Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Betrouwbare informatie

Waar staat de overheid voor? Om maatschappelijke opgaven te realiseren, van ‘klein’ tot groot. En om dat goed te kunnen doen, moet de overheid opgavegericht kunnen werken met betrouwbare informatie. Overal moet die informatie kloppen: binnen de eigen organisatie, in de keten, in de markt, bij publieke organisaties en bij burgers. Er moet transparantie zijn.

Gegevensuitwisseling

De overheid beschikt over enorm veel informatie van burgers. Maar of dit allemaal betrouwbaar, transparant, foutloos en uitwisselbaar is?
Fouten in registraties worden bijvoorbeeld door gekopieerd in plaats van bij de bron gecorrigeerd, gegevens zijn niet uitwisselbaar (denk jeugdzorg). Om nog maar te zwijgen van horrorscenario’s zoals de toeslagenaffaire.

Common Ground

Daar moeten, en worden, grote stappen in gezet – het is niet alleen een negatief verhaal! Met Common Ground is er een visie – kan die gelden als blauwdruk voor de hele overheid? Hoe kunnen bestuurders de techniek koppelen aan de doelen van de organisatie? En zijn de ambities te vertalen in de uitvoering?

Programma

Het is mogelijk om alles sessies te volgen maar uiteraard kan je ook een aantal sessies naar keuze volgen. Het programma is als volgt opgebouwd:

Dinsdag 25 mei:

Plenaire sessie: Wat zijn de principes van Common Ground en waar staan we nu? Hoe draagt een nieuw stelsel van gegevensuitwisseling bij aan opgavegericht werken? Hoe pak je het aan, wat heeft het voor gevolgen voor de eigen organisatie, wat zijn de eventuele valkuilen?

Sprekers:
Bas den Hollander (directeur Digitale Overheid ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Theo Peters (Lead architect/CTO VNG Realisatie).

Deelsessie: Hoe breng je waarde vanuit data naar de burger?
De gemeente Waalwijk en SAS leggen vanuit visie en een praktijkvoorbeeld over economische zelfredzaamheid uit hoe daadwerkelijk meerwaarde uit data gehaald wordt die bijdraagt aan betere dienstverlening. Het gaat daarbij om de samenhang mens (kennis/kunde), techniek (AI/Analytics), data en processen (organisatie).

Sprekers:
Hans Snoeren – strategisch adviseur datamanagement gemeente Waalwijk
Glen van den Broek – Beleidsmedewerker Activering en Integratie gemeente Waalwijk
Andre van der Meer – Adviseur Overheid SAS

Woensdag 26 mei

Plenaire sessie: Besturen is iBesturen, maar wat vraag dat van de bestuurder – hoe zet die informatietechnologie op de bestuurlijke agenda? Hoe koppelt die ICT aan de strategische doelen van de organisatie? Hoe vormen de bestuurder en de ambtelijke leiding de perfecte tandem?

Sprekers:
Nathan Ducastel (directeur VNG Beleid Informatiesamenleving en directeur VNG Realisatie)
Nienke Weegink (directeur en CIO ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Deelsessie: Informatietechnologie en de bestuurlijke-ambtelijke tandem. Hoe krijg je als professional nu bestuurlijke aandacht voor het feit dat ontwikkeling op informatietechnologie noodzakelijk is om de ambities te verwezenlijken? En hoe richt je je ambtelijke organisatie in om die ambities waar te maken?

Sprekers:
Giovanni Wouters, Mathijs van Niel en Martijn van Engelen gaan hierover verder in gesprek.

Donderdag 27 mei

Plenaire sessie: Hoe zijn de ambities te vertalen naar de planning en de uitvoering? En er moet een goede samenwerking zijn met marktpartijen – hoe is dat te bewerkstelligen?

Sprekers:
Martiene Branderhorst (algemeen directeur Den Haag, lid Raad voor het Openbaar Bestuur)
Nathalie van Berkel (UWV)

De deelsessie wordt later bekend gemaakt.

Meer evenementen

Bekijk volledige agenda
data-driven-marketing
8 dec

Door FrankWatching in

Data-driven marketing (basis)

Bekijk evenement:
de-beste-werkplek-voor-klantcontactmedewerkers
8 dec

Door Klantenservice Federatie (KSF) in

De beste werkplek voor klantcontactmedewerkers

Bekijk evenement:
Inclusief-onderzoek
15 dec

Door Gebruiker Centraal in

Het belang van inclusief onderzoek

Bekijk evenement:
Contact