Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Veranderkunde

Realiseren van echte vernieuwing, een uitdaging waar veel organisaties mee worstelen. De weg van droom naar daad blijkt vaak lastig. Waarom blijft het bijna altijd stokken bij het optimaliseren van bestaande processen, producten of diensten? En belangrijker nog: hoe doorbreken we dit? Tijdens de collegereeks Veranderkunde leer je de meerwaarde van veranderen, vernieuwen en verbeteren gelijktijdig in te zetten. De beste hoogleraren en experts op het gebied van veranderkunde delen hun strategieën en laten zien hoe je écht kunt veranderen.

Samenwerken aan verandering in ecosystemen

Nieuwe organiseerprincipes geven vleugels aan vernieuwingen. Hoe ontsluit je snel kennis en zorg je dat er netwerkend samengewerkt wordt in ecosystemen? Hoe zet je alle kenniswerkers in hun kracht? Wat betekent het voor leidinggevenden als er wordt losgelaten om ruimte te geven aan samenwerken tussen organisaties? In dit college van Annemiek Roobeek, hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement en mede-auteur van ‘Perspectieven op leiderschap’, leer je alles over nut en noodzaak van horizontaal netwerkleiderschap.

Traag versnellen

Vaak is er sprake van een fundamentele spanning: met ons hoofd zijn we in de toekomst, maar met ons gedrag zijn we in het verleden. Hollend naar de toekomst repeteren we onbewust routines uit het verleden. Zo ontstaat een kloof tussen wat we nastreven en waartoe we echt in staat zijn waardoor onbedoelde traagheid ontstaat. In dit college laat Arend Ardon, sociaal psycholoog, bedrijfskundige, eigenaar van The Change Studio en auteur van o.a. ‘Traag versnellen’, de waarde zien van bewuste vertraging. Met concrete handvatten en inspirerende praktijkvoorbeelden laat Arend Ardon zien hoe je dit aanpakt.

De strategie van de kreeft

Tijdens dit college krijg je antwoord op de vraag #Hoedan? En krijg je inspiratie hoe jij kunt bouwen aan echte vernieuwing. De strategie van de kreeft laat overtuigend zien dat je alleen echt kunt veranderen en vernieuwen als je een gevoel van ongemak durft te omarmen, het vernieuwingsproces apart organiseert en durft te kannibaliseren. In dit college van Yousri Mandour, partner bij ICSB en auteur van o.a. ‘De strategie van de kreeft’, leer je hoe je ruimte in je organisatie creëert voor echte vernieuwing.

Groeien door verandering

In dit college neemt Chris Out, Internationaal expert op het gebied van growth hacking en auteur van ‘Structuring for extreme revenue growth‘, je mee in de wereld van growth hacking, extreme omzet groei en hoe veranderkunde hier de sleutel tot succes is. Na dit college gaat veranderkunde echt meetbare impact maken.

Veranderen als samenspel

Veranderen als samenspel past in een situatie waarin mensen leren omgaan met onzekerheid en samen een nieuwe werkelijkheid creëren. Deze invalshoek op veranderen vergt moed om een onzekere situatie te betreden en spanningen onder ogen te zien. Dan wordt verandering mogelijk door samenspel. Dit samenspel draagt bij aan diepgaande vernieuwing in onze organisaties en de wereld om ons heen. Tijdens dit college van Jaap Boonsta, hoogleraar ‘Organisatieverandering en leiderschap’ en auteur van o.a. ‘Veranderen als samenspel’, krijg je diepgaand inzicht om impact te hebben en te krijgen in de veranderingen die ze voor zich zien.

De functie van frictie

Wrijving en schuring helpen om de best mogelijke richting te kunnen vinden én om samen ons gedrag tot leven te wekken. Zonder frictie geen verandering. Bij veranderingen komt negativiteit los die beweging in de weg zit. Of er komt te weinig frictie los, waardoor de beweging stilvalt. Als we verandering willen laten slagen, moeten we de frictie opzoeken die helpt en wegblijven bij de frictie die hindert. In dit college van Annemarie Mars, veranderkundige en auteur van o.a. ‘De functie van frictie’, wordt de scheidslijn tussen functionele en disfunctionele frictie onderzocht. Kunnen we de functionele frictie opzoeken door elkaar de juiste vragen te stellen en door op te staan voor wat ons aan het hart gaat.

Collegereeks:

Elk college vindt plaats op een maandagmiddag van 14:30 tot 17:30 uur.

College 1: 26 september 2022
College 2: 3 oktober 2022
College 3: 10 oktober 2022
College 4: 31 oktober 2022
College 5: 7 november 2022
College 6: 14 november 2022

 

Tags

Tip

Bekijk ook congressen, symposia, seminars en masterclasses op congresagenda.nl

Meer evenementen

Bekijk volledige agenda
cybersecuritymaand
3 okt

Door Alert Online in Veenendaal

Cybersecuritymaand 2022

Bekijk evenement:
Informatiemanagement
4 okt

Door Academy for Information & Management in Veenendaal

Strategisch informatiemanagement

Bekijk evenement:
digitaal-werven
6 okt

Door Digitaal Werven in Veenendaal

Digitaal-Werven Event

Bekijk evenement:
Contact