De wereld is niet plat!
Florida en collega’s hebben diverse onderzoeken aan elkaar gekoppeld en trekken daaruit hun voorlopige conclusies. Zo blijkt dat ondanks de ontwikkelingen op het gebied van communicatietechnologie, mensen steeds meer naar elkaar toe trekken en op een beperkt aantal plekken in de wereld bij elkaar gaan wonen en werken. De wereld is volgens Florida dus helemaal niet plat maar kent een aantal agglomeraten die hij spikes noemt (denk aan regio’s zoals New York-Washington-Chicago en San Fransisco-Los Angeles in VS, Shanghai-Beijing in China en Bagalore-Dehli in Indie).
In ‘Who’s your city’ laat Florida zien waarom mensen naar deze gebieden trekken en dat dit per domein (technologie, muziek, kunst, etc) en type mens verschilt. Florida houdt vervolgens een pleidooi om de keuze van de stad waar je gaat wonen bewust te kiezen.
Voor wie niet de tijd heeft om het boek te lezen kan ik bovenstaande videoregistratie van Richard Florida’s presentatie bij Google Talks aanbevelen. Heb zelf de video gedownload van YouTube en als audiobestand geluisterd aan de rand van het zwembad. Beeld voegt namelijk niets toe in deze 😉
2 reacties
Friedman zou zich denk ik moeten beperkn tot opinie en reputatie, en zich niet op socio-economische bedrijvigheid moeten richten. Daarmee was Friedman’s ‘The world is flat’ wellicht interessanter geworden.
Florida heeft daarom gelijk dat de wereld op de beginselen van Friedman niet plat is. Daarom trekken sommigen naar spots die meer ruimte en inspiratie geven, zoals Barcelona en Valencia de komende jaren (met dank aan Zapatero). Italië is nu beduidend minder aantrekkelijk voor innovators.
Voor mij is het meest opzienbarende dat huizenbezit flexibiliteit en daarmee creativiteit in de weg zit. Ik voorzie een mobiele (r)evolutie wat betreft vastgoed. Voor de kosmopoliete elite heeft deze al plaats gevonden. Wat met bedrijfsvastgoed is gebeurd (van eigen bezit naar huur of lease) gaat ook voor het privé vastgoed van de creatieve elite gebeuren. Daardoor vervaagt de scheidslijn tussen werk, thuis en buurt (1st, 2nd & 3rd workplace) steeds meer.
Hierin speelt de mobility revolution een cruciale rol.We nemen ons werk gewoon overal mee naar toe en gaan zitten (en vervolgens wonen) waar de meeste creatieven zijn.