Blog:

De wereld is niet plat!

door Marco Derksen op

De wereld is niet plat!

Al eerder verwees ik naar het werk van Richard Florida (Creative Class Group). Florida is een Amerikaanse socioloog die bekendheid verwierf door zijn publicaties over de creatieve klasse en de rol van deze groep in stedelijke ontwikkeling. Zijn bekendste boek is The rise of the creative class (2002), waarin hij de opkomst van een (hoogopgeleide) creatieve klasse beschrijft. In zijn nieuwste boek Who's Your City: How the Creative Economy Is Making Where to Live the Most Important Decision of Your Life, stelt Florida de vraag of het in deze geglobaliseerde wereld nog relevant is waar je woont. In tegenstelling tot Thomas Friedman, die in The World is Flat beweert dat dankzij huidige communicatietechnologie niet uitmaakt waar je woont, meent Florida dat de wereld helemaal niet plat is en het wel degelijk uitmaakt waar je woont.

Florida en collega’s hebben diverse onderzoeken aan elkaar gekoppeld en trekken daaruit hun voorlopige conclusies. Zo blijkt dat ondanks de ontwikkelingen op het gebied van communicatietechnologie, mensen steeds meer naar elkaar toe trekken en op een beperkt aantal plekken in de wereld bij elkaar gaan wonen en werken. De wereld is volgens Florida dus helemaal niet plat maar kent een aantal agglomeraten die hij spikes noemt (denk aan regio’s zoals New York-Washington-Chicago en San Fransisco-Los Angeles in VS, Shanghai-Beijing in China en Bagalore-Dehli in Indie).

Economic Activity in a Spiky World
In ‘Who’s your city’ laat Florida zien waarom mensen naar deze gebieden trekken en dat dit per domein (technologie, muziek, kunst, etc) en type mens verschilt. Florida houdt vervolgens een pleidooi om de keuze van de stad waar je gaat wonen bewust te kiezen.

Voor wie niet de tijd heeft om het boek te lezen kan ik bovenstaande videoregistratie van Richard Florida’s presentatie bij Google Talks aanbevelen. Heb zelf de video gedownload van YouTube en als audiobestand geluisterd aan de rand van het zwembad. Beeld voegt namelijk niets toe in deze 😉

2 reacties

Profielfoto
EJ op schreef:

Friedman zou zich denk ik moeten beperkn tot opinie en reputatie, en zich niet op socio-economische bedrijvigheid moeten richten. Daarmee was Friedman’s ‘The world is flat’ wellicht interessanter geworden.
Florida heeft daarom gelijk dat de wereld op de beginselen van Friedman niet plat is. Daarom trekken sommigen naar spots die meer ruimte en inspiratie geven, zoals Barcelona en Valencia de komende jaren (met dank aan Zapatero). Italië is nu beduidend minder aantrekkelijk voor innovators.

Beantwoord

Profielfoto
Gijsbregt op schreef:

Voor mij is het meest opzienbarende dat huizenbezit flexibiliteit en daarmee creativiteit in de weg zit. Ik voorzie een mobiele (r)evolutie wat betreft vastgoed. Voor de kosmopoliete elite heeft deze al plaats gevonden. Wat met bedrijfsvastgoed is gebeurd (van eigen bezit naar huur of lease) gaat ook voor het privé vastgoed van de creatieve elite gebeuren. Daardoor vervaagt de scheidslijn tussen werk, thuis en buurt (1st, 2nd & 3rd workplace) steeds meer.
Hierin speelt de mobility revolution een cruciale rol.We nemen ons werk gewoon overal mee naar toe en gaan zitten (en vervolgens wonen) waar de meeste creatieven zijn.

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marco Derksen is onderdeel van

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1262)
Contact