Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Gebruiker Centraal organiseert een (online) programma over datagedreven werken bij de overheid: een training (26 januari)2 bootcamps (9 en 16 februari) en een hoorcollege (2 maart). Na het doorlopen van dit programma heb je alle kennis en instrumenten in huis om meer datagedreven te werken.

Tijdens dit programma leer je onder andere: Wat is datagedreven werken? Welke stappen zet je om zo te kunnen werken? Hoe maak je een actueel dashboard voor al je data, om te analyseren en sturen? Wat zet je daar allemaal in?

Training: ‘Hoe bereid ik mijn organisatie voor op datagedreven werken’

Steeds meer bekende, succesvolle organisaties werken datagedreven. Deze organisaties baseren hun keuzes en doelstellingen op basis van onbewerkte feiten en ruwe data. Zij maken bijvoorbeeld beleid op basis van het aantal inwoners per regio. Of beantwoorden infrastructuurvraagstukken gebaseerd op de hoeveelheid weggebruikers in de ochtend vergeleken met de middaguren. Zo kunnen ze transparant en effectief besluiten wat het beste beleid is binnen hun organisatie. Ze sturen (bij) op basis van feiten en data.

Met deze training op 26 januari leer je wat datagedreven werken is. Wat de voordelen zijn. En welke stappen je moet zetten om het voor je eigen organisatie goed in te richten.

Bootcamp: ‘Actuele rapportages met een dashboard in Power BI’

Om datagedreven te kunnen werken, heb je rapportages nodig. Met feiten en data. Rapportages opstellen kost echter veel tijd. Met het risico dat ze daarom al snel niet actueel meer zijn. Een oplossing hiervoor is het ontwikkelen van een dashboard, een informatiemanagement-instrument dat de actuele status toont.

Een dashboard kun je maken met grafieken in Excel, maar er bestaan ook diverse Business Intelligence (BI) programma’s die zeer gebruiksvriendelijk zijn. Een veelgebruikte BI tool is Power BI, een gratis programma van Microsoft. Daarmee stel je eenmalig de rapportage op en worden de gegevens daarna automatisch ververst en ingeladen. Met behulp van Power BI kun je de data uit verschillende bronnen, zoals Excel-bestanden, Google Analytics of databases, combineren tot één overzichtelijk dashboard.

Is het moeilijk om met Power BI te werken? Nee. Je hebt geen programmeerkennis nodig en sommigen zeggen dat het zelfs makkelijker is dan werken met Excel!
Tijdens deze bootcamp leer je wat Power BI is. Wat je ermee kunt. Hoe je een dashboard en rapportages maakt. En hoe je het gebruikt om analyses te maken. De bootcamp wordt gegeven in twee delen op 9 en 16 februari. 

Hoorcollege: ‘Zoveel databestanden: hoe kies je?’

Zo’n actuele rapportage is mooi, maar als niemand deze gebruikt, heb je er weinig aan. Het is daarom belangrijk om vooraf te bepalen wat er in de rapportages moet staan. Welke informatiebehoefte is er? Welke wensen heeft de ontvanger van de rapportage? En welke databestanden zijn dus relevant? Je kunt de wensen en behoeften achterhalen met een design thinking workshop. Via deze innovatieve methode maak je inzichtelijk wat de informatiebehoefte is. Dat doe je door gerichte vragen te stellen. Benieuwd hoe je dat doet?

‘Hoe organiseer je een brainstorm met je team om de informatiebehoefte in kaart te brengen?’ Je leert hoe je de informatiebehoefte in kaart brengt met design thinking tijdens het hoorcollege op 2 maart. 

Tags

Tip

Bekijk ook congressen, symposia, seminars en masterclasses op congresagenda.nl

Meer evenementen

Bekijk volledige agenda
data-driven-marketing
8 dec

Door FrankWatching in

Data-driven marketing (basis)

Bekijk evenement:
de-beste-werkplek-voor-klantcontactmedewerkers
8 dec

Door Klantenservice Federatie (KSF) in

De beste werkplek voor klantcontactmedewerkers

Bekijk evenement:
Inclusief-onderzoek
15 dec

Door Gebruiker Centraal in

Het belang van inclusief onderzoek

Bekijk evenement:
Contact