ en ‘Deep Democracy‘, denkt dat dat maar ten dele waar is. We hebben namelijk als mensheid een eeuwenlange ervaring in samenwerken, samenleven, overleggen, besluiten en veranderen waaruit we kunnen putten. Een lezing met antropologisch inzichten die kunnen helpen om sterke en gezonde organisaties te creëren en onderhouden.

Tags

Tip

Bekijk ook congressen, symposia, seminars en masterclasses op congresagenda.nl

Meer evenementen

Bekijk volledige agenda
data-driven-marketing
8 dec

Door FrankWatching in Houten

Data-driven marketing (basis)

Bekijk evenement:
de-beste-werkplek-voor-klantcontactmedewerkers
8 dec

Door Klantenservice Federatie (KSF) in Houten

De beste werkplek voor klantcontactmedewerkers

Bekijk evenement:
Inclusief-onderzoek
15 dec

Door Gebruiker Centraal in Houten

Het belang van inclusief onderzoek

Bekijk evenement:
Contact