Blog:

Digital nomads

door Marco Derksen op

Digital nomads


Steve Rubel van Edelman noemt het een van de 9 digitale trends voor de toekomst, Economist publiceerde er vorige maand een special over, NRC.next kwam kort daarna met een coverartikel en zelfs het NOS-journaal pakte het onderwerp op. Ik heb het over digitale nomads of werknomaden: [i][quote](...) A small but growing number of knowledge workers are going independent, traveling the world and working from anywhere. It's conceivable that one day the enterprise will be a lot more virtual than it is today. (...)[/quote][/i] Nu hebben we het al jaren over telewerken (als mogelijk oplossing voor het fileprobleem), zien we steeds meer mogelijkheden op het gebied van digitale communicatie, maar heeft iemand ook harde cijfers wellicht?

NOS Journaal over digital of werknomaden

8 reacties

Beantwoord

Er zijn veel cijfers en het ligt helemaal aan het onderzoek. Ewout geeft al CPB cijfers. CBS zegt nu 1 op de 7 die freelancer is, dat wordt 1 op de 5 van de werkende bevolking.

Daarvan werkt weer een deel vanuit huis, maar ook velen op kantoren van anderen. BNR wil me n.a.v. dit interview een keer ‘volgen’ op die hotspots. Best lastig, want ik zit zoveel bij klanten dat ik nauwelijks meer op dat soort locaties zit. Nadeel van veel werk hebben.

Wat je nu wel ziet is dat door b.v. twitter je steeds meer samenkomt. Waar je vroeger misschien ook wel afspraken had in een café, blijf je daar nu hangen vanwege de gratis wifi, twitter je dat en zit je niet meer alleen 🙂

Telewerken op zich breekt meer en meer door, maar er zitten beperkingen aan (sociale contacten, face-to-face overleg is toch vaak handig) en dus zeggen de meeste 1, soms 2 dagen per week. Maar goed, als iedereen 1 dag in de week thuiswerkt hebben we 20% minder auto’s op de weg en als nu in de vakantie 20% van NL vrij is, hebben we nauwelijks files.

Leuk detail: de komende jaren gaat 15%-20% van Nederland met pensioen. Dat fileprobleem lost zichzelf door demografie vanzelf op!

Beantwoord

Profielfoto
erwin blom op schreef:

Ik sprak iemand van Shell die belast is met bevorderen van mobiel werken en afname reistijden e.d. Is daar belangrijk onderwerp. Hij is nog maar max één dag per week op kantoor. Hij noemde ook computerfabrikant die de programmeurs thuis laat werken. Scheelt hen reistijd, scheelt bedrijf kantoorruimte.

Beantwoord

Multiscope:

[i](…) Bijna 70 procent van de Nederlanders wil meer vrije tijd en minder werken. Ruim 60 procent wil minder minder file. Dat blijkt uit een onderzoek door onderzoeksbureau Multiscope in opdracht van de producent van navigatiesystemen TomTom.

Ruim 70 procent wil de extra vrije tijd het liefst met de partner doorbrengen.Een minderheid (12 procent) kiest ervoor de tijd in bed te spenderen. Hetgeen waar Nederlanders minder tijd aan willen besteden, zijn bezoekjes aan schoonmoeder (14 procent), toiletbezoek (13 procent) en de sportschool (11 procent).

57 procent zegt de controle over de agenda weer terug te hebben als de files afnemen. Een minderheid van de ondervraagden zegt een afname van de files te zullen missen vanwege het ‘momentje voor zichzelf’ of het ‘meezingen met muziek’. (…)[/i]

Beantwoord

IT-Staffing Groep:

[i](…) Het aantal ict’ers dat kiest voor een freelancerbestaan is met 15 procent gestegen in vergelijking met januari 2006. Tot die conclusie komt de IT-Staffing Groep. Zij zien een flinke toename in het aantal inschrijvingen en het aantal aanvragen om informatie van potentiële zelfstandigen. (…)[/i]

Beantwoord

mkbservicedesk.nl:

[i](…) Het aantal freelancers en ZZP-ers stijgt in Nederland. In 2010 zal het aantal zelfstandigen zijn uitgegroeid tot bijna 1 miljoen. (…)[/i]

en verder:

[i](…) Er zijn op dit moment ruim 400.000 zelfstandig ondernemers zonder personeel. Ca. 66% is man, 33% is vrouw en de gemiddelde leeftijd is 42 jaar. (…)[/i]

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1315)
Contact