Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Digitale toegankelijkheid

Na een pauze van 3 jaar is er op 10 juni 2022 weer een nieuwe editie van het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid. Je wordt in één dag bijgepraat over digitale toegankelijkheid. De onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Toegankelijk van games
  • WCAG 2.2: wat betekent deze nieuwe versie van WCAG voor ons?
  • UX Design en toegankelijkheid
  • Toegankelijkheid en de structuur van teksten
  • Handige tools om je online performance van al je sites in kaart te brengen
  • Nut en noodzaak van geautomatiseerd
  • Hoe zorg je voor de toegankelijkheid van oudere websites?
  • Laaggeletterden hebben meer nodig dan eenvoudige taal
  • Toegankelijkheid in de wereld van de metaverse

Programma

De veelbesproken metaverse: welke toegankelijkheidsuitdagingen zijn er?

Vorig jaar kondigde Mark Zuckerberg de metaverse aan. Hierbij moeten we vooral denken aan het verder toepassen van Virtual Reality en Augmented Reality. Toegankelijkheid kan daar soms best een uitdaging in zijn, maar in online games gebeurt al heel veel op het gebied van toegankelijkheid. Eric Velleman, Professor bij de HAN University of Applied Sciences, vertelt vanuit zijn lectoraat ‘Inclusive digital design & engineering’ bij de HAN over de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied.

De succesvolle aanpak van het pdf-vraagstuk

Pdf blijft voor veel organisaties nog het grootste struikelblok in digitale toegankelijkheid. De Stad Antwerpen boekt hierin echter wel goede progressie. Hoe hebben zij dat gedaan en wat kunnen wij daarvan leren? Michel Depière neemt je mee tijdens zijn sessie.

Voldoen aan WCAG met je oude site of app: onzinnig of haalbaar?

Hoe ga je om met de ontoegankelijkheid van oude websites en applicaties die al in tijden niet meer zijn bijgewerkt, maar nog niet met pensioen kunnen? Als je de nieuwe EU-richtlijn strikt interpreteert, moeten ook deze old-timers op de schop. Maar is het de investering wel waard? Hoe vlieg je dit proces zo efficiënt mogelijk aan? Zijn er shortcuts die je als beheerder kunt nemen? Roel van Gils, Digital Accessibility Specialist bij Eleven Ways

Ook social media kunnen toegankelijk!

We communiceren als organisatie wat af op Facebook, Instagram, Twitter en YouTube. Toegankelijkheid wordt dan vaak vergeten of afgeserveerd als te moeilijk en niet verplicht. Maar we kunnen social media ook toegankelijk maken voor mensen met een beperking. En het zijn relatief eenvoudige aanpassingen die iedereen kan doen. Marjolein Hüsken van The Internet Academy, neemt je hierin mee tijdens haar sessie.

EBUP: hét alternatief voor pdf

EPUB is het veel besproken alternatief voor pdf. En dit alternatief wordt steeds realistischer. Vanuit Word kun je het eenvoudig maken en iedereen kan dit op zijn computer of mobiele telefoon lezen. Het mooie aan EPUB is dat het in feite HTML is en dus veel beter toegankelijk te maken. Hans Beerens geldt in Nederland als de specialist op het gebied van EPUB en vertelt wat je moet doen om toegankelijke EPUB’s te maken.

DUO laat zien: ook complexe organisaties kunnen digitaal toegankelijk zijn!

Hoe borg je als grote overheidsorganisatie digitale toegankelijkheid? Waar haal je bijvoorbeeld de benodigde technische kennis vandaan? En hoe krijg je grip op al je sites en applicaties? Het “Accessibilityteam” van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) presenteert zijn ervaringen en plannen, inclusief hobbels en valkuilen.

Verbeter spelenderwijs je digitale toegankelijkheid met Optimaal Digitaal

Ineke Graumans en Victor Zuydweg van Gebruiker Centraal, vertellen je meer over het Optimaal Digitaal spel. Een leuk en handig instrument om digitale toegankelijkheid in jouw organisatie meer te laten leven. Met de nieuwe speelset digitale toegankelijkheid krijg je inzicht in wat er nog te doen is. Het helpt je prioriteiten te stellen en het dwingt je om samen met alle betrokkenen te werken aan oplossingen.

Tags

Tip

Bekijk ook congressen, symposia, seminars en masterclasses op congresagenda.nl

Meer evenementen

Bekijk volledige agenda
cybersecuritymaand
3 okt

Door Alert Online in Driebergen

Cybersecuritymaand 2022

Bekijk evenement:
Informatiemanagement
4 okt

Door Academy for Information & Management in Driebergen

Strategisch informatiemanagement

Bekijk evenement:
digitaal-werven
6 okt

Door Digitaal Werven in Driebergen

Digitaal-Werven Event

Bekijk evenement:
Contact