Laden Evenementen
 • Dit evenement is voorbij.

Data Week

Van 27 juni tot en met 2 juli vindt alweer de vijfde editie van de Data Week NL plaats. Op verschillende plekken in ’s-Hertogenbosch zijn onder meer presentaties, demonstraties en workshops. Overdag en ’s avonds, binnen en buiten. Je hebt volop de kans om anderen te ontmoeten en ideeën uit te wisselen. Laat je inspireren door wat er allemaal met data kan. Hoe het je kan helpen, waar je het kunt inzetten en wat het je brengt. Ervaar hoe het is om de kansen met data te benutten.

Data Matters

Data = waarde. Data is alles. Het nieuwe goud. We verbeteren de gezondheidszorg door slim gebruik te maken van data. We optimaliseren bedrijfsprocessen met behulp van data. We faciliteren de energietransitie en formulieren antwoorden op mobiliteitsvraagstukken met de inzet en analyse van data. Er zijn legio voorbeelden.

Maar, het verzamelen en interpreteren van data brengt ook uitdagingen en risico’s met zich mee Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat er in ons onderwijs voldoende aandacht is voor de kansen die digitalisering en technologisering bieden? Want precies dat vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt.

Programma

Data Week NL 2022 start met een netwerklunch voor sponsors, partners en andere genodigden. Daarna vindt de officiële opening van Data Week NL 2022 plaats. Bekijk hieronder een korte versie van het programma of gaan naar de website om het gehele programma te bekijken en jezelf in te schrijven.

Data-economie

De tweede dag van de Data Week NL staat in het teken van de data-economie. Tijdens deze dag kunnen ondernemers uit de data-economie én ondernemers die nog niet zo datavaardig zijn elkaar inspireren en werken aan hun datavaardigheden. Deze dag heeft daarom niet voor niets de naam ‘data skills’. Gedurende de dag zijn er verschillende sessies.

 • Kansen van digitalisering en data voor het mkb
  Sjoerd van het Erve en Mark Mastop delen ervaringen over de digitalisering binnen het mkb. Hoe staat het mkb in de regio ’s-Hertogenbosch ervoor en wat zijn kansen voor de ondernemende Mkb’er? Ook komen Mkb’ers aan het woord over de stappen die zij gezet hebben ten aanzien van data en digitalisering. SAMEN LEREN – SAMEN DOEN.
 • Mkb Data Science Top 50
  Tijdens het Mkb Data Science Evenement zal de definitieve ranking van de Data Science Top 50 bekend worden gemaakt, de snelst groeiende Nederlandse Mkb-bedrijven die actief zijn op het gebied van Data Science consultancy én/of het leveren van Data Science toepassingen. De top 3 zal tijdens het evenement gaan strijden om de eerste plek door middel van een pitch.

Data in de slimme stad

Een ‘smart city’ kan niet zonder data. Op woensdag 29 juni laten data-ondernemers, overheidspartijen en onderzoekers zien hoe je data inzet om onze steden en dorpen slimmer en leefbaarder kunnen maken. Tijdens deze dag vinden overheidsprofessionals en ondernemers elkaar en laten elkaar zien hoe je met data aan maatschappelijke opgaven werkt.

 • Digitalisering in de energietransitie, hoe pak je dat aan?
  De energietransitie is een bekend voorbeeld van een complexe, uitdagende maatschappelijke opgave. Tijdens deze keynote van Marcel Broekhaar, wordt in ingezoomd op de concrete vraagstukken die de energietransitie met zich mee brengt. Vervolgens zie je aan de hand van een praktijkvoorbeeld hoe je de digitale tweelingstad inzet om aan de slag te gaan met deze uitdagingen.
 • Inwoners, data en de slimme stad
  Slimme steden en regio’s zijn sociotechnische systemen. Daardoor kunnen overheden bij de vormgeving van dit soort plekken niet om de verschillende belanghebbenden –  waaronder inwoners –  heen. Deze lezing van Mettina Veenstra gaat over verschillende manieren waarop inwoners betrokken kunnen worden bij de inzet van data en bij het ontwerpen en testen van toepassingen om van steden en regio’s betere plekken om te leven te maken.

Thema Transparante data

Waarom zetten we eigenlijk data in? En hoe zorgen we dat dat op de juiste manier gebeurt? Grote bedrijven, overheden en inwoners hebben moeite om datatechnologie goed toe te passen. Op woensdag in de Data Week, ga je proberen te ontdekken hoe je datatechnologie wel goed kan toepassen.  Er vinden gesprekken plaats over het gebruik van data en de transparantie hiervan, en wordt er geëxperimenteerd met nieuwe instrumenten.

 • Workshop: ethiek en AI, de menselijke maat door Dirk van Brederode (adviseur en innovatie VNG) en Alex Commandeur (BMC)
 • Workshop: duurzame toegankelijkheid van data
  Tijdens deze workshop laten Rens Ouwekerk (adviseur Ontwikkeling Kennisproducten nationaal archief) en Vincent Hoolt (beleidsmedewerker archief/Adviseur recordkeeping nationaal archief) zien hoe de informatiewereld en de datawereld afzonderlijk van elkaar verschillende oplossingen voor dezelfde vraagstukken ontwikkelen. Kunnen we met elkaar stappen zetten om de kloof te dichten?

Data-maatschappij en beleving

De Bossche Zomer staat voor de deur! De Data Week NL sluit hier bij aan. Op vrijdag en zaterdag kan iedereen uit ‘s-Hertogenbosch en daarbuiten -datavaardig of niet- genieten van een hapje en een drankje. Laat je verrassen door data-kunst, workshops over muziek en data en een data-filmfestival. Op zaterdag is er een programma voor het hele gezin, van jong tot oud. Een proef-, voel- en meetprogramma waarin je ontdekt welke rol data speelt in ons leven.

Data in de stad

In de hele week is er Datakunst in de openbare ruimte, dataroutes, exposities van data-oplossingen en installaties die zowel dataprofessionals als inwoners van de stad aan het denken zetten over waarom data ertoe doet. Beleef de impact van data in je eigen tempo.

Ken je inwoner met behulp van data

Hoe richt je als gemeente de interactie met inwoners op een onderbouwde manier in? Hoe doe je dat in een dienstverlenings- of participatietraject? Welke middelen gebruiken inwoners en welke verwachtingen hebben ze over de communicatie met hun gemeente? Dat waren vragen die het startpunt waren voor ons onderzoek en de ontwikkeling van een tool voor communicatie in de klantreis van inwoners in een gemeente. De tool o.b.v. de data uit het onderzoek onder bijna 8000 inwoners uit zowel grotere, middelgrote als kleine gemeenten in Nederland is nu gereed voor gebruik.

Tags

Tip

Bekijk ook congressen, symposia, seminars en masterclasses op congresagenda.nl

Meer evenementen

Bekijk volledige agenda
Digitale-ontwikkelingen
29 nov

Door Logeion in

Digitale ontwikkelingen in communicatie

Bekijk evenement:
Sleutelfiguren bij ontwikkeling
1 dec

Door Gebruiker Centraal in

Je doelgroep écht bereiken? Maak gebruik van sleutelfiguren

Bekijk evenement:
data-driven-marketing
8 dec

Door FrankWatching in

Data-driven marketing (basis)

Bekijk evenement:
Contact