Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Innovatie binnen gemeenten

Innovatie is voor gemeenten belangrijk geworden om goed in te kunnen spelen op vraagstukken en uitdagingen. Denk daarbij aan verkeersmobiliteit, armoedebestrijding en (actueel) het verwerken van de grote hoeveelheid steunaanvragen voor zelfstandige ondernemers door de coronacrisis.

Bij innovatie gaat het vaak om het inzetten van nieuwe technologie, zoals artificial intelligence bij het vegen van straten. Nieuwe methoden zoals het gebruik van serviceformules voor het verbeteren van dienstverlening.

De verwachting is dat deze digitale ontwikkelingen een forse impact gaan hebben op de manier waarop gemeenten (zowel de ambtenarij als de politiek) functioneren. In veel gemeenten zijn inmiddels innovatie-adviseurs aangesteld of zijn medewerkers actief met innovatie aan de slag gegaan.

Implementatie

In de praktijk blijkt echter dat innoveren niet eenvoudig is. Vaak komen innovatieprojecten niet veel verder dan experimenten en proof of concepts. Concrete implementatie en daadwerkelijk het verschil maken voor inwoners blijkt vaak lastig te realiseren. Het is een lange weg, te midden van de complexiteit van de gemeentelijke organisatie.

Op dinsdag 14 juli organiseert A&O fonds Gemeenten een online minicollege over innovatie. Het college wordt verzorgd door Thijs Homan. Hij behandelt hierbij het thema innovatie vanuit een organisatiekundige invalshoek. Ook gebruikt hij de inzichten in gemeentelijke veranderdynamieken die uit het onderzoek ‘De Veranderende Gemeente’ naar voren zijn gekomen.

Veranderkunde

Het minicollege is een webinar. Daarbij schetst Thijs, auteur van o.a. ‘Organisatiedynamica‘,  een aantal perspectieven op innovatie, waarbij hij zich vooral richt op de veranderkundige kant ervan. Hoe krijg je innovatie gedragen geïmplementeerd, in een gemeentelijke setting waarbij er al tal van andere verander- en ontwikkeltrajecten bezig zijn? Hij gaat in op de vraag in hoeverre innovatie eigenlijk wel te managen en te organiseren is. Daarbij komt de vraag aan bod waar innovatie eigenlijk vandaan komt. Ontstaat innovatie eigenlijk wel door goed innovatiemanagement?

Mario Kieft begeleidt het webinar. Tijdens en na het inhoudelijke college is er gelegenheid voor discussie en het stellen van vragen.

Chatsessie

Het minicollege over innovatie binnen gemeenten van 14 juli wordt opgevolgd door een gezamenlijke chat-sessie. De ervaringen die de innovatie-adviseurs (en anderen die zich bezighouden met digitale innovatie) in hun praktijk hebben worden gedeeld. Dit met het doel om de positie van innovatie-adviseurs gezamenlijk te verkennen, van elkaar te leren en onderling tips en leerervaringen te delen.

Deze chat-sessie over de praktijkervaringen met het digitaal innoveren van gemeenten is op woensdagmiddag 9 september van 15.00 tot 16.30 uur. Voor deze online sessie volgt nog een programma en een uitnodiging.

Tags

Tip

Bekijk ook congressen, symposia, seminars en masterclasses op congresagenda.nl

Meer evenementen

Bekijk volledige agenda
data-driven-marketing
8 dec

Door FrankWatching in

Data-driven marketing (basis)

Bekijk evenement:
de-beste-werkplek-voor-klantcontactmedewerkers
8 dec

Door Klantenservice Federatie (KSF) in

De beste werkplek voor klantcontactmedewerkers

Bekijk evenement:
Inclusief-onderzoek
15 dec

Door Gebruiker Centraal in

Het belang van inclusief onderzoek

Bekijk evenement:
Contact