Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Direct Duidelijk Tour

De Nederlandse samenleving is divers en publieke organisaties hebben contact met veel verschillende mensen. Hoe zorg je voor duidelijke taal? Hoe maak je jouw communicatieboodschap inclusief en dus begrijpelijk voor iedereen?

Deze – en meer – onderwerpen komen aan bod in de Direct Duidelijk Tour: een serie online bijeenkomsten over duidelijke, inclusieve en bruikbare overheidscommunicatie.

De webinars zijn gericht op communicatieadviseurs, redacteuren en alle andere professionals die zich inzetten voor betere communicatie en dienstverlening vanuit de overheid (en dus uiteraard ook vanuit uitvoeringsorganisaties).

B1

Wie als communicatieprofessional voor de overheid werkt, is bekend met B1. Inmiddels is B1 synoniem geworden voor eenvoudig taalgebruik dat de meeste mensen zullen begrijpen. Maar feitelijk is B1 onderdeel van een systeem van taalniveaus (van A1 tot en met C2) om de taalvaardigheid te bepalen van mensen die een vreemde taal leren.

Er bestaat discussie over B1, over het nut en de bruikbaarheid ervan. Ga je – door B1 als standaard te gebruiken – niet voorbij aan wat je écht wil bereiken? Namelijk dat een ander jouw boodschap begrijpt? Een tekst op B1-niveau kan immers nog steeds onbegrijpelijk zijn. Is het wel de ‘heilige graal’? Hierover gaat het gesprek tijdens dit Webinar.

Gasten

Prof. dr. Carel Jansen is taal- en communicatiewetenschapper. Hij was een van de initiatiefnemers van de overheidscampagne Direct Duidelijk. Over teksten schrijven op niveau B1 publiceerde hij onder meer dit kritische artikel in Onze Taal. Onlangs hield hij een lezing op het Festival van het Bestuur, waarin hij betoogde dat er aan de claims van B1-tekstbureaus geen behoorlijk onderzoek ten grondslag ligt. Ook zet hij vraagtekens bij de commerciële instrumenten waarmee het taalniveau van een tekst zou kunnen worden gemeten.

‘Ik ben een grote voorstander van begrijpelijk schrijven en help overheden daar graag mee. Het is goed dat de overheid zich bewust wordt van de verschillende taalniveaus onder taalgebruikers. B1 is een goede keuze als je voor een hele brede of juist voor een hele specifieke doelgroep schrijft. Maar het is geen standaardoplossing voor alle teksten. Bij elke tekst moet je die afweging opnieuw maken.’ – Marèse Peters, tekstschrijver en schrijftrainer voor de overheid, oprichter van de website B1teksten.nl.

Tags

Tip

Bekijk ook congressen, symposia, seminars en masterclasses op congresagenda.nl

Meer evenementen

Bekijk volledige agenda
Inclusief-onderzoek
15 dec

Door Gebruiker Centraal in

Het belang van inclusief onderzoek

Bekijk evenement:
Travel Congress 2023
10 jan

Door Jaarbeurs in

Travel Congress 2023

Bekijk evenement:
Winterfestival klantgericht ondernemen
23 jan

Door PvKO in

PvKO Winterfestival

Bekijk evenement:
Contact